gruniu Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Kupiłem rometa ramblera 6.0 używanego od kolegi. On dbał o rower i wszystko mi powiedział co i jak. Po pewnym czasie zauważyłem, ze przerzutki trzeba wyregulować. Regulacja nie przynosiła rezultatu, to sprawdziłem stan łańcucha - rozciągnięty. Kupiłem nowy, w sklepie, gdzie gość dobrał mi łańcuch po nr ser. Założyłem go i nie dało się jechać, tak szorował. Nasmarowałem go i założyłem do syna roweru, a od niego łańcuch do mojego. Super. W sobotę wyczyściłem oba rowery. Zębatki, przekładnie, łańcuch itd. wymyłem w benzynie. Oddałem łańuch syna do jego roweru, a do swojego założyłem swój nowy. Syn jeździ sporadycznie i może zrobił 50km. Na nowym łańcuchu, który jest teraz u mnie nie idzie jechać, tak przeskakuje. Często jeżdżę po lasach i wzniesieniach, co jest dla mnie kłopotliwe, bo co przycisnę mocniej to strzał. Dołączam zdjęcia do obejrzenia, czy może już czas wymienić kasetę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradCK Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Przeskakuje na każdym przełożeniu czy na jednym? Miałem podobny problem z nowym łańcuchem, szczerze mówiąc wymiana kasety pomogła. Nie była w złym stanie ale widocznie "wyrobiona" pod stary łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Dzisiaj jazda okolo godzinna i zauwazylem, ze na 8 przelozeniu, ani razu nie przeskoczylo. A moze to przod jest winny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 A ile kolega/poprzedni właściciel zrobił km? Kaseta jest już nadgryziona i wychodzi na to, że wymieniłeś łańcuch za późno. Zęby środkowej tarczy korby też nie są nowe, ale chyba zbyt dobrze, aby to tu skakało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Kasetę wymienię. Korbę też wymieniać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Kupiłeś łańcuch hg40 - guma. Za 800 km albo i szybciej szykuj się na kolejną wymianę [emoji14] Weź lepiej coś lepszego , bo przy dużych przebiegach będziesz napęd zmieniał ze 3 razy na sezon [emoji14] Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Jaki polecasz? Wymieniać korbę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Kup kasetę, najlepiej HG51 i łańcuch, najlepiej KMC X8.93. W zestawie będzie spinka. To najtrwalszy obecnie set na ósemkę. Korby nie kupuj, może się okazać, że napęd się przyjmie na niej. HG40 które kupiłeś u mnie po 700km był dłuższy względem nowego o całe ogniwo czyli o 1%. Guma od majtek jest twardsza, ten łańcuch się nadaje dla blogerki rowerowej na jedną sesję lub dla dzieciaka ważącego max 40kg. Pod normalnym jeźdźcem i normalną nogą jest dramat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Korba jeszcze powinna pojeździć imo. Łańcuch kmc x8 albo też może być kmc x9 , ale trochę może spaść precyzja napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 http://allegro.pl/shimano-cs-hg51-deore-kaseta-mtb-8-rz-11-32-i6774900993.html?fromVariant=6518459566 Taka kaseta będzie pasować do przerzutek acer? Czym różni się kmc x8 od x9? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Będzie pasować. X9 to łańcuch na 9 rzędów , który wiesz że jest pewnym wyborem. X8 to jego brat , tylko pod 8 rzędów , powinien być tak samo porządny jak X9 , ale 9 rzędów to już standard i producenci trochę olewają niższe napędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Dziękuje za pomoc. Jutro zakupię wszystko i o efektach napiszę. ----------------------------------------------------------- ps HG40 które kupiłeś u mnie po 700km był dłuższy względem nowego o całe ogniwo czyli o 1%... Kiedy kupiłem u ciebie łańcuch? W Gdańsku? Daleko mam do Gdańska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Jaką korbę kupić? Może też wymienię, to będę miał nowy kompletny rozrząd. Jak model kupić? Ile kilometrów mogę zrobić na nowym napędzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Jakie masz przełożenia obecnej korby? Jaka przednia przerzutka? Jak weźmiesz dobry łańcuch i będziesz dbał o czystość , smarowanie i jeździł na sensownej kadencji to zrobisz kupę kilometrów. Kup sobie najlepiej przymiar do łańcucha i będziesz kontrolował zużycie. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Kiedy kupiłem u ciebie łańcuch? W Gdańsku? Daleko mam do Gdańska Ten sam łańcuch miałem u siebie na nowym napędzie. Ten sam model. Mój egzemplarz po 700km nadawał się do kosza, to świadczy o jakości. Czy teraz rozumiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Jakie masz przełożenia obecnej korby? Jaka przednia przerzutka? Jak weźmiesz dobry łańcuch i będziesz dbał o czystość , smarowanie i jeździł na sensownej kadencji to zrobisz kupę kilometrów. Kup sobie najlepiej przymiar do łańcucha i będziesz kontrolował zużycie. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Korba 42/34/24, przerzutka przednia shimano sis index - tylko tyle znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 To generalnie można by dac nową korbe i przerzutke przód. Wtedy miał zyskał byś na precyzji. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Proszę o podanie danych nowej korby, która by pasowała. Przerzutki nie będę wymieniał, ponieważ działa super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Wtedy trzeba znaleźć korbe z takim samym stopniowaniem. Poszukam coś zaraz , ale nic sensownego nie znajdzie się pod takie przełożenia. Przerzutka działa dobrze , bo jest dobrze wyregulowana i tyle [emoji14] Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 19 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Wszystko wymienione. Rowerek śmiga jak talala. Kiedy wymieniać łancuch, na nowy? Na wskazania miernika do łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Przy rozciagnieciu 1% trzeba wymienić łańcuch , ale można też przy 0.75% żeby nie zajezdzac kasety. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 19 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 https://www.google.pl/search?q=miernik+%C5%82a%C5%84cucha&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiQrL3nhsrUAhXmIJoKHbT8D4MQ_AUICigB&biw=1920&bih=916#imgrc=wadWM40m8wrouM: Na zdjęciu łańcuch rozjechany o 1mm. Do wymiany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 1.0 już należy wymienić. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Jak łańcuch wyciągnie się o 1% to do wymiany nada się także kaseta. 1% to ok. 1,2cm dłuższy niż stan początkowy, istna masakra dla zębatek. Będę monotematyczny, ale polecę najskuteczniejszą i najdokładniejszą metodę pomiaru łańcucha: Wbijasz w deskę/ścianę/futrynę/słup/belkę gwoździa o średnicy ok. 2mm. Wieszasz na nim nowy łańcuch, zaznaczasz kreskę na samym końcu. Jeździsz i co jakiś czas podczas zdejmowania łańcucha do czyszczenia wieszasz go na tym gwoździu, obserwując jak się wyciągnął. Jeśli łańcuch wydłuży się o ok. 4mm od stanu początkowego, to obowiązkowo go wymieniasz na nowy, bo w przeciwnym przypadku ponownie doprowadzisz do wspomnianej wcześniej sytuacji z przeskakiwaniem. Jedna uwaga, twoja kaseta HG51 jest bardzo tania, przekalkuluj sobie czy warto ci wymieniać np. 3 łańcuchy? Moim zdaniem już po drugim daj sobie spokój i kup nowy komplet kasetę z łańcuchem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruniu Napisano 19 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 To łańcuch wymieniać, już przy 0,75mm? Jaką kasetę polecasz na przyszłość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.