xdepax Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Kupiłem nowy rower Kross B1 po założeniu przedniego koła i przykręceniu tarcza hamulcowa lata na boki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 należy przykręcić tarczę jeśli lata na boki. pozdrawiam, cieszę się że mogłem pomóc a tak serio: tarcza jest przykręcona? jak to lata? jak jest przykręcona to nie może latać? Czy może chodzi o to, że jest skrzywiona? a może o to, że latają klocki w zacisku? Albo koło jest nieprzykręcone? Jakieś fotki, coś tego? Rower z internetu czy ze sklepu? jak ze sklepu to do sklepu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyran Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 jeżeli kupiłeś rower online to zleć jego złożenie jakiemuś serwisowi rowerowemu,a co do "latającej tarczy" dokręcałeś śruby torxem?prawdopodobnie nie są dokręcone i dlatego jest taki efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdepax Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 należy przykręcić tarczę jeśli lata na boki. pozdrawiam, cieszę się że mogłem pomóc a tak serio: tarcza jest przykręcona? jak to lata? jak jest przykręcona to nie może latać? Czy może chodzi o to, że jest skrzywiona? a może o to, że latają klocki w zacisku? Albo koło jest nieprzykręcone? Jakieś fotki, coś tego? Rower z internetu czy ze sklepu? jak ze sklepu to do sklepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Nic nie lata na boki,to nie sztywne osie,po każdym zdjęciu koła konieczna regulacja zaciski hampla. Normalne. Do tego pewnie gdzieś nierówno w ośce zapięte,i nie ma osiowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 tarcza wygląda na poprawnie przykręconą, czy do jej przemieszczenia użyłeś dużej siły? Czy ona lata przy obrocie koła, czy na sucho też? Może to zacisk jest niestabilny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 A może po prostu tarcza jest krzywa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdepax Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 tarcza wygląda na poprawnie przykręconą, czy do jej przemieszczenia użyłeś dużej siły? Czy ona lata przy obrocie koła, czy na sucho też? Może to zacisk jest niestabilny? tarcza była już przykręcona do koła przy zakupie tarcza wygląda na poprawnie przykręconą, czy do jej przemieszczenia użyłeś dużej siły? Czy ona lata przy obrocie koła, czy na sucho też? Może to zacisk jest niestabilny? zdięcia zostały zrobione przy odrocie koła w dwóch różnych punktach obrotu koła podczas ,,latania,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkadaemiaStolarstwa Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Załączone pliki Załączony plik 18986465_1350837078363336_1861139866_o.jpg 129,84 KB 14 Ilość pobrań Załączony plik 18986669_1350837915029919_1554336649_o.jpg 119,46 KB 13 Ilość pobrań Widać że tarcza na jednym zdjęciu jest bliżej lewej strony a po obrocie koła - prawej strony. Czyli jest po prostu krzywa, a ponieważ rower kupiony przez internet i zapewne spakowany w karton pogięła się w transporcie. Napisz do sprzedawcy że tak się stało i zażadaj przysłania nowej, prostej tarczy. Jej wymiana o ile posiadasz odpowiedni torx to błachostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 No ale jeśli tarcza jest krzywa to przy każdym pełnym obrocie koła będzie w tym samym miejscu się odginać, czyt: to bardzo łatwe do zdiagnozowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdepax Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 https://ufile.io/cuvk6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Tarcza jest krzywa i widać to na zdjęciach. Zakładam , że zacisk masz dobrze przykrecony. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdepax Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 No ale jeśli tarcza jest krzywa to przy każdym pełnym obrocie koła będzie w tym samym miejscu się odginać, czyt: to bardzo łatwe do zdiagnozowania. wykręciłem tarcze, położyłem na stole co sie okazało tarcza jest prosta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Wrzuć filmik na YT czy jakiś normalny serwis... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Tarcza na stole będzie prosta a na piaście może się wyginać od nierównomiernego jej dokręcania. Tarcze trzeba przykręcać stopniowo kręcąc przeciwległe śruby. Monent dokręcania 6-8Nm czyli umiarkowanie. Po założeniu koła trzeba ustawić zacisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyran Napisano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Kupiłem nowy rower Kross B1 po założeniu przedniego koła i przykręceniu tarcza hamulcowa lata na boki. i dlatego uważam, że zakup roweru online to głupota... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 pfff, tyran wygłaszanie głupich opinii to głupota;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszNN Napisano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 wykręciłem tarcze, położyłem na stole co sie okazało tarcza jest prosta Kręć delikatnie kołem i znajdź punkt, w którym maksymalnie ociera Ci np. o lewy klocek, potem sobie cofnij lekko koło i w tym miejscu z wyczuciem odegnij rękoma tarczę w przeciwnym kierunku, analogicznie postępujesz w drugą stronę. Jak nadal ociera np. z lewej strony to robisz to do skutku odpowiednio dozując siłę przy odginaniu tarczy, przy odrobinie zaparcia wystarczy max kilka minut i masz prościutką tarczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Tylko trzeba uważać , żeby tarczy nie zatłuścić a też prostowanie nie da trwałego efektu , bo po czasie tarcza wróci do skrzywionego stanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszNN Napisano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Dlatego nie mam zamiaru już wracać do tych tarcz wycinanych z monolitu, miałem już ich kilka i żadna nie była idealnie prosta. Jedna mniej, jedna bardziej ale biła każda choć nie tak ekstremalnie żeby waliła o oba klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pentagram1985 Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 wystarczy wyregulowac położenie zacisku względem tarczy. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkadaemiaStolarstwa Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 wystarczy wyregulowac położenie zacisku względem tarczy. Widziałeś kolego na zdjęciach jak krzywa jest ta tarcza ? Powodzenia w regulacji zaciskiem tarczy która ociera o obydwie strony zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyran Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 pfff, tyran wygłaszanie głupich opinii to głupota;) wcale nie takie pfff,w sklepie stacjonarnym masz możliwość obejrzenia kupowanego sprzętu,możesz zakręcić kołem,nacisnąć klamkę,przerzucić biegi,sprawdzić czy nie ma zadrapań na lakierze itp itp,a co do zakupu online-nie ma takiej opcji,płacisz towar przychodzi,skręcasz go i dopiero na końcu sprawdasz co kupiłeś.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 przekażę Twoje uwagi do Canyona, niech zwijają interes:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 No ok, ale taka akurat polityka Canyon'a. Natomiast większość innych rowerów możesz sobie zamówić przez sklep, złożą Ci i ich sprawa czy coś jest krzywe czy nie. Też uważam że kupno roweru przez internet, zwłaszcza droższego to głupota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.