RafalxM Napisano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 mam zamysł zmienić geo/koło w retro MTB . chce połączyć sensowne hamowanie tarczą, podnieść przód i wsadzić tam możliwie najszerszą oponę. podzielcie się wiedzą jakie widelce obecnie warto zakupić, moje założenia: - widelec sztywny - obecny 26" też jest sztywny - koło 29, im szersza guma wejdzie tym lepiej - mocowanie pod zacisk tarczy - materiał - jakaś crmo stal - rura 1 1/8 prosta (nie tapered) - pod stery ahead - możliwie jak najtaniej, na razie to tylko eksperyment @kazafaza - zdaje się , że Ty coś motałeś podobnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezyna Napisano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Jak chcesz sprawdzić to mogę pożyczyć saso, aluminiak ale będziesz wiedział czy zagra ustawienie czy nie, potem poszukasz coś na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 (edytowane) jak na razie pierwsze fotki z przymiarek , opony 26" to jakieś slicki 40c pierwsza przymiarka z tym co miałem pod ręką czyli przełajowy 400mm kolo przód 700x38c dzięki uprzejmości @crust'a następna przymiarka z widłem 29" 470mm i się okaże czy pozioma rurka nie powędruje za wysoko....jeśli tak to IBOC znów będzie szukał właściciela Edytowane 14 Czerwca 2017 przez RafalxM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 z wspomnianym wyżej widelcem 470mm, dla mnie wychodzi niestety za wysoko i to na małych oponach, także projekt raczej szybko umarł może jeszcze jest sens z kołem 27.5 ...chociaż jak na tej ramie padła mi koncepcja 69er to chyba po prostu wystawię na sprzedaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezyna Napisano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Pooglądałem trochę tego co w sieci i poszedłbym w to co poniżej, szkoda sprzedawać jak rozmiar pasuje, ładny jest. https://www.flickr.com/photos/28287655@N03/9989218715/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 15 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Próbuj z 27,5 - powinno się udać Ewentualnie dłuższy widelec i koło 26 " z grubą oponą, tyle że nie będzie to już projekt 69er... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Szukaj takiej ramy, która ma oryginalnie w 26 calach amortyzator. Jak wsadzisz sztywny wideł i kolo 29 cali to będzie idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 16 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 To nie tak że na siłę muszę mieć 69er Kupiłem powyższe mtb żeby wrócić do kręcenia i zacząć po lasach ... ale że przez poprzednie lata przyzwyczaiłem się do pozycji przełajowej to tutaj mam uczucie że jestem za bardzo pochylony i jest za nisko. Podniosłem chwyt kilka cm montując lekko giętą kierownicę ale to jeszcze nie to - pewnie kolejnym krokiem powinien być mostek z dużym kątem w górę - ale zamysł 69er pojawił się z chęci posiadania na przodzie tarczy i w sumie coś więcej niż 26" z przodu jest kuszące. Dla samej tarczy nie będę zmieniał widelca na inny 26" . Pozostają 3 opcje: wyższy mostek, kombinacja z 27.5 i sprzedaż , zacznę więc chyba od mostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 (edytowane) A może poszukaj takiej kierownicy od starego BMX. Im wyższa, tym lepsza. I zrób z tego 26era klunerza! Jak nie widziałeś filmu Klunkerz, to koniecznie musisz nadrobić. Edytowane 16 Czerwca 2017 przez rambolbambol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 15 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 jako że zima i na zewnątrz #minussiedemset coś tam dalej działam w temacie na spokojnie szukając brakujących części. na tą chwilę udało mi się zdobyć jakiś widelec za 50zeta krótki bo ~425mm , który przyjął WTB Nano 29x2.1 (52mm ) - także na same próby 'jak się na tym jeździ' wystarczy. szukam jeszcze budżetowego koła pod tarcze IS , a za heble porobi zapewne Avid BB5...will see. