Skocz do zawartości

[Bidon] Bidon Fabric Cageless- kupno

marcin.grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów! :)
Mam pytanie. Miał ktoś okazję jeździć z bidonem bezstykowym FABRIC CAGELESS? Zastanawiam się nad kupnem tej "butelki", lecz nie wiem, czy dobrze się trzyma na kołkach podczas jazdy. Dodam, że jeżdżę tylko po szosie (czasami dziurawej). Jeśli mieliście styczność z tym wynalazkiem proszę o opinie :)

Pozdrawiam Marcin

Fabric-Cagless-Bottle-Award-FR1-1280x853

Przepraszam, ale chyba pierwszy raz na tym forum podejmę się odpowiedzi na zasadzie "nie wiem ale się wypowiem". Projekt wygląda estetycznie, i nie wiem jak w praktyce działa, ale dla mnie wygląda na skrajnie niebezpieczny dla użytkownika. Ja wykształciłem sobie nawyk, że gdy sięgam po bidon, lub go odkładam do koszyka, nie spoglądam na bidon nawet przez sekundę, lecz  patrzę tylko na drogę przede mną. Po prostu moje ciało nauczyło się reagować intuicyjnie, jak przy zmianie biegów w samochodzie. Dodatkowo kiedy podnoszę bidon do góry podczas picia nie trzymam go przed oczami, tylko odchylony na bok, żeby nie zasłaniał pola widzenia. Trudno mi sobie wyobrazić że mógłbym tak robić celując bidonem w te plastikowe guziki. Powiesz że przesadzam, ale tutaj znajduję analogię do pisania SMSów podczas prowadzenia auta. Byłem świadkiem masakrycznych kraks, kiedy ktoś jadąc w grupie 35-40km/h na ułamek sekundy się zagapił, albo jadąc w maratonie MTB nie zauważył korzenia bo korzystał z bidonu. A co gorsza, sądzę że weekendowi rowerzyści mogą odnieść jeszcze więcej kontuzji, bo co prawda nie jeżdżą szybko, ale za to mają minimalną koordynację ruchową na rowerze.

Mam taki od tygodnia w dwóch rowerach. Trzyma się na miejscu bardzo dobrze nawet w dużym terenie. Wyjmowanie i picie w porządku. Jak na razie mam problem z odkładaniem na miejsce, a w zasadzie to muszę spojrzeć w którą stronę są uchwyty, żeby trafić na wieszak ale to chyba kwestia przyzwyczajenia. Ogólnie dobrze się spisuje jako drugi bidon na rurę podsiodłową.  

Zamówiony :D
Pewnie będę go woził na rurze podsiodłowej ze względu na ograniczone miejsce przez sakwę. Jeśli dałbym tam koszyk, miałbym problem z wyciąganiem i wkładaniem. Wydaje mi się, że ten bidon będzie jakimś rozwiązaniem. Pojeżdżę też z nim na dolnej rurze i ocenię, jak to jest z piciem podczas jazdy. Za parę dni napisze, czy jest wart uwagi ;)

Po jeździe z bidonem FABRIC CAGELESS stwierdzam, że warto go kupić. Jestem z niego zadowolony i za jakiś czas zamówię drugi, by koszyk odłożyć do szafki. Prędzej ktoś wspomniał, że może być problem z piciem podczas jazdy. Hmm, nie odczułem tego. Oczywiście na początku jest mały problem z odłożeniem butelki na miejsce, ale kwestia przyzwyczajenia. Mi za pierwszym razem się udało, tylko najlepiej go trzymać tak jak się wyciągnęło. :)

PLUSY:

- Ciekawy wygląd na ramie

- Brak koszyka

- Nie przecieka (mój camelbak od nowości przeciekał)

- Jak najbardziej nadaje się jako bidon na rurę podsiodłową (niestety z moją sakwą 750 jest za duży, ale mniejszy będzie idealny)

MINUSY:

- Ustnik wydaje się być mało przepustowy

- Podczas jazdy ze znaczną prędkością po kostce lub nierównościach słychać drgania, ale nie obija się o rurę (mam 750 ml, przy mniejszym może ich nie być)

Ja zamówiłem na rowerowy.com, ponieważ jest w okolicy i od razu odebrałem, ale już chyba nie mają. Musisz wpisac "Fabric

Bidon", wyskakuje kilka sklepów. Widzę, że jest już ich mało, bo to chyba 2016. Mam nadzieję, że uda mi sie kupić drugi- 600ml. Jeśli nie, to będę się cieszył jednym :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...