uhnntiss Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Witam potrzebował bym pomocy, aby choć trochę rozwiać moje wątpliwości. Miałem okazje już odbyć jazdę obydwoma rowerami i dalej nie umiem się zdecydować. Potrzebował bym rady który rower lepiej wybrać, który w przyszłości będzie łatwiej "ulepszać". Trek czy GT? Dodam tylko że oba są w zbliżonej cenie. Trek: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-g%C3%B3rskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/2045600-2017/ GT: http://www.gtbicycles.pl/rowery/2017-gorskie-sztywne/xc-race/zaskar-29-sport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 (edytowane) Te rowery ogółem są dość podobne, X-Caliber raczej trochę lepszy (zwłaszcza amortyzator). Żaden nie ma tapera ani sztywnych osi, co ogranicza możliwości ich rozbudowy. Za to geometria w obu przypadkach jest raczej progresywna (zwłaszcza patrząc na kąt główki ramy) – to duży plus w większości zastosowań. Jeśli nie masz na nie sporej zniżki (rzędu 20%), to może być warto poszukać innych ofert. Albo poczekać do wyprzedaży z tego sezonu. edit: a jeszcze teraz zauważyłem, że Zaskar ma korbę FSA. Patrząc na to jak mi się gnie korba FSA w szosówce to bym go chyba odrzucił. Zwłaszcza że XC30 nie robi szału. Edytowane 9 Czerwca 2017 przez bts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uhnntiss Napisano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź. GT posiada tapera. zniżka jest w okolicy 15% Edytowane 9 Czerwca 2017 przez uhnntiss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Z tego co widzę, to GT ma taperowaną główkę ramy i gdybyś chciał wymienić w przyszłości amortyzator, to będziesz miał większy wybór. Z drugiej strony na starcie to Trek ma lepszy amorek ( golenie 32 mm vs. 30 mm w GT ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 reach/stack Trek 0,712 (18.5) Zaskar 0,672 (M). To chyba spora różnica ... na Zaskarze będziesz leżał imho. Potem mogą być pytania "jaki najkrótszy mostek wejdzie" ... no, chyba, że znasz i lubisz tą geometrię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 GT to ogólnie sa długie chociaż często słyszę ze to 'geometria szlakowa' Ale dobrze ci się jezdziło na obu- jak piszesz-tylko że po dwóch, trzech godzinach w siodle o geometrii będziesz mógł dopiero coś powiedzieć.. wtedy może wrócić temat mostka lub ćwiczeń na kręgosłup lędźwiowy. Trek wydaje się bardziej sportowy. (mimo wszystko wymiana korby jest tańsza niż amorka:) Wybierz tego który ci się bardziej podoba bo ty z nim będziesz najwięcej czasu spędzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uhnntiss Napisano 11 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Dzięki, za odpowiedzi. Zastanawiam się jeszcze nad jednym, bo fakt, jak wyżej, że przy krótkiej przejażdżce koło sklepu trudno stwierdzić jakie będą odczucia w porównaniu do paro godzinnej jazdy. Mój wzrost to równe 190 cm a długość nogi wew. 94cm, W jednym sklepie proponują mi ramę w przypadku GT L, a Treka 19,5, w innym sklepie powiedziano mi, że to za małe ramy. Wiem, że najważniejsze są moje odczucia, ale boje się że faktycznie może się okazać po dłuższej wycieczce że źle dobrałem rozmiar, ktoś ma jakieś spostrzeżenia na ten temat ? Nadmienię tylko że w obecnym rowerze mam rozmiar 21,5 z tym że rama ma całkiem inną geometrie(jest to rower bardziej crossowy niż MTB), więc nie mam porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 11 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Jak na cross'a to 21,5 " jest stosunkowo mały - biorąc pod uwagę Twoje warunki fizyczne. W przypadku Treka raczej 21,5 ", ale oczywiście możesz, a nawet powinieneś się przymierzyć także do 19,5 " - będziesz miał porównanie. GT w rozmiarze L jest mniej więcej porównywalny z Trekiem 21,5 " u którego długość podsiodłówki jest większa, ale długość górnej rury i deklarowany przekrok są podobne. Ciekawe jakie są realne długości ram, bo te które podają są bardzo duże w stosunku do długości podsiodłówek i przekroków. Podobno u Treka realna długość jest mniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi