Skocz do zawartości

[4500zł]Romet monsun (CF, deore, recon) czy Romet mustang (AL, SLX, reba)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

cześć,

Jestem na kupnie nowej 29. Kosztorys przewiduje ok 4,5tys. Znalazłem dwa ciekawe okazy w podobnej cenie. Mam dylemat czy wzięcie roweru na ramie karbonowej z osprzętem deore i nieco słabszym widelcem Recon jest więcej warte niż rometa na aluminiowej ramie z osprzętem SLX i Rebą z przodu. Koła są identyczne tylko piasty deore lub SLX.

Widelce zakładam że chodzą dośc podobnie. Nie iwem jaka jest obecnie różnica między deore i SLX bo kiedyś było jej trochę w działaniu, precyzji itd

karbonowy: Monsun 1.0:

Rower g

czy aluminiowy mustang 3:

ROMET Mustang 29 3 2017 Sklep rowerowy Happybike.pl{product_price}

Napisano

tylko ten recon też jest tu w wersji ze sztywną osią - 15mm ;) co do widelca dużych wątpliwości nie mam, rock shox'ki powietrzne mają podobną specyfikację poza wagą, jeździłem dużo na SID'zie i Rebie. Teraz mam Foxa i to jest bajka co do SID'a od RS. Roweru szukam dla koleżanki, nie siebie.

większy dylemat mam co to osprzętu kiedyś wiem że była duża różnica między deore, a SLX jak jest teraz nie wiem.

Napisano

Piasty SLX są lepiej uszczelnione, hamulce z tej grupy też lepsze i to wszystko jak idzie o wyrażniejszą różnicę. Reszta jak manetki, zmieniarki, korba to pomijalna sprawa. 

Napisano

Beskid jesteś pewien tego lepszego uszczelnienia w porównaniu do Deore? Pytam z ciekawości, bo roznie to podaja. Ja słyszałem, ze dopiero XT ma znacznie lepsze uszczelnienia, a Deore i SLX to praktycznie to samo jeżeli o piasty chodzi.

Napisano

Nie ma co się rozwodzić czy slx lepszy od deore, bo wybór rozbija się o brak dostępności rometa AD 2017.

A faktycznie SLX od Deore w napędzie różni się głownie wyglądem i trochę wagą.

Napisano

Beskid jesteś pewien tego lepszego uszczelnienia w porównaniu do Deore? Pytam z ciekawości, bo roznie to podaja. Ja słyszałem, ze dopiero XT ma znacznie lepsze uszczelnienia, a Deore i SLX to praktycznie to samo jeżeli o piasty chodzi.

Dla mnie ogólnie piasty shimano to słaby pomysł, wolę coś na łożyskach mechanicznych ;) ale w przełaju mam piasty XT i uszczelninie robi dużo lepsze wrażenie niż starsze deore które miałem w starym mtb.

RadziuGD:

te dwa rowery stoją w Krakowie więc są dostępne ;) a monsun jest wyprzedażą rocznika 2015.

Napisano

też się przechylam w stronę karbonu ;) tylko że to rower dla Kobiety, a jej się bardziej podoba malowanie tego aluminiowego :D

bo jeśli chodzi o osprzęt z tego co sam wiem, piszecie i się dowiadywałem to wielkiej różnicy niema. A w tych samych pieniądzach, a nawet za 80zł mniej można mieć karbon zamiast amelinium

Napisano

A to ciekawe, bo jako kobieta powiem że rozumiem twoją kolezanke... ten aluminiowy jest po prostu ładniejszy...

Nie wiem czy to poprzez to malowanie niebieskie karbonowego czy kształt węzła podsiodłówki....

Milszy dla oka jest alumunium  :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...