znajomy Napisano 9 Czerwca 2017 Napisano 9 Czerwca 2017 Witam Dostała mi się aluminiowa rama (nie malowana srebrna). Troszkę leżała i jest pokryta jasnym nalotem. Czy Macie jakiś sprawdzony patent (specyfik) na "podczyszczenie" tej ramy coby świeciła jak "nowa". Pozdrawiam
Garlock Napisano 9 Czerwca 2017 Napisano 9 Czerwca 2017 Daj jakieś fotki. Długo ta rama leżała? W suchym czy wilgotnym? Zwykłe aluminium utlenia się. Zwykle tylko na powierzchni (i te tlenki je zabezpieczają) ale w niekorzystnych warunkach mogą powstać całe wykwity. Zdefiniuj słowo "błyszczeć". Ma być lusterko czy wystarczy satyna. Jak satyna to kupujesz w marketach budowlanych włókniny ścierne (hard-medium-fine) i czyścisz. Wychodzi piękna satyna. Niektórzy zamiast włóknin używają wełny stalowej. Jak chcesz lusterko to po włókninie bierzesz tarczę filcową, pastę lub kostkę do polerowania alu i polerujesz. Jak ma być super błysk to możesz wykończyć tarcza filcową i np kredą. Ale mam złą wiadomość. Po kilku miesiącach znowu zmatowieje. Dlatego nie chce mi się zwykle polerować obręczy alu na lustro. Syzyfowa praca, a ciężko to robić przy zaplecionym kole. Wyjściem by było polakierowanie po polerce, albo jeszcze lepiej oddanie do elektropolerowania + anodowanie. Ale musiałbyś podrążyć temat, bo nie jest to wbrew pozorom takie banalne P.S. Zakładam, ze rama jest z "gołego" aluminium tzn nie lakierowana czy anodowana. Jeśli ma np anodę, która była uszkodzona i tam powstały "purchle", to sprawa jest bardziej skomplikowana.Polerowanie tych miejsc da w efekcie plamy (bo anoda się nie poleruje i ma inny odcień). Trzeba by było ją całą usunąć, ze wszystkimi tego konsekwencjami.
znajomy Napisano 9 Czerwca 2017 Autor Napisano 9 Czerwca 2017 Witam Nie zależy mi na lusterku tylko wyczyszczeniu - zrobię fotki to wyślę. Pozdrawiam
Witboj Napisano 10 Czerwca 2017 Napisano 10 Czerwca 2017 Ja proponuję wełnę stalową. Można kupić o różnych gradacjach. Na błysk to "00" lub nawet "000"
znajomy Napisano 5 Lipca 2017 Autor Napisano 5 Lipca 2017 Witam ponownie Tak to wygląda -> rama Pozdrawiam
Witboj Napisano 5 Lipca 2017 Napisano 5 Lipca 2017 A spróbuj zacząć od pasty polerskiej do lakieru samochodowego, np: G3
Mod Team michuuu Napisano 6 Lipca 2017 Mod Team Napisano 6 Lipca 2017 Tak to wygląda - Wygląda jak uszkodzenie lakieru bezbarwnego i w tych miejscach alu się utlenia. Sądzę, że jak ruszać to całość. Usunąć lakier, wyszlifować/wypolerować i znowu zabezpieczyć bezbarwnym.
Fenthin Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 Wygląda tak i tak właśnie jest. Korozja nitkowa. Nie jest to coś ekstremalnie niebezpiecznego, a by usunąć ślady trzeba zdjąć lakier i położyć nowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.