gruniu Napisano 29 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 wyregulowalem, ale skok miedzy gornym kolkiem, a zebatka, jest zdecydowanie mniejszy od tego na filmie srube mialem wkrecona calkowicie, teraz wykrecilem do 1/3 dlugosci opisze o efektach, jak pojezdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 17 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 poki co strzal pojawil sie tylko raz :( ale sie pojawil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 A wyeliminiwałeś ew inne przyczyny strzałów? Np. kończący się suport? Problem z mech zapadkowym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 18 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 suport jest nowy nie wiem co to mechanizm zapadkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Sprzęgło w bębenku, ale to puszczałoby na najlżejszych biegach, bo wtedy jest przekazywany najwyższy moment. Masz usterkę widmo niestety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 19 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Przyjalem system trzech lancuchow na jednej kasecie. Cykl powtorzyc trzy razu i kaseta do wymiany. Po 500km od zalozenia lancucha nr2 (nowego), zalozylem lancuch nr3 (nowy). Trzaski z lanucha sa co chwile. Rece mi opadaja. U syna w rowerze, tylko dwa razy do roku wymywam wszystko w benzynie i smaruje. Zadnych wymian i wszytsko gra i tanczy. Czy u mnie wymienic juz kasete? Tylko dlaczego na koronce tez trzaska? Co moge jeszcze sprawdzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 A jakie łańcuchy? Wszystkie kmc? Poza tym przestań myć łańcuchy tylko utrzymjj napęd w czystości. Jak się lepi brud to znaczy, że zbyt obficie smarujesz i robisz z łańcucha pilnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 19 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Wymywam w benzynie i pozniej smaruje finish Line - wet. Oliwa idzie tylko na ogniwa. Lancuch pozostaje dlugo czysty. Wszystkie lanuchy mam takie same: kmc X8.93. Moze bebenek wymienic? Moze sie tam zeby wytarly? Jaki polecacie, bo widze, ze Shimano to nie zawsze solidna firma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Czyli nie masz pewności, że łańcuch skacze po trybach tylko napęd przeskakuje? Jeśli tak to w pierwszej kolejności zrobiłbym serwis bębenka. Wyczyścić wszystko, dać smaru oszczędnie tylko na kulki. Zapadki po dokładnym oczyszczeniu zakropić (dosłownie po kropli) oleju (może być silnikowy albo taki do łańcucha). Uważać żeby nie pogubić kulek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerV3 Napisano 19 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 I uważać przy zapeakch. Najlepiej aby były pokryte cieniutką warstwą tłustą bo w tańszych piastach od oleju się zalepią i skończy się kilkukrotnym rozbieraniem. Jak bębenek ma duży luz to też będzie przeskakiwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 19 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Przeskakiwać może tez na zębatce korby, szczególnie właśnie przy nowym łańcuchu. Tam też się coś czasem zużyje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerV3 Napisano 19 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Korba mniej się żużywa bo łańuch jest wciskany na zęby a nie podnoszony jak na kasecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 19 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Zdecydowanie nie dlatego. Zużywa się mniej, bo zębów jest więcej i siła rozkłada się na większej powierzchni. Z najprostszych praw mechaniki wynika, że nie ma różnicy czy to łańcuch ciągnie za ząb, czy ząb za łańcuch - oddziałują na siebie tak samo. Nie mniej jednak to nie jest wcale jakaś dziwna sytuacja, że łańcuch skacze po zębatce korby. Zużywa się i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 19 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Godzinę temu, PowerV3 napisał: Korba mniej się żużywa bo łańuch jest wciskany na zęby a nie podnoszony jak na kasecie. Akurat to nie ma żadnego znaczenia. Poza tym to, że się zużywa mniej nie oznacza, że w ogóle się nie zużywa o czym wiele osób zapomina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 16 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Miałem wreszcie czas i rozkręciłem cały mechanizm. Mechanizm zapatkowy, ma zaokrąglone narożniki. Ma tak być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Wszystkich kolek mam 52. Podzieliłem na pół i na dole mechanizmu zapatkowego, jest ich za mało. Ma tak być? Korba jest nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Loo Panie te kulki to trzeba było przy rozbieraniu policzyć ile idzie na dół, a ile na górę, bo to nie jest piasta, że się do pełna ładuje. Musi zostać luz, bo się przesuną przy składaniu i się ciasno zrobi. Do tego tam nie ma takich obciążeń jak na kole, żeby musiało być kulek na styk - naprężenia przenoszone są przez zapadki, a jak nie to się bębenek luzem kręci. Jak bieżnie wyglądają na identyczne (średnicami) to rozłóż kulki po równo (po 26) i powinno być ok (jak żadnej nie zapodziałeś), ale jak jest stożek jak w wolnobiegu to musisz już chyba na oko niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.