Skocz do zawartości

[kaseta] Pytanie o najmniejszą zębatkę

alex76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Robię pierwsze kroki (a raczej pierwsze kilometry :) ) na szosie - mam ją pierwszy sezon. Przyszła pora na wymianę napędu (kaseta + łańcuch). Mam Campę, obecnie zamontowana kaseta to 12 na bodaj 25 czy 26. Zauważyłem, że są kasety z najmniejszą (czyli najszybszą) zębatką 11, 12, 13. Czy warto wejść w 11-kę, czy odczuję różnice (pokonuję przeważnie płaskie tereny)? Mam 2 zestawy kół i mogę nabyć różne i porównać sam, jednak z góry bardzo dziękuję za opinie i podpowiedzi tych, którzy mają już z tym doświadczenie.

Udanego piątku i jeszcze lepszego weekendu!
@lex :)

• Mod Team
czy odczuję różnice

No na to nikt Ci nie odpowie.

Jeżeli używasz najmniejszej zębatki i czujesz, że mógłbyś pojechać jeszcze szybciej to bierz 11.

Aczkolwiek przy kompaktowej korbie z blatem 50 i zębatce 12 powinieneś być w stanie jechać ~63km/h przy kadencji 120, z zębatką 11 prędkość wzrasta do 69km/h - jeżeli rozwijasz takie prędkości to bierz :P

Nie chcę być głupi, na pewno nie przez całe życie :)

Jak to zależy tylko od kadencji i siły w nogach, to po co kaseta, na ostrym kole i waga pewno byłaby mniejsza :)

Tak jak napisałem na początku, dopiero zaczynam swoją przygodę z szosą. Jest wybór przy zakupie kasety, z którymi nie mam żadnego doświadczenia, więc zadaję pytanie. Proste. Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, mam już przemyślenia na ten temat i chyba wiem, jaką kasetę wybiorę.

Pozdrawiam,

@lex

Ano ... bo utrzymanie kadencji zalezy od wybranego przełożenia -> siły w nogach. 

A z jaką kadencją jeżdzisz ?

Jak nie wiesz tzn. z za małą i 12 wystarczy : )

Oczywiście fajnie mieć zapas i to w obie strony ale płaci się za to cenę - stopniowanie kasety o mniejszej granulacji, rzadsze. A to z kolei utrudnia utrzymanie swojej kadencji.

Różnicą w wadze kaset się nie przejmuj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...