Skocz do zawartości

[klamkomanetka] Sora ST-3400 - problem z regulacją 2/3s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dostałem od znajomego szosę wyposażoną w klamkomanetki  Sora ST-3400 do wymiany linki przerzutki przedniej.

Problem mam z regulacją. W rowerze jest korba z 2 blatami, a klamkomanetka obsługuje 3 tarcze.

Czy wzorem z MTB jest opcja wyboru 2/3 przełożeń w manetce?

Czy jest inny "szosowy" patent na ustawienie?

Jak na razie to ustawiłem manetkę na 2 tarczę i przykręciłem linkę do przerzutki w dolnym położeniu. Manetka działa w zakresie 2 i 3 tarczy, ale jak zrzucam na małą tarcze to w manetce jest jeszcze kliknięcie na 1 tarcze i linka wisi jak sznur od bielizny ;)

Za pierwszym razem ustawiłem na 1 i 2 ale właściciel to kawał chłopa i mimo ograniczenia przerzutki kliknął kolejny raz tak że linka była napięta do granicy zerwania i zablokował manetkę bo już nie dało rady kliknąć na zrzucenie. Teraz jest "mniejsze zło" bo przynajmniej nie zablokuje manetki.

Nie mniej jak popatrzyłem w necie to sprzedawcy opisują tą manetkę jako 2/3 s. Mam w MTB przełącznik 2/3 przy przedniej manetce i szukałem tego samego w szosowym...

• Mod Team

Dlatego ustawia sie takie manetki miedzy 2 a 3. Lepiej mieć wiszącą linkę niż połamany mechanizm. Jak człowiek jest normalny, to nie napnie linki jak debil, a jak nie, co tu w Norwegii jest nagminne, trzeba niestety profilaktycznie blokować wszelkie możliwości zrobienia głupoty.

Zerwanie linki to mały pikuś, można uszkodzić mechanizm a to już grube pieniądze, bo szosowe klamoty sa drogie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...