majkelpee Napisano 7 Czerwca 2017 Napisano 7 Czerwca 2017 cześć, Jestem na kupnie nowej 29. Kosztorys przewiduje ok 4,5tys. Znalazłem dwa ciekawe okazy w podobnej cenie. Mam dylemat czy wzięcie roweru na ramie karbonowej z osprzętem deore i nieco słabszym widelcem Recon jest więcej warte niż rometa na aluminiowej ramie z osprzętem SLX i Rebą z przodu. Koła są identyczne tylko piasty deore lub SLX. Widelce zakładam że chodzą dośc podobnie. Nie iwem jaka jest obecnie różnica między deore i SLX bo kiedyś było jej trochę w działaniu, precyzji itd karbonowy: Monsun 1.0: Rower g czy aluminiowy mustang 3: ROMET Mustang 29 3 2017 Sklep rowerowy Happybike.pl{product_price}
dran2 Napisano 7 Czerwca 2017 Napisano 7 Czerwca 2017 Reba na sztywnej osi to lepszy wybór niż jakiś tam karbon.
majkelpee Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Napisano 7 Czerwca 2017 tylko ten recon też jest tu w wersji ze sztywną osią - 15mm co do widelca dużych wątpliwości nie mam, rock shox'ki powietrzne mają podobną specyfikację poza wagą, jeździłem dużo na SID'zie i Rebie. Teraz mam Foxa i to jest bajka co do SID'a od RS. Roweru szukam dla koleżanki, nie siebie. większy dylemat mam co to osprzętu kiedyś wiem że była duża różnica między deore, a SLX jak jest teraz nie wiem.
beskid Napisano 7 Czerwca 2017 Napisano 7 Czerwca 2017 Piasty SLX są lepiej uszczelnione, hamulce z tej grupy też lepsze i to wszystko jak idzie o wyrażniejszą różnicę. Reszta jak manetki, zmieniarki, korba to pomijalna sprawa.
Sabarolus Napisano 7 Czerwca 2017 Napisano 7 Czerwca 2017 Beskid jesteś pewien tego lepszego uszczelnienia w porównaniu do Deore? Pytam z ciekawości, bo roznie to podaja. Ja słyszałem, ze dopiero XT ma znacznie lepsze uszczelnienia, a Deore i SLX to praktycznie to samo jeżeli o piasty chodzi.
radziuGD Napisano 7 Czerwca 2017 Napisano 7 Czerwca 2017 Nie ma co się rozwodzić czy slx lepszy od deore, bo wybór rozbija się o brak dostępności rometa AD 2017. A faktycznie SLX od Deore w napędzie różni się głownie wyglądem i trochę wagą.
majkelpee Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Napisano 7 Czerwca 2017 Beskid jesteś pewien tego lepszego uszczelnienia w porównaniu do Deore? Pytam z ciekawości, bo roznie to podaja. Ja słyszałem, ze dopiero XT ma znacznie lepsze uszczelnienia, a Deore i SLX to praktycznie to samo jeżeli o piasty chodzi. Dla mnie ogólnie piasty shimano to słaby pomysł, wolę coś na łożyskach mechanicznych ale w przełaju mam piasty XT i uszczelninie robi dużo lepsze wrażenie niż starsze deore które miałem w starym mtb. RadziuGD: te dwa rowery stoją w Krakowie więc są dostępne a monsun jest wyprzedażą rocznika 2015.
beskid Napisano 7 Czerwca 2017 Napisano 7 Czerwca 2017 Skupił bym się na aspekcie materiału ramy. Jednak w tych pieniądzach karbon to więcej niż spora okazja.
majkelpee Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Napisano 7 Czerwca 2017 też się przechylam w stronę karbonu tylko że to rower dla Kobiety, a jej się bardziej podoba malowanie tego aluminiowego bo jeśli chodzi o osprzęt z tego co sam wiem, piszecie i się dowiadywałem to wielkiej różnicy niema. A w tych samych pieniądzach, a nawet za 80zł mniej można mieć karbon zamiast amelinium
lederfox34 Napisano 9 Czerwca 2017 Napisano 9 Czerwca 2017 A to ciekawe, bo jako kobieta powiem że rozumiem twoją kolezanke... ten aluminiowy jest po prostu ładniejszy... Nie wiem czy to poprzez to malowanie niebieskie karbonowego czy kształt węzła podsiodłówki.... Milszy dla oka jest alumunium
majkelpee Napisano 9 Czerwca 2017 Autor Napisano 9 Czerwca 2017 ale kolor nie jeździ mi się bardziej podoba ten niebieski. Ale to kwestia gustu ;P
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.