Skocz do zawartości

[hak]skrzywiony i wyprostowany, pilne pytanie...

tokis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podaczas zjazdu badyl dostał się pomiędzy przerzutkę i szprychy, wkreciło ją w szprychy, zablokowanie, gleba i skrzywił się wymienny hak aluminiowy (przerzutke i parę szprych tez diabli wzięli). Facet w serwisie naprostował go francuzem, ale powiedział że muszę kupic nowy, bo ten prostowany może pęknąć. Rower to kona i za taki hak w ski teamie zaspiewali 70 zł! A z tych co szukałem na mieście i w sklepach int. nic nie pasuje. Czy facet w serwisie miał rację i rzeczywiście trzeba go wymieć, czy olać i jeździc z tym wyprostowanym? A moze ktos zna sklep w Wawce, gdzie jest duzy wybór haków, może coś będzie pasować.

Proszę o radę, z góry dzięki.

Napisano

Jesli jezdzisz blisko domu to mozesz sobie poryzykowac. Wiadomo, ze metal traci na wytrzymalosci po takich zabiegach. I jest raczej pewne, ze gdy wpadnie ci nastepny badyl to juz hak sie nie wygnie, tylko zlamie.

To, ze inne haki nie pasowaly to oczywiste. Do jednego modelu ramy pasuje tylko jeden hak... troche bez sensu, ale takie sa prawa marketingu... niestety.

Powiedz jeszcze jak mocno ci sie wygial... o ile mniej wiecej stopni. Bo jesli to bylo okolo 10 - 20 to jeszcze nie az tak zle...

Napisano

Jesli jezdzisz blisko domu to mozesz sobie poryzykowac. Wiadomo, ze metal traci na wytrzymalosci po takich zabiegach. I jest raczej pewne, ze gdy wpadnie ci nastepny badyl to juz hak sie nie wygnie, tylko zlamie.

To, ze inne haki nie pasowaly to oczywiste. Do jednego modelu ramy pasuje tylko jeden hak... troche bez sensu, ale takie sa prawa marketingu... niestety.

Powiedz jeszcze jak mocno ci sie wygial... o ile mniej wiecej stopni. Bo jesli to bylo okolo 10 - 20 to jeszcze nie az tak zle...

Nie więcej jak 15 st, ale był również lekko skrzywiony poprzecznie

Napisano

Ja gdy skrzywiłem mój hak, wyprostowałem go przy pomocy imadła i kombinerek. Nie pamiętam kiedy dokładnie to było, ale wiele miesięcy temu. Jeżdżę tak do dziś i nic się nie dzieje. Skrzywiłem go już kilka razy; w dawnym rowerze również, ale nigdy hak mi nie pękł. Skoro hak do twojej ramy jest taki drogi, to możesz wybrać sie do ślusarza i zapytać za ile by taki zrobił.

Napisano

Ja bym tego nie proponował(tzn tego ślusarza) chyba że znasz jakiś bardzo dobry zakład(mój ziomek też miał problem z hakiem od kony no i poszedł z tym do ślusarza-niby dobrego no a tam koleś zrobił mu stalowy hak do niczego nie pasujący)... Przed taką wizytą tzreba zrobić rozeznanie w terenie...

Napisano

Nie powinno się jeździć na haku który był skrzywiony a następnie prostowany bo są spore naprężenia w materiale..i hak robi się kilkakrotnie sztywniejszy ale traci na wytrzymałości i może pęknąć. Mozna prostować..ale po tym zabiegu należy zastosowac odpuszczanie żeby usunąć te naprężenia. A jeśli chodzi o dorobienie haku w jakimś zakładzie to nie jest to głupi pomysł bo koszt tego będzie conajmniej 2 razy mniejszy niz kupno orginalnego.

Napisano

Hak jest robiony z miękkiego aluminium po to żeby w przypadku wkręcenia przerzutki itd. złamał się hak, a nie żeby wyrwało pół ramy, więc jak dorobisz hak stalowy (który będzie mocniejszy niż ten z alu) to przy wkręceniu przerzutki na zjeździe możesz sobie wyrwać hak razem z ramą. A co do prostowanego haka to ja bym jeździł, nawet jeśli przy wkręceniu Ci pęknie to on właśnie od tego jest.

Napisano

Zanies hak do bliskiego zakładu ślusarskiego,niech zagrzeja ci go do kolorku,wówczas napręzenia prysna,jak zachowywać sie bedzie po obróbce cieplnej nie wiem.

Lub w tym samym zakładzie slusarski zagadaj z majstrem to za pół basa sam ci wykona taki hak,zajmie mu to nie wiecej niz 1h.Jest to do zrobienia,oczywiście z alu

To sa oczywiscie alternatywy na wydatek 70zł.

Napisano

Mozna prostować..ale po tym zabiegu należy zastosowac odpuszczanie żeby usunąć te naprężenia.

Wyprzedziłeś mnie bo to samo chciałem powiedzieć.

Wiec jeśli skrzywienie nie jest większe niż 10* to nie ma co się martwić. A ja się martwiłem bo mi się hak wygoił o 1* i bałem się że będę musiał go wymienić. Dobrze że mnie uświadomiliście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...