gregorysc Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Witam Dostałem od znajomego szosę wyposażoną w klamkomanetki Sora ST-3400 do wymiany linki przerzutki przedniej. Problem mam z regulacją. W rowerze jest korba z 2 blatami, a klamkomanetka obsługuje 3 tarcze. Czy wzorem z MTB jest opcja wyboru 2/3 przełożeń w manetce? Czy jest inny "szosowy" patent na ustawienie? Jak na razie to ustawiłem manetkę na 2 tarczę i przykręciłem linkę do przerzutki w dolnym położeniu. Manetka działa w zakresie 2 i 3 tarczy, ale jak zrzucam na małą tarcze to w manetce jest jeszcze kliknięcie na 1 tarcze i linka wisi jak sznur od bielizny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 To czemu ustawiłeś na 2 i 3 bieg zamiast na 1 i 2? Wtedy wychył na 3 blokujesz śrubą przy przerzutce i nie da się kliknąć nawet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorysc Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Za pierwszym razem ustawiłem na 1 i 2 ale właściciel to kawał chłopa i mimo ograniczenia przerzutki kliknął kolejny raz tak że linka była napięta do granicy zerwania i zablokował manetkę bo już nie dało rady kliknąć na zrzucenie. Teraz jest "mniejsze zło" bo przynajmniej nie zablokuje manetki. Nie mniej jak popatrzyłem w necie to sprzedawcy opisują tą manetkę jako 2/3 s. Mam w MTB przełącznik 2/3 przy przedniej manetce i szukałem tego samego w szosowym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Poczytałem trochę i wychodzi na to że nie ma opcji przestawiania na 2s. Oficjalny manual też nic o tym nie wspomina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Dlatego ustawia sie takie manetki miedzy 2 a 3. Lepiej mieć wiszącą linkę niż połamany mechanizm. Jak człowiek jest normalny, to nie napnie linki jak debil, a jak nie, co tu w Norwegii jest nagminne, trzeba niestety profilaktycznie blokować wszelkie możliwości zrobienia głupoty. Zerwanie linki to mały pikuś, można uszkodzić mechanizm a to już grube pieniądze, bo szosowe klamoty sa drogie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.