Skocz do zawartości

[Kupno roweru górskiego] Monteria, Romet? max 2400 zł

rafal1805

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przymierzam się do kupna rowery górskiego mtb. Sugeruję się głównie aukcjami z popularnego sklepu internetowego. Staram się porównywać, ale tak naprawdę rozróżniam jedynie modele marki Shimano. Chciałbym żeby rower posiadał hamulce hydrauliczne, koła 27,5" , rama 21" amortyzator przedni z blokadą skoku. Rower ma mi posłużyć do zwyklej miejskiej jazdy, jak i dłuższe wyprawy, również w terenie. Moja uwagę przykuły 3 modele.

1. Monteria 27,5 XRC - http://www.monteria.pl/275-xrc
2. Romet Rambler 3 27,5 2016 - https://www.romet.pl/Rower,RAMBLER_275_3,10,690,694,14405,2016.html
3. Kross Black Edition 7.2 (tak wiem że to nie góral) - https://www.kross.pl/pl/node/18528

Wstępnie badając aktualne promocje na rynku tak wygląda podium, natomiast wybrać mogę jeden. Macie jakieś propozycje, sugestie? Bardzo będę wdzięczny za wszelkie doradztwo. :thumbsup:

Napisano

Siema, co zdecydowało, że wybrałeś akurat rower typu "górski"? IMO modele które pokazałeś to nie są rowery na poważny teren a w lżejszym lepiej sprawdziłby się rower typu cross. Ale to tylko takie moje gdybanie bo nie wiem po jakich drogach/ szlakach rowerowych zazwyczaj jeździsz.

Napisano

Spejson
Nie potrzebuję roweru na poważny teren, raczej wchodzi w grę teren mieszany. Zdecydowałem się na górskie bo wydają mi się dość wszechstronne, wygląd również ma znaczenie, a i przyzwyczajenie do tego typu konstrukcji.

Cross i górski w moim mniemaniu zbytnio się od siebie nie różnią, a jeżeli chodzi o wagę, nie jestem wybredny 14 kg jest ok.

Siema, co zdecydowało, że wybrałeś akurat rower typu "górski"? IMO modele które pokazałeś to nie są rowery na poważny teren a w lżejszym lepiej sprawdziłby się rower typu cross. Ale to tylko takie moje gdybanie bo nie wiem po jakich drogach/ szlakach rowerowych zazwyczaj jeździsz.

Napisano

Ok. W mojej ocenie żaden z tych rowerów nie jest wart swojej ceny. Osprzętowy misz masz z dość niskiej półki. Za 2300 ktoś wystawia na OLXie Romet Orkan 5 z osprzętem dużo wyższej klasy, to tylko taka jedna kontr propozycja. Za ok. 2500 zł chyba i górala kupisz bardziej "równego" osprzętowo. Choćby taki Kross Level R4 też szału ni ma ale za 2k to chyba lepsza propozycja. Poza tym np. Romet Mustang 2017 cena kat. 2449 zł.

No nie różnią ale crossa za te same pieniądze znajdziesz lepszego.

Napisano

Zależy mi bardziej na kupnie nowego roweru, brałem też pod uwagę olx, ale tylko rowery z okolic Szczecina. Niestety nie mam wystarczającej wiedzy żeby samemu złożyć rower, co również rozważałem.

Napisano

Ok. W mojej ocenie żaden z tych rowerów nie jest wart swojej ceny. Osprzętowy misz masz z dość niskiej półki. Za 2300 ktoś wystawia na OLXie Romet Orkan 5 z osprzętem dużo wyższej klasy, to tylko taka jedna kontr propozycja. Za ok. 2500 zł chyba i górala kupisz bardziej "równego" osprzętowo. Choćby taki Kross Level R4 też szału ni ma ale za 2k to chyba lepsza propozycja. Poza tym np. Romet Mustang 2017 cena kat. 2449 zł.

No nie różnią ale crossa za te same pieniądze znajdziesz lepszego.

Na co w takim razie zwracać najbardziej uwagę przy w ogóleądzie w podzespoły roweru?

A jak Ci się widzi ten Mustang?

Bardzo fajny tylko nie wiem gdzie znalazłeś model za 2499, mi wyświetlają się wyższe ceny

Dobra znalazłem ;>

Napisano

W tych pieniądzach najczęstszą pułapką jest tzw. magia tylnej przerzutki. Czyli piasty, hamulce, korba, manetki, amor są najczęściej z różnych raczej niskich grup a do tego przerzutka tył XT albo Deore i jest wielkie WOW! Popatrz jaki ten Mustang ma równy osprzęt, większość newralgicznych punktów to Deore.

Napisano

Maniak
Jest fajny tylko cena lekko wybiega poza moje aktualne możliwości. Polecasz bo miałeś z nim styczność?

Kurna, w tamtym roku kupiłem Krossa Level R4 co prawda z wyprzedaży za 1900 zł, ale teraz żałuję, że nie kupiłem Mustanga.

No serio, otworzyłeś mi oczy ;) Puki co mój faworyt.

Napisano

Ja polecam Rometa (poza kwestiami osprzętowymi) z tego powodu, że mam crossa Orkana 4 i jestem bardzo miło zaskoczony wykonaniem tego roweru, podejrzewan, że Mustang nie odbiega jakością a osprzęt ma za te pieniądze chyba najlepszy z dostępnych. Nie napalaj się, poczekaj na inne opinie, może wypowie się ktoś kto ma ten rower.

Napisano

Na 29 nie jeździłem, więc nie mogę pomóc. Na forum na pewno znajdziesz wiele tematów czym się różnią 27.5 i 29. Jeśli możesz poczekaj z zakupem, poczytaj, przemyśl i podejmij decyzję. Ideału nie ma, zwłaszcza za 2500 zł, ale różnice w tych rowerach jednak są. Nie zapominaj o geometrii ramy, może się okazać, że np. rometowska nie będzie Ci odpowiadać, dobrze by było się przejechać przed zakupem.

Napisano

Odnośnie rozpędzania kół 29 to mit. Spójrz na byle zawodach ile jest 29 a ile 27. To nie tylko moda na duże koło. Jest trochę testów, poszukaj, poczytaj.

Mustang 29 1 ma komponenty (poza hamulcami) ze średniej półki (deore). Do tego powietrzny, w miarę lekki amortyzator (raczej nie osiągalny w tej półce cenowej). Geometria raczej pod kątem rekreacji.

Napisano

Dziękuje wam bardzo, za wasze posty i pomoc :) Romet mustang 1 kupiony, po pierwszej przejażdżce zdam relację :thanks: :thanks: :thanks:

No to masz co chciałeś. Powodzenia i rado sci z jazdy :-). Konieczne napisz jak się jeździ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...