ekib Napisano 8 Czerwca 2017 Napisano 8 Czerwca 2017 Witam wszystkich, chciałbym się Was doradzić jak mógłbym usunąć czarny smar z łańcucha który dotknął ramy?? Próbowałem płynem do mycia okien z Alkoholem i ręcznikiem papierowym niestety nie pomógł usunąć tego brudu. Jakieś inne pomysły?
TheJW Napisano 8 Czerwca 2017 Napisano 8 Czerwca 2017 Benzyna ekstrakcyjna/zwykła. Nie szkodzi lakierowi, a dobrze usuwa smary i inne zanieczyszczenia. Możesz też spróbować WD40, popsikać, zostawić na chwilę i wytrzeć. czarny smar z łańcucha który dotknął ramy?? ...bo jak rozumiem, chcesz umyć ramę, ponieważ dotknął jej wysmarowany łańcuch, tak? Bo można to zdanie odczytać też w drugą stronę - łańcuch dotknął brudnej ramy i to jego chcesz umyć.
ekib Napisano 8 Czerwca 2017 Autor Napisano 8 Czerwca 2017 Spróbuje w takim razie z tą benzyną da radę na stacji do butelki kupić nie? Niestety to napęd jest brudniejszy niż rama i ten smar to przez nieuwagę brudnymi palcami ramy się dotkło i nie chce zejść :/
TheJW Napisano 8 Czerwca 2017 Napisano 8 Czerwca 2017 Kiedyś na dystrybutorach były naklejki, że nie można lać mniej niż X litrów, ale jak miałem Komara, to zwykle jeździłem z butelką 2l i nie było problemu. Nie wiem, jak wygląda to teraz. Ewentualnie poproś kogoś przy tankowaniu, żeby odlał Ci z litr za piątaka.
Gość Napisano 8 Czerwca 2017 Napisano 8 Czerwca 2017 Jakikolwiek market / hurtownia oglno budowlana i kupisz spokojnie.
seraph Napisano 8 Czerwca 2017 Napisano 8 Czerwca 2017 Benzynę ekstrakcyjną kup nie zwykłą... Zwykła śmierdzi, bo ma być ją czuć, więc ma dodatki zapachowe. Przejdziesz tym zapachem przy myciu, a ekstrakcyjna kosztuje parę zł za butelkę. Do tego możesz w niej umyć napęd, bo czarny łańcuch to nie jest jego naturalny kolor.
ekib Napisano 8 Czerwca 2017 Autor Napisano 8 Czerwca 2017 No 2l to już sporo to zaakceptują A ja bym tak z 0,5 l potrzebował tyle by wystarczyło. Wiadomo mogę iść do castoramy po benzyne ekstrakcyjną ale zapłacę 10zł a za 0,5 l zwykłej na stacji 2,50 zł jest różnica Podczas tankowania samochodu odleje trochę.Dzięki za pomysła chłopaki! BTW. Zamoczyć troche ściereczkę w benzynie i potrzeć , a co z zapachem da rade go potem zniwelowaćczy sam zniknie?
apstryk Napisano 8 Czerwca 2017 Napisano 8 Czerwca 2017 Zanim zaczniesz kombinować jak usunąć zapach benzyny weź szmatkę i trochę mleczka do mycia łazienek (cif albo coś podobnego) i tym zmyj smar z ramy, mocno pocieraj. Potem najwyżej wodą opłucz.
ekib Napisano 8 Czerwca 2017 Autor Napisano 8 Czerwca 2017 Mleczko do mycia łazienki pomogło w 100%. Właśnie przed chwilą testowałem to i...pozbyłem się uciążliwego smaru! Ufff i to praktycznie za darmo. Majster Szmyt! Oby więcej takich pomocnych ludzi! Dziękuje wszystkim!
lynx79 Napisano 8 Czerwca 2017 Napisano 8 Czerwca 2017 NIezależnie od tego powinieneś mieć jakiś zestaw do mycia łańcucha i ponownego nasmarowania. Podobnie zainwestuj w szczotkę do mycia kasety.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.