Skocz do zawartości

[do 2500 zł] Rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , jestem totalnym laikem i nie znam się za bardzo na osprzęcie . Poszukuję roweru crossowego na codziennie dojazdy do pracy około 26km dziennie . Wybrałem takie dwa modele

1 ) http://www.rowerymerida.pl/produkt1330/crossway-100-rower-merida.html

2) http://wheeler.com.pl/product-pol-593-ROWER-WHEEEL-CROSS-LITE-6-3-Meski-Kolekcja-2017.html

Chciałbym się dowiedzieć , który z nich byłby lepszy dodam ze mam 175 cm wzrostu , nie ukrywam że bardziej podoba mi się ten wheeler , jeżeli jest coś lepszego w tej cenie to proszę o propozycje i też chciałbym się dowiedzieć czy hamulce tarczowe hydrauliczne są aż tak dobre że warto za rower dać te 2500 zł zamiast np 1800 zł za rower z lepszym osprzętem ? i hamulcami v- brake .

Pozdrawiam

czy hamulce tarczowe hydrauliczne są aż tak dobre że warto za rower dać te 2500 zł zamiast np 1800 zł za rower z lepszym osprzętem ? i hamulcami v- brake .

Do zastosowań jakie opisałeś wolałbym Vki i lepszy osprzęt. Z tych dwóch rowerów weź co Ci się bardziej podoba i tańsze jest:-) 

Jak na dojazdy do pracy to zaproponuję coś tego typu

http://www.rowerymerida.pl/produkt1309/speeder-100-rower-merida.html

lub wyższe modele.

Ten rower nadaje się tylko i wyłącznie na asfalt a ja czasami będę zmuszony z niego zjechać do tego nie jestem przekonany do pozycji ciała na kolarce wydaję mi się że będzie to dla mnie męczarnia

Do zastosowań jakie opisałeś wolałbym Vki i lepszy osprzęt. Z tych dwóch rowerów weź co Ci się bardziej podoba i tańsze jest:-)

Spejson znasz jakiś model z v brakiem i lepszym osprzętem od tych które zaproponowałem ?

Nie namawiam ale polecam się przymierzyć. Opona jest 32C więc taki kawał gumy na kostkę i lekki szuterek też się nadaje. 

Ja 2 lata temu podobny rower sobie sprawiłem a następnie przesiadłem się na typową szosówkę z barankiem. 

Ten rower nadaje się tylko i wyłącznie na asfalt a ja czasami będę zmuszony z niego zjechać do tego nie jestem przekonany do pozycji ciała na kolarce wydaję mi się że będzie to dla mnie męczarnia

Tyle, że to nie jest kolarka ; )

O wiele bardziej komfortowa geometria, grubsze opony ...

No i zamiast widelca amortyzowanego sprężynowego - czyli bardzo podłego masz 11 kg rower : )  

coraz bardziej przekonujecie mnie do tej meridy , musze zobaczyc ja na żywo brak amortyzatora z przodu to nie wada ? Wydaje mi sie ze z amortyzatorem konfort jazdy jest duzo wyzszy ( dziury . studzienki , krawezniki ) do tego mam jeszcze pytanie czy kola w tej meridzie zbyt szybko sie nie po krzywia? Bo slyszalem takie historie ze ludzie w miescie strasznie niszvza opony i kola w takich rowerach nie mowiqc juz o detkach

brak amortyzatora z przodu to nie wada ?

powiem tak

mam w crosiaku sun tour - nrx na grubych alu goleniach i ślizgach metalowych, ale tylko by się w zimie nie rozrdzewiał amorek, ( co miało miejsce w fabrycznym  badziewiaku).

Ma on też blokadę i tłumienie. I to jest minimum dla mnie na dziś.

Na miasto jest ok  ale często go blokuję i zapominam o tym.

A w drugim crosiaku mam wideł cr-moly sztywny i większej różnicy komfortu na mieście nie widzę.

Nikt Ci tego nie powie. Nikt nei zna wszystkich rowerów i nikt nie wie jak sie na niej bedziesz czuł.

Usiądź, przejedź się, jak zareagujesz: woooow, to jest super rower dla mnie to bedzie najlepsza. Ale amortyzowane tez spróbuj.

A jak jednak z amortyzatorem to szukaj z V-kami jeżeli nie jezdzisz po górach. 

Właśnie wróciłem ze sklepu oglądałem w nim meride speeder 100 2016 ponieważ 2017 r się wyprzedał sprzedawca powiedział mi że między 2016 a 2017 nie ma żadnej różnicy oprócz koloru ramy . W sumie ten czerwony podoba mi się zdecydowanie bardziej od czarnego . Zadziwiła mnie tylko jedna rzecz .. ten rower posiada hamulce tarczowe mechaniczne.. czy to nie najgorszy rodzaj hamulców ? Byłem pewien że to sa hydrauliczne to nie lepsze od mechanicznych tarczówek są już v- brake ?

\

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...