kasiek1380 Napisano 6 Czerwca 2017 Napisano 6 Czerwca 2017 Witam forumowiczów Miałam kraksę rowerową, w wyniku której miałam pękniętą kość jarzmową, szytą brodę, no generalnie, obitą i stłuczoną twarz. Wszystko sie ładnie zagoiło, zostało kilka siniaków itd. Moje pytanie brzmi: czy ktoś miał podobny wypadek? po jakim mniej więcej czasie wróciliście na rower? wiem, że każdy organizm znosi takie urazy indywidualnie, pytam po prostu z tzw czystej ciekawości:). Generlanie czuję się dobrze, jedynie w miejscu gdzie miałam pęknięcie kości, mam "inne" czucie na policzku. W niczym to oczywiście nie przeszkadza... pozdrawiam
TheJW Napisano 6 Czerwca 2017 Napisano 6 Czerwca 2017 Jeśli pedałujesz lub trzymasz kierownicę zębami, to może być problem... Dlaczego pytasz o to na forum? Ty znasz swój organizm najlepiej. W razie wątpliwości - idź do lekarza i zapytaj.
kasiek1380 Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Napisano 7 Czerwca 2017 Jak napisałam - pytam z czystej ciekawości. Po co zaraz ten sarkazm?
TheJW Napisano 7 Czerwca 2017 Napisano 7 Czerwca 2017 Pierwsze zdanie miało formę żartu. Jak widać w dzisiejszych czasach wszystkim można ludzi obrazić. Natomiast dalsza część odpowiedzi była jak najbardziej poważna. Tydzień temu skręciłem kostkę i nie pytam tutaj, kiedy mogę zacząć jeździć, bo nikt tego nie wie. Jeśli czujesz się na siłach, a z medycznego punktu widzenia przeciwwskazań brak - na co czekasz? Kask na głowę i śmigać!
Mod Team michuuu Napisano 7 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2017 Pomijając uszczerbki na zdrowiu ważne żeby przełamać się psychicznie po dzwonie, Znam rowerzystę, który zablokował się totalnie i nie jeździ wcale.
itr Napisano 7 Czerwca 2017 Napisano 7 Czerwca 2017 We wszystkim wskazany jest rozsądek i umiar. Na regenerację ma wpływ szereg czynników, wiek, płeć, kondycja organizmu, geny, psychika. Uraz kosci jarzmowej nie brzmi groźnie, ale nikt zdalnie nie jest w stanie udzielić porady. Doktora miejscowego trzeba zapytać. Uraz głowy to poważna sprawa, nie wiemy czy były objawy po wstrząśnieniu mózgu, jak zachowują się tkanki miękkie w okolicy, np czy wibracje lub wzmożone napięcie mięśni na podjazdach nie będzie ryzykiem... Ogólnie jak ze wszystkim pewnie powolna jazda po gładkim asfalcie nie zaszkodzi ale już pętla w upale przez Okraj i Harahow może dać w "kość", najważniejszy jest dobry nastrój, rozsądek i stopniowa aktywacja, krok po kroku. Zdrowia życzę! I najważniejsze, jeśli ten rower to MTB to przez kilka tygodni nie ryzykować gdzieś kolejnego dzwona na skałach, jak nie trzyma kość jarzmowa to łatwo strzaskać sobie dno oczodołu a to jest wkurzająca kontuzja.
kasiek1380 Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Napisano 7 Czerwca 2017 Nie obraziłam się, spoko:) lekarz, który mnie 'prowadzi' stwierdził, że nie widzi przeciwskazań. Zrezygnuję oczywiście z najbliższych wyścigów. Temat podrzuciłam do tzw luźnej dyskusji. Niemniej, dziekuję za odpowiedzi. Pozdrawiam i każdemu poszkodowanemu szybkiego powrotu na rower.
itr Napisano 8 Czerwca 2017 Napisano 8 Czerwca 2017 Smaruj tylko przez całe lato bliznę kremem z filtrem, na razie lepiej żeby się nie opalała, będzie ją mniej później widać I bez pecha na rowerze więcej ! Pozdrawiam
kasiek1380 Napisano 9 Czerwca 2017 Autor Napisano 9 Czerwca 2017 Ze wszystkich dotychczasowych kraks, ta ostatnia jest najgorsza, i mam nadzieję że limit pecha wyczerpany . Co do do roweru, jeżdżę 'góralem', ale na oponach slick, po lasach i kamieniach nie jeżdżę, głównie szosa, czasem szuter, uwielbiam bruki, ale wiem, że na jakiś czas trzeba będzie odpuścić... Pozdrawiam wszystkich.
lederfox34 Napisano 9 Czerwca 2017 Napisano 9 Czerwca 2017 Po pierwszym wypadku tarł policzek o asfalt, daszek ocalił nos od złamania, długo czułam delikatność skóry na tym miejscu. Drugi wypadek i duży fart żeby brody nie drutować- w efekcie odczuwam do dziś lekkie mrowienie w tym rejonie gdzie miałam potężną opuchliznę, odczucia będą Ciało pamięta mimo ambitnych tekstów ze się zapomina bo inaczej progres by nie wystąpił a my grzalibyśmy tyłki na fotelach a nie siodełkach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.