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 16 Listopada 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Skąd ja to znam... Najniższy wideł do jakiego wejdzie 29" i koło 29. Wtedy to ma jeszcze sens. Ale pamiętam jak dziś ... to była petarda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 16 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 widzisz Dawid , ja większość przekręciłem na przełajach lub szosach, wszystko na jakiś cienkich oponkach, także tegoroczne 2.35 na niskim ciśnieniu było dla mnie odkryciem nowego wymiaru ale dzięki za linka przypominającego Wasze wynalazki ...jak obecny budżetowy składak przestanie już wystarczać to trzeba będzie zmienić ramę na jakiegoś grajka....do tego mi myślami teraz chyba najbliżej...bo daje więcej możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 16 Listopada 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Ta opona co masz na przedzie - dobra do przejścia od przełaju do prawdziwego mtb, też własnie od niej zaczynałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 12 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 nadal w ramach przymiarek: obie opony WTB Nano 2.1 , teraz widać różnicę między kołami i dopiero teraz zaczyna wyglądać bardziej na 69er'a w takim wydaniu, przynajmniej moim zdaniem , dużo lepiej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 ostra bestia się szykuje....ale siodło mi nie pasuje ;-( Twój zadek- niech będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 12 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 kierownica też w sumie średnio pasuje ale przejeździłem na tym zestawie zeszły rok i było w miarę przyjemnie - używałem zamiennie Flite Flow , ale lepiej niech ono pozostanie na szosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teraw Napisano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Mam mosso m3 pro aluminiowy, a poza tym spełnia wszystkie Twoje wymagania. rura prosta, wideł sztywny pod tarczę (mocowanie post mount, tarcza 160 mm bez adaptera, 180 z adapterem, większe nie zalecane) pod koło 29, wchodzi opona 2,6 na luzie, 2,8(czyli 29 plus) na styk polecał bym Ci kupić wersję m5 - jest niższy, przez co będzie lepiej pasował do geometrr i lepiej wyglądał. za to centymetr węższy, czyli opona 2,4 ok, 2,6 na styk, a 2,8 nie wejdzie cena 330 albo 350 zł zależnie od modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 14 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 @teraw dzięki za info, jednak rower usiadł teraz na stalowym widle noname za 50zeta , weszło tam 29x2.1 , wygląda że 2.35 też by weszło ale na razie nie ma takiej potrzeby. a jak zapragnę szerszej gumy z przodu to chyba jednak Salsa Cromoto , generalnie niegodzien jestem aluminium więc nie tykam z tarczą zaczyna to jako tako już wyglądać: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 4 minuty temu, teraw napisał: Mam mosso m3 pro aluminiowy, a poza tym spełnia wszystkie Twoje wymagania. Ma jedną zasadniczą wadę- jest gliniany i jego sprężystość znacznie wpływa na komfort, ale jest tani. Lepiej poszukać używki w stali......są sztuki które potrafią podczas jazdy wychylać się 2-4 cm ;-))) Mam takowy w 29 ale jest dłuuuugaśny 510 ;-))) do tego projektu nienda się ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 14 Grudnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Woojju, a co to za wideł? "Stary Rambolowy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Teraz, anarchy napisał: "Stary Rambolowy"? taki sam ale Kazafazowy ;-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Stary rambolowy 51cm wisi w garażu i w przyszłym roku poleci na Allegro zapewne. Poinformuje tutaj o tym fakcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 23 minuty temu, rambolbambol napisał: Stary rambolowy 51cm wisi w garażu A jak waść ci/tobie się śmiga na innym krótszym (ile ma) widle??? Rozważam może jakieś zmiany ale nie wiem czy to ma sens. Tak się przyzwyczaiłem do jego pracy i wyglądu że mam wiele wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Zacnie to śmiga. W terenie mniej konfidencji niż przy długaśnych 51cm i niestety często zdarza się korba przekopać grunt. Zmiana widła miała na celu dostosowanie do tego, co nadejdzie, czyli pluszowego przodu. Ze sztućcem tak długim i wielką oponą koncepcja roweru by się nie spinała. @RafalxM Boski ci ten rower wyszedł. Niesamowity. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez rambolbambol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Kolego a nie myślałeś o pozostaniu przy widelcu pod koło 26" i do tego oponkę 2,6? Tył zostaje na v-kach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi