Neoxis Napisano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Witam. Jakiś czas temu wpadłem na pomysł by znów zacząć jeździc na rowerze. Wyciągnąłem z garażu swój kilkuletni rower, nieco odswiezylem i zacząłem jeździć. Niestety mam problem z pozycją na rowerze. Mój tylek cały czas chce nieco do tyłu. Kupiłem drugą sztyce, z offsetem, zyskalem kilka centymetrów, ale to chyba za mało. Siodełko jest przesunięte do tyłu na maximum. Zdaje się, że rozmiar ramy to 18-19", ja mam 184cm wzrostu i preferuje sylwetkę mocno pochylona (ja na to mówię 'kocia pozycja'). Zdaję sobie sprawę, że rama może być dla mnie nieco za mała, ale niestety nie mogę na razie pozwolić sobie na zakup drugiego. Czy jest jakiś sposób, żeby zniwelować tą niewygodna pozycje? Nowe siodełko może? Myślałem też o wyższym mostku, lub takim mostku, by kierownixa była dalej od siodełka, ale czy to coś da? Później wrzucę zdjęcia. Pozdrawiam Neo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Montaż sztycy z offsetem oraz odsuwanie siodełka nie jest dobrym pomysłem na ''zwiększanie '' rozmiaru ramy.Te sposoby stosuje się w celu uzyskania prawidłowego ustawienia kolan względem korby,co wpływa na ich prawidłową pracę.Możesz za to dać dłuższy mostek lub z mniejszym wzniosem.Ewentualnie dłuższy z mniejszym wzniosem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Czerwca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Również szersza kierownica wymusi większe pochylenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neoxis Napisano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 A to nie jest tak, że im większe pochylenie,tym bardziej tylek do tyłu? I czy zmiana kierownicy/mostka spowoduje, że tylek nie będzie chciał już bardziej do tyłu? Zdjęcie roweru, jeżeli by pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxwel Napisano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Pomyliłeś działy, to jest część szosowa. Zapytaj w odpowiednim dziale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Siodełko nie jest przypadkiem za bardzo podniesione przodem i po prostu zsuwasz się z niego? Kierownice możesz próbować tak ustawić, żeby poszła trochę do przodu.Da to wrażenie wydłużenia mostka i zobaczysz czy pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Pierwsze co to ustaw siodełko na płasko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neoxis Napisano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Wybaczcie za nieodpowiedni dział - po prostu nie wiedziałem. Siodełko ustawiałem na oko (nie miałem w garażu poziomicy), a doświadczenia nie mam, więc bardzo prawdopodobne, że jest źle ustawione.A kierownicę przekręcić po prostu tak, aby chwyty przesunęły się do przodu, dobrze rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Dobrze rozumiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.