alex76 Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Witam wszystkich! Robię pierwsze kroki (a raczej pierwsze kilometry ) na szosie - mam ją pierwszy sezon. Przyszła pora na wymianę napędu (kaseta + łańcuch). Mam Campę, obecnie zamontowana kaseta to 12 na bodaj 25 czy 26. Zauważyłem, że są kasety z najmniejszą (czyli najszybszą) zębatką 11, 12, 13. Czy warto wejść w 11-kę, czy odczuję różnice (pokonuję przeważnie płaskie tereny)? Mam 2 zestawy kół i mogę nabyć różne i porównać sam, jednak z góry bardzo dziękuję za opinie i podpowiedzi tych, którzy mają już z tym doświadczenie. Udanego piątku i jeszcze lepszego weekendu! @lex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 9 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 czy odczuję różnice No na to nikt Ci nie odpowie. Jeżeli używasz najmniejszej zębatki i czujesz, że mógłbyś pojechać jeszcze szybciej to bierz 11. Aczkolwiek przy kompaktowej korbie z blatem 50 i zębatce 12 powinieneś być w stanie jechać ~63km/h przy kadencji 120, z zębatką 11 prędkość wzrasta do 69km/h - jeżeli rozwijasz takie prędkości to bierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 A ja głupi całe życie myślałem że szybkość zależy od kadencji i siły w nogach A tu się okazuje że wystarczy mniejsza zębatka Wrzuć 50x12 i kręć chociaż z kadencją 90 obr/min. Tylko nie pisz że jesteś w stanie te 48km/h jechać przez godzinę...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex76 Napisano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Nie chcę być głupi, na pewno nie przez całe życie Jak to zależy tylko od kadencji i siły w nogach, to po co kaseta, na ostrym kole i waga pewno byłaby mniejsza Tak jak napisałem na początku, dopiero zaczynam swoją przygodę z szosą. Jest wybór przy zakupie kasety, z którymi nie mam żadnego doświadczenia, więc zadaję pytanie. Proste. Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, mam już przemyślenia na ten temat i chyba wiem, jaką kasetę wybiorę. Pozdrawiam, @lex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Ano ... bo utrzymanie kadencji zalezy od wybranego przełożenia -> siły w nogach. A z jaką kadencją jeżdzisz ? Jak nie wiesz tzn. z za małą i 12 wystarczy : ) Oczywiście fajnie mieć zapas i to w obie strony ale płaci się za to cenę - stopniowanie kasety o mniejszej granulacji, rzadsze. A to z kolei utrudnia utrzymanie swojej kadencji. Różnicą w wadze kaset się nie przejmuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Nie ograniczamy się tylko do kompaktowej korby Jeśli kolega ma mocną nogę to tutaj ma pole do popisu. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.