Skocz do zawartości

[Pedały] Jakie pedały do evado 7.0

osis25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie szybkie pytanie. Szukam pedałów do kross evado 7.0 bo te dodawane do roweru po 15km już jeden złapał luz i czuć go pod noga (; nie chce jakiś platform czy SPD. Co polecacie wytrzymałego?

Napisano

Do 100/150 zł nie widzą mi się wizualnie w tym rowerze. Quell czepiasz się na siłę (; jak źle napisałem to wytłumacz, nie każdy może mieć taką wiedzę jak Ty (;

Napisano

Nie czepianie,a proste wyjaśnienie.

Znajomy bardzo chwali accent volume,sam myślę o kupnie ich do drugiej maszyny.

Tylko ceny w niektórych sklepach to kosmos,normalnie coś ponad stówkę chodziły.

Napisano

Całkiem możliwe.

A ogólnie tam były pedały fabrycznie,czy sprzedawca gratisowo wkręcił najtańsze co miał na sklepie.

Bo z tego co zauważyłem,kross bez pedałów sprzedaje.

Napisano

Ja polecam VP-199. Lekkie, dobrze uszczelnione i solidne. Nie polecam natomiast pedałów gdzie występuje łożysko maszynowe + ślizgowe, bo dość szybko pojawiają się luzy i dziwne skrzypienia, trzeszczenia, a w Twoim budżecie ciężko o takie z dwoma łożyskami maszynowymi.

Napisano

Nie polecam natomiast pedałów gdzie występuje łożysko maszynowe + ślizgowe

Stream pro o dokładnie takiej konstrukcji,nie mają żadnego z ww mankamentów po 5k km.

Wystarczy raz na ruski rok zrobić przegląd,jak i innych podzespołów w rowerze,a nie olać bo to tylko pedały.

Napisano

Przypuszczam, że sprzedawca dodał pedały.  Natomiast w kross B8 miałem stream pro i po 250km zaczęły strzelać.

To może inaczej ile trzeba wydać aby mieć produkt wytrzymały na lata ?

Napisano

Wystarczy raz na ruski rok zrobić przegląd,jak i innych podzespołów w rowerze,a nie olać bo to tylko pedały.

Pedały miały przebieg max 200km, a po rozebraniu ich okazało się, że były dobrze nasmarowane i żaden brud się nie dostał. Zwyczajnie wyrobiła się tulejka, bo to na niej ośka miała wyczuwalny luz.

Napisano

Może i tak, ale sporo osób własnie miało identyczne problemy z bliźniaczymi konstrukcjami. Jeżeli z Twoimi wszystko ok, to tylko się cieszyć :) Ja już się zraziłem i używam równie lekkich i dobrze uszczelnionych na łożyskach kulkowych.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Zmieniam jednak zdanie co do dartmoor stream pro, o ile na początku chodziły jak w bajce to po około 4k przebiegu wyczuwalne luzy i objawy dokładnie takie jak kolega pawel2208 opisał, w międzyczasie 2 razy je serwisowałem, porządne czyszczenie i smarowanie. 

Swoją drogą zastanawiam się nad tym rozwiązaniem, droższe od dobrych kulkowych łożysk a zastosowano w nich jedno "łożysko" powiedzmy ;) bo jest tak maleńkie, że chyba siłą woli znosi tak wielkie obciążenia i tą felerną tuleję.

Osobiście wolałbym wersję na kulki ale żeby była tak prosta w serwisie i rozebraniu jak wersja z tym łożyskiem, gdzie rozebranie na czynniki pierwsze to kwestia kilku, kilkunastu sekund dosłownie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...