Skocz do zawartości

[Rama] Jak usunąć czarny smar z łańcucha?

ekib

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

chciałbym się Was doradzić jak mógłbym usunąć czarny smar z łańcucha który dotknął ramy??

Próbowałem płynem do mycia okien z Alkoholem i ręcznikiem papierowym niestety nie pomógł usunąć tego brudu.

Jakieś inne pomysły? ;) 

Napisano

Benzyna ekstrakcyjna/zwykła. Nie szkodzi lakierowi, a dobrze usuwa smary i inne zanieczyszczenia. Możesz też spróbować WD40, popsikać, zostawić na chwilę i wytrzeć.

czarny smar z łańcucha który dotknął ramy??

...bo jak rozumiem, chcesz umyć ramę, ponieważ dotknął jej wysmarowany łańcuch, tak? ;)

Bo można to zdanie odczytać też w drugą stronę - łańcuch dotknął brudnej ramy i to jego chcesz umyć.:P

Napisano

Spróbuje w takim razie z tą benzyną da radę na stacji do butelki kupić nie? :icon_cool: 

Niestety to napęd jest brudniejszy niż rama i ten smar to przez nieuwagę brudnymi palcami ramy się dotkło i nie chce zejść :/

Napisano

Kiedyś na dystrybutorach były naklejki, że nie można lać mniej niż X litrów, ale jak miałem Komara, to zwykle jeździłem z butelką 2l i nie było problemu.

Nie wiem, jak wygląda to teraz. Ewentualnie poproś kogoś przy tankowaniu, żeby odlał Ci z litr za piątaka.;)

Napisano

Jakikolwiek market / hurtownia oglno budowlana  i kupisz spokojnie.

Napisano

Benzynę ekstrakcyjną kup nie zwykłą... :teehee: 

Zwykła śmierdzi, bo ma być ją czuć, więc ma dodatki zapachowe. Przejdziesz tym zapachem przy myciu, a ekstrakcyjna kosztuje parę zł za butelkę. Do tego możesz w niej umyć napęd, bo czarny łańcuch to nie jest jego naturalny kolor.

Napisano

No 2l to już sporo to zaakceptują  :icon_confused: A ja bym tak z 0,5 l potrzebował tyle by wystarczyło.

Wiadomo mogę iść do castoramy po benzyne ekstrakcyjną ale zapłacę 10zł a za 0,5 l zwykłej na stacji 2,50 zł jest różnica  :P

Podczas tankowania samochodu odleje trochę.Dzięki za pomysła chłopaki!

BTW. Zamoczyć troche ściereczkę w benzynie i potrzeć , a co z zapachem da rade go potem zniwelowaćczy sam zniknie?  

Napisano

Zanim zaczniesz kombinować jak usunąć zapach benzyny weź szmatkę i trochę mleczka do mycia łazienek (cif albo coś podobnego) i tym zmyj smar z ramy, mocno pocieraj. Potem najwyżej wodą opłucz.

Napisano

Mleczko do mycia łazienki pomogło w 100%. Właśnie przed chwilą testowałem to i...pozbyłem się uciążliwego smaru!

Ufff i to praktycznie za darmo.

Majster Szmyt!  :002: Oby więcej takich pomocnych ludzi! Dziękuje wszystkim!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...