osis25 Napisano 9 Czerwca 2017 Napisano 9 Czerwca 2017 Panowie szybkie pytanie. Szukam pedałów do kross evado 7.0 bo te dodawane do roweru po 15km już jeden złapał luz i czuć go pod noga (; nie chce jakiś platform czy SPD. Co polecacie wytrzymałego?
Quell Napisano 9 Czerwca 2017 Napisano 9 Czerwca 2017 nie chce jakiś platform czy SPD Innych typów pedałów nie ma. Chyba,że masz na myśli inne zatrzaskowe.
osis25 Napisano 9 Czerwca 2017 Autor Napisano 9 Czerwca 2017 Chodziło mi że platformy takiego typu jak Dartmoor Stream Pro (;
Quell Napisano 9 Czerwca 2017 Napisano 9 Czerwca 2017 Każde nie zatrzaskowe to platformowe,a budżet ?
LukaszNN Napisano 9 Czerwca 2017 Napisano 9 Czerwca 2017 Nie podoba Ci się wygląd czy ogranicza Cię cena? Te dartmoor-y akurat moim zdaniem to bardzo udana konstrukcja
osis25 Napisano 9 Czerwca 2017 Autor Napisano 9 Czerwca 2017 Do 100/150 zł nie widzą mi się wizualnie w tym rowerze. Quell czepiasz się na siłę (; jak źle napisałem to wytłumacz, nie każdy może mieć taką wiedzę jak Ty (;
Quell Napisano 9 Czerwca 2017 Napisano 9 Czerwca 2017 Nie czepianie,a proste wyjaśnienie. Znajomy bardzo chwali accent volume,sam myślę o kupnie ich do drugiej maszyny. Tylko ceny w niektórych sklepach to kosmos,normalnie coś ponad stówkę chodziły.
osis25 Napisano 9 Czerwca 2017 Autor Napisano 9 Czerwca 2017 W formie żartu pisalem (; Wracając do tematu.... jest to normalnie że po 30km takie pedały z zestawu łapią takie luzy?
LukaszNN Napisano 9 Czerwca 2017 Napisano 9 Czerwca 2017 Plastikowe badziewia za 20zł łapią luzy po kilometrze
Quell Napisano 9 Czerwca 2017 Napisano 9 Czerwca 2017 Całkiem możliwe. A ogólnie tam były pedały fabrycznie,czy sprzedawca gratisowo wkręcił najtańsze co miał na sklepie. Bo z tego co zauważyłem,kross bez pedałów sprzedaje.
pawel2208 Napisano 9 Czerwca 2017 Napisano 9 Czerwca 2017 Ja polecam VP-199. Lekkie, dobrze uszczelnione i solidne. Nie polecam natomiast pedałów gdzie występuje łożysko maszynowe + ślizgowe, bo dość szybko pojawiają się luzy i dziwne skrzypienia, trzeszczenia, a w Twoim budżecie ciężko o takie z dwoma łożyskami maszynowymi.
Quell Napisano 9 Czerwca 2017 Napisano 9 Czerwca 2017 Nie polecam natomiast pedałów gdzie występuje łożysko maszynowe + ślizgowe Stream pro o dokładnie takiej konstrukcji,nie mają żadnego z ww mankamentów po 5k km. Wystarczy raz na ruski rok zrobić przegląd,jak i innych podzespołów w rowerze,a nie olać bo to tylko pedały.
osis25 Napisano 9 Czerwca 2017 Autor Napisano 9 Czerwca 2017 Przypuszczam, że sprzedawca dodał pedały. Natomiast w kross B8 miałem stream pro i po 250km zaczęły strzelać. To może inaczej ile trzeba wydać aby mieć produkt wytrzymały na lata ?
pawel2208 Napisano 10 Czerwca 2017 Napisano 10 Czerwca 2017 Wystarczy raz na ruski rok zrobić przegląd,jak i innych podzespołów w rowerze,a nie olać bo to tylko pedały. Pedały miały przebieg max 200km, a po rozebraniu ich okazało się, że były dobrze nasmarowane i żaden brud się nie dostał. Zwyczajnie wyrobiła się tulejka, bo to na niej ośka miała wyczuwalny luz.
Quell Napisano 10 Czerwca 2017 Napisano 10 Czerwca 2017 Zwyczajnie wyrobiła się tulejka, bo to na niej ośka miała wyczuwalny luz Wyrobić się nie wyrobiła,błąd produkcyjny,po 200 km nie miała prawa.
pawel2208 Napisano 10 Czerwca 2017 Napisano 10 Czerwca 2017 Może i tak, ale sporo osób własnie miało identyczne problemy z bliźniaczymi konstrukcjami. Jeżeli z Twoimi wszystko ok, to tylko się cieszyć Ja już się zraziłem i używam równie lekkich i dobrze uszczelnionych na łożyskach kulkowych.
osis25 Napisano 11 Czerwca 2017 Autor Napisano 11 Czerwca 2017 Zatrzymywał i kupiłem DOCURA PB601. Zobaczymy ile są warte.
LukaszNN Napisano 26 Sierpnia 2017 Napisano 26 Sierpnia 2017 Zmieniam jednak zdanie co do dartmoor stream pro, o ile na początku chodziły jak w bajce to po około 4k przebiegu wyczuwalne luzy i objawy dokładnie takie jak kolega pawel2208 opisał, w międzyczasie 2 razy je serwisowałem, porządne czyszczenie i smarowanie. Swoją drogą zastanawiam się nad tym rozwiązaniem, droższe od dobrych kulkowych łożysk a zastosowano w nich jedno "łożysko" powiedzmy bo jest tak maleńkie, że chyba siłą woli znosi tak wielkie obciążenia i tą felerną tuleję. Osobiście wolałbym wersję na kulki ale żeby była tak prosta w serwisie i rozebraniu jak wersja z tym łożyskiem, gdzie rozebranie na czynniki pierwsze to kwestia kilku, kilkunastu sekund dosłownie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.