AdrianJuras Napisano 5 Czerwca 2017 Napisano 5 Czerwca 2017 Witam, jestem świeżo zarejestrowanym użytkownikiem tego forum, z góry przepraszam jeżeli mój temat jest w złym miejscu lub źle skonstruowany. Od tygodnia jeszcze szczęśliwym posiadaczem Unibike'a Mission 27,5 z ramą 19. Utworzyłem tutaj temat ponieważ potrzebuję pomocy, a mianowicie chciałbym abyście pomogli mi dobrać opony do mojego roweru Tutaj mam zdjęcie oznaczenia obręczy: Jeżeli nie widać oznaczenia to: ALLOY 6063 ETRTO 584x19C Zastanawiam się czy taka opona będzie pasowała do tych obręczy:http://allegro.pl/schwalbe-opona-smart-sam-27-5x2-25-dual-drut-cr-i6834474121.html Czytałem o tych oznakowaniach obręczy, że są 3 rodzaje oznaczeń iwo. Niestety nic z tego nie rozumiem Proszę o poradę Pozdrawiam,Adrian.
Tatanka Napisano 5 Czerwca 2017 Napisano 5 Czerwca 2017 Będzie pasowała,lecz jest to już prawie maksymalna szerokość opony dla tej obręczy.
Ychu Napisano 5 Czerwca 2017 Napisano 5 Czerwca 2017 Jesli Ci wejdzie w rame taka opona to zakladaj spokojnie. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
AdrianJuras Napisano 5 Czerwca 2017 Autor Napisano 5 Czerwca 2017 Właśnie z tą szerokością opony co do wejścia w ramę nie jestem jeszcze pewien bo nie mam w domu suwmiarki, a niestety nie widzę innej opcji żeby sprawdzić czy taka opona się zmieści, niż zmierzenie rozstawu. Chyba że mnie oświecicie i powiecie że istnieje jakiś inny sposób
Tatanka Napisano 5 Czerwca 2017 Napisano 5 Czerwca 2017 W rowerze mtb na bank wejdzie 2,25.Jaką masz obecnie szerokość opony? 2-2,1?
Tatanka Napisano 5 Czerwca 2017 Napisano 5 Czerwca 2017 Można przyjąć że nowa opona będzie szersza o ok.2 mm na stronę.Zmieści się?
byh81 Napisano 5 Czerwca 2017 Napisano 5 Czerwca 2017 Tatanka o ile między widły wejdzie to jeżeli ma 3 blaty z przodu to może ocierać o wózek zmieniarki. U mnie właśnie była taka sytuacja, seryjnie 2.1, kupiłem 2.25 i klocki wadziły o wózek przedniej przerzutki. Więc sprawdź AdrianJuras ile obecnie masz miejsca do ramy i wózka przerzutki, a wystarczy zwykła miarka.
AdrianJuras Napisano 5 Czerwca 2017 Autor Napisano 5 Czerwca 2017 Pomiedzy oponą a dolnym oraz górnym widelcem mam 10mm luzu, między oponą a prowadnicą łańcucha przedniej przerzutki jest około 7-8 mm.
AdrianJuras Napisano 5 Czerwca 2017 Autor Napisano 5 Czerwca 2017 Super, dzięki za odpowiedzi chłopaki Pozdrawiam
AdrianJuras Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Napisano 6 Czerwca 2017 Jesacze up tematu. Co sądzicie o takiej oponie ? http://allegro.pl/continental-x-king-27-5x2-4-performance-zw-cm-i6846059392.html Winna wejść na obręcz i w widelce
Tatanka Napisano 6 Czerwca 2017 Napisano 6 Czerwca 2017 2,4 to już trochę za bogato jak na obręcz 19mm.Ale z drugiej strony Continental ostatnio zawyża trochę numerację i w rzeczywistości opony są trochę węższe.
AdrianJuras Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Napisano 6 Czerwca 2017 Kolego, naczytałem się dużo o tej numeracji obręczy i opon ale nigdzie nie było wytłumaczone jak "krowie na miedzy",o co z tym dokładnie chodzi. Wytłumaczyłbyś mi czemu 2.4 będzie już za duże do 19mm ?
Ychu Napisano 6 Czerwca 2017 Napisano 6 Czerwca 2017 Bo rant obręczy musi trzymać rant opony. Im szersza opona , tym szerzej masz rozstawione , że tak powiem rant opony. Próbując naciągnąć 2.4 na 19 mm zrobi się niezły balon - nie będzie można zejść z ciśnieniem , ani też za bardzo przesadzić. W skrajnych przypadkach opona może nawet spaść z obręczy.
Tatanka Napisano 6 Czerwca 2017 Napisano 6 Czerwca 2017 Szeroka opona na wąskiej obręczy spowoduje że powstanie efekt "żarówki". Szerokie opony na wąskiej obręczy gorzejj sie ukladaja i osiagaja mniejsze rozmiary. Ale jak pisałem Continental leci w ptaka z rozmiarami,więc można się pokusić na 2,4
AdrianJuras Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Napisano 6 Czerwca 2017 A jakie są szanse no to że taki zestaw będzie ze sobą pracował ? W sensie moje obrecze z tymi Continentalami, zakładając że skrzętnie będę monitorował ciśnienie w oponach.
AdrianJuras Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Napisano 6 Czerwca 2017 Bo wiesz kilka lat temu jak jeszcze się dupy do samochodu nie przyzwyczaiło to byłem zapalonym "rowerzystą", no i co będę ukrywał bardzo podoba mi się rower na dużych oponach. Lubię pojeździć po bezdrożach więc taka opona by się również sprawdziła w praktyce A skoro mówisz że taki zestaw ma dużą szanse istnienia to chyba się pokuszę na zamówienie tych gum
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.