Skocz do zawartości
  • 0

Kolizja na przejeździe dla rowerów.

Gość Patrykowski

Pytanie

Gość Patrykowski

Witam,

Dziś zostałem ukarany przez policję za to że wjechałem w samochód który zajechał mi drogę na przejeździe rowerowym.

Sytuacja która dość często powtarza się w mieście.. Kobieta zajechała mi drogę, nie wyhamowałem i w nią wjechałem. Na szczęście nie ucierpiał ani rower ani ja... do czasu przyjazdu policji.

Panowie policjanci orzekli że wjechałem w stojący pojazd i to ja jestem winien zapłacić mandat 300zł!!! Pani zebrała kilku świadków w tym jednego z rejestratorem gdzie rzekomo widać jak wjeżdżam w zatrzymany na przejeździe rowerowym samochód. 

Z mojej perspektywy sytuacja wyglądała tak że auto wjechało na przejście gdy bylem od niego okolo 10-15m, hamowałem ale nie wyhamowałem, fakt ze dośc szybko jechałem pewnie okolo 30km/h.

Mandatu nie przyjąłem, sprawa do sądu. Czy jest tu ktoś kto może miał podobne zdarzenie i jakie było jego rozstrzygniecie.

pozdrawiam,

P.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Musisz pamiętać o jednym, jeżeli kierujący pojazdem doprowadzi do kolizji z innym pojazdem wykonującym nieprzepisowy manewr, to jeśli uniknięcie kolizji było możliwe (zrobi to celowo) będzie uznany za jej sprawcę.

Ten przejazd był w mieście? Mogą się tam pojawić piesi? Jeśli samochód zatrzymał się na przejeździe 15m przed tobą, a ty nie wyhamowałeś i w niego walnąłeś, to może być to potraktowane jako celowe. Albo za rozwinięcie zbyt dużej prędkości.

Zależy od tego co nagrało się na rejestratorze i co powiedzą świadkowie. Myślę, że kontakt z prawnikiem byłby wskazany (ale będzie kosztował pewnie więcej niż 300zł)

Syt. 1. Przejazd rowerowy

01.310.jpg

Kierowca na skrzyżowaniu bez sygnalizacji świetlnej zawsze ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa rowerowi znajdującemu się na przejeździe. Kierowca skręcający w drogę poprzeczną musi ustąpić rowerzystom zbliżającym się do przejazdu niezależnie, z której strony nadjeżdżają. To jeden z przepisów wprowadzonych w maju 2011 r., by zwiększyć bezpieczeństwo cyklistów.

15 metrów do bardzo długa droga hamowania nawet jak na prędkość 30 km/h. Może zaistniały jakieś okoliczności, które opóżniły Twoją reakcję? Snieg? Oblodzona nawierzchnia, nawierzchnia zanieczyszczona piaskiem? Silny wiatr? Szukaj przyczyn bo ja także nie wierzę . W dodatku przejazd jest za łukiem ścieżki więc tak naprawdę aby wejść prawidłowo w zakręt trzeba byłoby jechać nie więcej jak 15 km/h

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...