Skocz do zawartości

[opony] rower crossowy

kkostekk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam nowy rower z oponami Maxxis Overdrive II 40 kevlar ref. Niestety te opony nie mają praktycznie bieżnika. Co prawda jeżdżę głównie po asfalcie, ale czasem w terenie jest tragicznie. Jak jakiś piach się pojawi to mam wrażenie, że koło tylne mi pływa. Jeżdżę tak 80% po asfalcie, 20% teren, z czego najczęściej są to polne drogi, szutry, wały wzdłuż rzeki.

Znajomy ma Schwalbe Marathon Mondial 28"x1.6" z wyraźniejszym bieżnikiem i mówi, że nie czuje nic dziwnego, ale czy rzeczywiście to nie wiem, jadać za nim widziałem jak go na piaskowych dziurach znosi.

Oczywiście ciśnienie w kołach mam prawidłowe.

Warto zmienić te moje oponki?

Napisano

Czyli to normalne i trzeba to przeboleć. Smart Sam wygląda porządnie ale bym musiał pomierzyć czy wejdzie. Ale pewnie stracę wtedy na lekkości jazdy po asfalcie. Myślałem, że te moje opony to jakieś słabe bo szczerze to wyglądają jak łyse prosto do wymiany. Kolegi Schwalbe Marathon Mondial wyglądają dużo porządniej.

Napisano

To mam je wymienić na inne w przypadku sporadycznej jazdy po polnych drogach, szutrze, itp? Chodzi mi, żeby osiągnąć kompromis - wygodnie po takiej nawierzchni i w miarę dynamicznie na szosie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...