herosa Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Witajcie Już wcześniej chciałem napisać, co może być przyczyną tego, że tarcza hamulcowe trze o zacisk podczas kołysania rowerem (pedałowania na stojąco, zakrętów), podczas gdy normalnie chodzi na stojaku. Dziś już chyba to odkryłem. Całe koło było luźne na boki! Chcąc zobaczyć, co się dzieje, przyjrzeć się, chciałem odkręcić oś i zdjąć koło. I nagle... dziwny zgrzyt i efekt widoczny na zdjęciu. Główna osi odkręciła się od części właściwej. Nie wiem jak, ale tę "główkę" wykręca się w tą samą stronę, co oś, więc nie mogę jej odkręcić od gwintu z drugiej strony. I dalej nie wiem, co było przyczyną kołysania się koła na boki. Jeśli to pomoże, to piasta Novatec 771. Miesiąc-półtora temu wymieniane wszystkie 4 łożyska w piaście na nowe. Proszę o pomoc. Co z osią? Co się stało? Używana dłużej niż 2 lata. Do wyrzucenia?\ Galeria: https://goo.gl/photos/yw1SpRiLYv64sX4e7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 daj dobry klej do gwintu i skręć oś z dźwignią. Jak klej zwiąże to odkręć nakrętkę z osi i zamontuj do roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.