Skocz do zawartości

[rama] kona entourage glosna przy skakaniu, przerzutka ZEE

Rekomendowane odpowiedzi

Siema

Mam Kone Entourage od jakiegos czasu i ogolnie mega sprzet (z oryginalu tylko rama), ale denerwuje mnie strasznie pukanie/walenie jak zjezdzam ze schodow albo jakis rock garden, nawet wiekszy kraweznik. Dzwiek dochodzi z tylu, naped 1x10 Zee, kaseta XT 11-34, piasta DT 340, tylny shock fox Van R. Rower jest tylko cichy (prawie) jak lancuch jest na 34t. Widze jak w necie ludzie zap... na roweruch enduro i slychac tylko opony, przyklad (Fabio Wimber Enduro Street na YT) latala po schodach i tylko opony. WTF? Czy to chodzi o geometrie ramy, czy o przerzutke, naprawde nie wiem ocb... Jakies pomysly? Z gory dzieki, PEACE! 

post-204744-0-36901300-1496934780_thumb.jpg

Ja bym powiedział że łańcuch Ci stuka o prowadnicę łańcucha ( górna). W moim rowerze do XC jest dokładnie to samo, cisza a przy nierównościach łańcuch zaczyna o to walić. Można obkleić prowadnicę gumą samoprzylepną żeby było ciszej.

Dzieki za podpowiedz, ale to nie to. Gorna czesc jest juz zdjeta bo byla glosna ale inaczej, ten problem rozwiazany, rama pod lancuchen jest owinieta dedka wiec tez luz. Wali jakby przezutka albo kaseta, wszystko sprawdzone i dokrecone milion razy.

Siema

Mam Kone Entourage od jakiegos czasu i ogolnie mega sprzet (z oryginalu tylko rama), ale denerwuje mnie strasznie pukanie/walenie jak zjezdzam ze schodow albo jakis rock garden, nawet wiekszy kraweznik. Dzwiek dochodzi z tylu, naped 1x10 Zee, kaseta XT 11-34, piasta DT 340, tylny shock fox Van R. Rower jest tylko cichy (prawie) jak lancuch jest na 34t. Widze jak w necie ludzie zap... na roweruch enduro i slychac tylko opony, przyklad (Fabio Wimber Enduro Street na YT) latala po schodach i tylko opony. WTF? Czy to chodzi o geometrie ramy, czy o przerzutke, naprawde nie wiem ocb... Jakies pomysly? Z gory dzieki, PEACE! 

attachicon.gif20170323_105812 copy.jpg

Aktualne foto.

post-204744-0-46807100-1496936238_thumb.jpg

Wlasnie bylem sie przejechac, spuscilem nawet powietrze troche, rozluznilem sprezyne w shock-u i caly czas to samo. Ale chyba wiem dlaczego tak sie dzieje, To walenie jest od zapadek w piascie ktore traca ze soba kontakt podczas pracy zawieszenia, korby sa w tym samym miejscu (poziomo), ale kiedy zawieszenie idzie w dol, zmienia sie geo a przy powrocie jest kontakt i bum, walniecie. Mam nadzieje ze w miare prosto wytlumaczylem i chyba sam sobie wyjasnilem sprawe hehe. Peace!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...