Alunir Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Witam , jestem totalnym laikem i nie znam się za bardzo na osprzęcie . Poszukuję roweru crossowego na codziennie dojazdy do pracy około 26km dziennie . Wybrałem takie dwa modele 1 ) http://www.rowerymerida.pl/produkt1330/crossway-100-rower-merida.html 2) http://wheeler.com.pl/product-pol-593-ROWER-WHEEEL-CROSS-LITE-6-3-Meski-Kolekcja-2017.html Chciałbym się dowiedzieć , który z nich byłby lepszy dodam ze mam 175 cm wzrostu , nie ukrywam że bardziej podoba mi się ten wheeler , jeżeli jest coś lepszego w tej cenie to proszę o propozycje i też chciałbym się dowiedzieć czy hamulce tarczowe hydrauliczne są aż tak dobre że warto za rower dać te 2500 zł zamiast np 1800 zł za rower z lepszym osprzętem ? i hamulcami v- brake . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihmih Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Jak na dojazdy do pracy to zaproponuję coś tego typu http://www.rowerymerida.pl/produkt1309/speeder-100-rower-merida.html lub wyższe modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spejson Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 czy hamulce tarczowe hydrauliczne są aż tak dobre że warto za rower dać te 2500 zł zamiast np 1800 zł za rower z lepszym osprzętem ? i hamulcami v- brake . Do zastosowań jakie opisałeś wolałbym Vki i lepszy osprzęt. Z tych dwóch rowerów weź co Ci się bardziej podoba i tańsze jest:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alunir Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Jak na dojazdy do pracy to zaproponuję coś tego typu http://www.rowerymerida.pl/produkt1309/speeder-100-rower-merida.html lub wyższe modele. Ten rower nadaje się tylko i wyłącznie na asfalt a ja czasami będę zmuszony z niego zjechać do tego nie jestem przekonany do pozycji ciała na kolarce wydaję mi się że będzie to dla mnie męczarnia Do zastosowań jakie opisałeś wolałbym Vki i lepszy osprzęt. Z tych dwóch rowerów weź co Ci się bardziej podoba i tańsze jest:-) Spejson znasz jakiś model z v brakiem i lepszym osprzętem od tych które zaproponowałem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihmih Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Nie namawiam ale polecam się przymierzyć. Opona jest 32C więc taki kawał gumy na kostkę i lekki szuterek też się nadaje. Ja 2 lata temu podobny rower sobie sprawiłem a następnie przesiadłem się na typową szosówkę z barankiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spejson Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Spejson znasz jakiś model z v brakiem i lepszym osprzętem od tych które zaproponowałem ? Nie bardzo, myślałem, że Ty już taki sobie wypatrzyłeś i masz dylemat. Teraz chyba nie dają V-ek tylko wszędzie cisną tarcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 romet orkan unibike... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Ten rower nadaje się tylko i wyłącznie na asfalt a ja czasami będę zmuszony z niego zjechać do tego nie jestem przekonany do pozycji ciała na kolarce wydaję mi się że będzie to dla mnie męczarnia Tyle, że to nie jest kolarka ; ) O wiele bardziej komfortowa geometria, grubsze opony ... No i zamiast widelca amortyzowanego sprężynowego - czyli bardzo podłego masz 11 kg rower : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alunir Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 coraz bardziej przekonujecie mnie do tej meridy , musze zobaczyc ja na żywo brak amortyzatora z przodu to nie wada ? Wydaje mi sie ze z amortyzatorem konfort jazdy jest duzo wyzszy ( dziury . studzienki , krawezniki ) do tego mam jeszcze pytanie czy kola w tej meridzie zbyt szybko sie nie po krzywia? Bo slyszalem takie historie ze ludzie w miescie strasznie niszvza opony i kola w takich rowerach nie mowiqc juz o detkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Na pewno trzeba bardziej uważać. Ale tani widelec - amortyzator sprezynowy to badziew ... musisz sie przymierzyć. Potem bedziesz juz zwiazany z tym rowerem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihmih Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Rower bez amortyzacji jest prostszy w eksploatacji, lżejszy, szybszy. Jeżeli mówimy o amortyzatorach z półki cenowej ~300zł to nic nie stracisz jak zrezygnujesz. Nic tak nie przekonuje jak jazda próbna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alunir Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 W rowerach za 2500 zl montowane sa amortyzatory za 300 zl ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 200-300. Zobacz cene sprezynowych sonturów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alunir Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Czyli ta merida speeder 100 jest najlepsza w cenie okolo 2500 z teg typu rowerow tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 brak amortyzatora z przodu to nie wada ? powiem tak mam w crosiaku sun tour - nrx na grubych alu goleniach i ślizgach metalowych, ale tylko by się w zimie nie rozrdzewiał amorek, ( co miało miejsce w fabrycznym badziewiaku). Ma on też blokadę i tłumienie. I to jest minimum dla mnie na dziś. Na miasto jest ok ale często go blokuję i zapominam o tym. A w drugim crosiaku mam wideł cr-moly sztywny i większej różnicy komfortu na mieście nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Nikt Ci tego nie powie. Nikt nei zna wszystkich rowerów i nikt nie wie jak sie na niej bedziesz czuł. Usiądź, przejedź się, jak zareagujesz: woooow, to jest super rower dla mnie to bedzie najlepsza. Ale amortyzowane tez spróbuj. A jak jednak z amortyzatorem to szukaj z V-kami jeżeli nie jezdzisz po górach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 https://www.romet.pl/Rower,BOREAS,10,713,714,14566,2017.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 często go blokuję i zapominam o tym. No nie Ty jeden ; )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 http://www.kross.pl/pl/2017/urban/seto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alunir Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Dzieki wszystkim za pomoc dzis poszukam w ktorym sklepie jest ta merida podjade i zobacze sobie na zywO wtedy podejme decyzje poniewaz wheelera mialem juz okazje przetestowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 BOREAS - ROAD - Romet A teraz domontuj do tego bagażnik i błotniki na codziennie dojazdy do pracy około 26km dziennie : )))))))))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 U mnie w Piastowie w velmarze zapytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihmih Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 https://www.romet.pl/Rower,BOREAS,10,713,714,14566,2017.html Bardzo fajny mieszczuch ale troche ponad wskazany budżet. Orientujesz się czy jest już w sprzedaży? Romet długo nie mógł wystartować ze sprzedażą oferty 2017. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 kolega ma temat na ten temat, https://www.forumrowerowe.org/topic/218049-gravelszosa-romet-boreas-opinie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alunir Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Właśnie wróciłem ze sklepu oglądałem w nim meride speeder 100 2016 ponieważ 2017 r się wyprzedał sprzedawca powiedział mi że między 2016 a 2017 nie ma żadnej różnicy oprócz koloru ramy . W sumie ten czerwony podoba mi się zdecydowanie bardziej od czarnego . Zadziwiła mnie tylko jedna rzecz .. ten rower posiada hamulce tarczowe mechaniczne.. czy to nie najgorszy rodzaj hamulców ? Byłem pewien że to sa hydrauliczne to nie lepsze od mechanicznych tarczówek są już v- brake ? \ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.