Skocz do zawartości

[Pedał Shimano PD-R540] problem z siłą wypięcia

mirex859

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Wczoraj bawiłem się regulacją siły wypicia w pedale i wyrobiłem sobie śrubę (imbus 2.5mm). Mogę tylko dokręcać a w drugą stronę to śrubokret skacze. Imbus jest prawie dokręcony na maxa i muszę go w jakiś sposób trochę odkręcić.

Napisano

Śrubokręt?

Właśnie dlatego kupuje się porządne imbusy a nie jakieś badziewie....

Zdaje się że widziałem gdzieś śruby zamienne, ale chyba z tytanu

Napisano

Rozkręć cały mechanizm, da się bez problemu. Tylko znów nie rozwal śrub z łbem krzyżowym :) Jak już to rozmontujesz, to podejrzewam, że rzeczoną śrubkę da się wykręcić, a przynajmniej będziesz miał do niej dostęp. Uważaj przy montażu, bo łatwo zerwać gwint w aluminiowym korpusie - mnie się udało bez trudu to spieprzyć, warto pomóc sobie imadłem. A po śrubkę zamienną udaj się do dowolnego serwisu, może będą mieć jakieś wyeksploatowane pedały shimano, chyba we wszystkich, zaczynając od 520 do xtr, śruby regulujące są takie same.

Napisano

Rozkręć cały mechanizm, da się bez problemu. Tylko znów nie rozwal śrub z łbem krzyżowym :) Jak już to rozmontujesz, to podejrzewam, że rzeczoną śrubkę da się wykręcić, a przynajmniej będziesz miał do niej dostęp. Uważaj przy montażu, bo łatwo zerwać gwint w aluminiowym korpusie - mnie się udało bez trudu to spieprzyć, warto pomóc sobie imadłem. A po śrubkę zamienną udaj się do dowolnego serwisu, może będą mieć jakieś wyeksploatowane pedały shimano, chyba we wszystkich, zaczynając od 520 do xtr, śruby regulujące są takie same.

Jak rozkręca się mechanizm?
Napisano

Ale dałem ciała, ja cały czas o pd-m540 a Ty o pd-r540 :) Niemniej w ramach rehabilitacji za wprowadzenie w błąd, na szybko znalazłem taki filmik, który może Ci się przydać: https://www.youtube.com/watch?v=t-d_9r0Qx6s Co prawda nie jest to instrukcja rozmontowania, ale po obejrzeniu filmu będziesz zapewne wiedział jak to jest zbudowane i jak rozmontować. Chyba jeszcze łatwiej niż pedał mtb, potrzeba jedynie imbus 3 albo 4mm, z boku korpusu jest widoczny łeb śruby, która jest jednocześnie osią mechanizmu napinającego. Wykręcasz i masz mechanizm na wierzchu. Najpierw jednak skombinowałbym zapasową śrubkę regulacyjną, żebyś się nie pozbawił możliwości jazdy w ogóle.

O osi jest mowa w ok. 2 minucie filmu, mechanizm napinający pojawia się w 12:36.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...