Skocz do zawartości

[Opony] Schwalbe z wkładką GreenGuard - czy chroni też przed snake'ami? (Smart Sam do enduro)

Brooce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka,

Myślę o kupnie Smart Sama do tylnego koła w bardziej zjazdowym rowerze (powiedzmy że na użytek enduro), jednak obawiam się o łapanie kapci na kamieniach. Widzę, że opona ta występuje w wersji "Green Guard", co napawa optymizmem - lecz czy ta wkładka nie chroni tylko przed zewnętrznymi uszkodzeniami, jak szkło i podobne? Wszak reklamowana jest głównie w oponach 'marathon', którym dobicia chyba nie grożą...

P.S.

Uprzedzając pytania - szukam opony o niskich oporach toczenia i długiej trwałości przy zachowaniu sensownej przyczepności i wiem, że Smart Sam może mi to zapewnić. Na zawody i typowo zjazdowe trasy mam lepsze opony, to ma być wersja do codziennej jazdy z dużą ilością dojazdów.

Napisano

Wkładki chronią tylko przed przebiciami.

Snake grozi niezależnie od posiadanej opony, kwestia niskiego ciśnienia i dobicia opony do obręczy.

Napisano

Nic nadzwyczajnego, niskie ciśnienie, kawałek lotu i jakiś kamerdulec w momencie przyziemienia.

Po to właśnie schwalbe daje tam tą wkładkę, żeby zabezpieczyć przed zesnejkowaniem opony.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

Snake grozi niezależnie od posiadanej opony, kwestia niskiego ciśnienia i dobicia opony do obręczy.

Z tym się jednak nie zgodzę, opona 2ply potrafi zdziałać cuda których wysokie ciśnienie nie da rady zapewnić. A różnica jest nawet w "zwykłych" wersjach między oponami o papierowych ściankach, a trochę cięższych zjazdowych ;)

Tubeless na razie odpada, za często zmieniam miejsce pobytu by liczyć na dostępność kompresora. Może w przyszłości.

Napisano

Jak się obawiasz przebić to weź wersję Double Defence wtedy masz ścianki z konkretnej gumy. Jeżdżę tym po kamieniach i na razie przez 1200km nic się nie stało. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...