MikeSkywalker Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Kona Unit z rocznika 2007 jest sprzedawana ze sztywnym widelcem pod koła 27,5+/29. Jak może wyglądać zmiana sztywnego widelca na amortyzator, tj. jaki skok bez bólu przyjmie ta rama? 100mm to maksimum czy można myśleć o 120? Tak prezentuje się geometria: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankierownik Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 470mm A/C ma sztywniak więc bez drastycznego zaburzenia geometrii powinien pasować amortyzator 80mm / 100mm. Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 A myślisz że dodatkowe 20 mm więcej to już drastyczne zaburzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 To zależy też pod jakie koło. Jak 27,5 to jako tako wymiary będzie trzymało,pod 29' 100 mm ,to długości zaczynają się ponad 500mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankierownik Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 120mm to już raczej zrobi się chopper ale są tacy co próbowali: http://forums.mtbr.com/kona/120mm-fork-kona-unit-936191.html On-One Inbred ma zalecanego sztywniaka ~470 mm i amortyzator właśnie 80 lub 100 mm i powiem ci że mam teraz 120mm SR Epicon (530mm A/C) i to już jest dość mocno podbita główka więc będę go obniżał na 100 mm. @Quell Nie ma różnicy czy 27,5+ czy 29 bo te kapcie są zbliżonej średnicy. Poza tym wysokość amortyzatora przy zamianie ze sztywniaka liczy się z SAG-iem czyli jak ma normalnie A/C 510mm i 100mm skoku to odejmujesz od A/C ~30% skoku. Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Poza tym wysokość amortyzatora przy zamianie ze sztywniaka liczy się z SAG Masz rację,nie pomyślałem o tym. Nie ma różnicy czy 27,5+ czy 29 Tu nie do końca mogę się zgodzić,ostatnio szperałem za foxem,tam różnice w długości o ile pamiętam były ponad 20 mm przy 26'-27,5-29'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankierownik Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Ale mówimy o 27,5+ czyli 27,5 z oponą 3.0" a nie standardową oponką w okolicach 2.1". Do 27,5+ stosuje się zazwyczaj amortyzatory dedykowane właśnie dla 29'erów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Nie wiem, może nazwa tematu nie do końca to wyjaśniła ale planuję używać Unita tylko z kołami 29". Więc pod takie koło potrzebuję widelca. A na ten wątek na mtbr jakoś nie trafiłem, dzięki @@pankierownik Nie ukrywam że 100mm wydaje mi się małą wartością bo migruję ze 150 Marcoka i 180 Duroluxa. Ale cóż, może trzeba będzie sobie po prostu przypomnieć czasy XC i omijać hopy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.