Skocz do zawartości

[Piasta] DT SWISS 240s stara vs nowa

wkg

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos wie czym się różnią te dwie piasty poza kształtem i estetyką ?

http://allegro.pl/dt-swiss-piasta-przod-240s-mtb-straightpull-is-28h-i6797677287.html

http://allegro.pl/dt-swiss-piasta-przod-240s-straightpull-spline-on-i6746608990.html

Cena tych nowych jest niższa, chyba też zniknęło "stainless" z opisu łożyska. Warto to kupić ?

Druga piasta pochodzi z demontazu kol dt, srodek jak 240s, ale z innym korpusem

Gdzieś wyczytałem, że to piasty z dzielonym korposem, coś jak suport !

Tochę się boję, że to jakis mocno słabszy wypust.

Łożyska zawsze można zmienić ale cena taka, że byle czego nie chciałbym brac : (

Pewnie nikt jeszcze nie ma doświadczeń z tymi piastami ....

No i są tylko na 28 szprych - z drugiej strony Mavic ma 24 i się nie rozpada ; ))

Z przednia od 4 sezonów nic nie robione, bo nie ma co.

A jak tylna ?

I jak opory toczenia. W moich Mavicach gdy zakręce kołem nawet bez łańcucha obróci się kilkanascie razy i stanie ... to samo korba do tyłu z założonym łańcuchem - półtora obrotu i juz.

Mojej lepszej połowy 15 letnie shimano na konusach kreca sie i kreca : // 

pewnie bo z rozbiórki... Z tego co nieoficjalnie czasem się pojawia w różnych rozmowach to sporo nowych części na allegro to rozbiórki i dlatego tańsze. Niektóre lojalki sklepów wymagają odpowiedniego wolumenu sprzedaży. Aby się wyrobić trzeba kombinować...

240, 340... patenty te same. Cena wynika przede wszystkim z obecności cech pożądanych danego produktu. Koszt produkcji 340 pewnie wyższy niż 240 bo więcej materiału. Ale 240 jest droższe bo wymaga bardziej przemyślanej obróbki aby zachować wytrzymałość a dostać cechę lekkości tak pożądaną w rowerach. I stąd cena. A koła systemowe to inna bajka. Kupuje je producent, kupiec wielkowolumenowy. Wtedy cena jest inna. I takie porozbiorowe systemówki się pojawiają czasem. Piasta to prosta konstrukcja. Trzeba się postarać aby sp...ć. ;) I DT bym o to najmniej podejrzewał. Ja z nich jestem zadowolony bardzo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...