Skocz do zawartości

[błotniki] ATB 60 pełne czy Hammer 2

Adek24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W związku z tym iż kompletuje na wakacje rower, a ostatnio spotkała mnie nie miła niespodzianka (jeździłem po deszczu myślałem, że się nie pobrudziłem za mocno - zobaczyłem na plecy i była tam mała kałuża :D )

Znalazłem 2 ciekawe błotniki, które bardzo różnią się od siebie, ale obydwa są w cenie ~40zł.

Błotniki pełne ATB 60 26" czarne  i Komplet błotników rowerowych Hammer 2 SDE 24-29" czarno-biały przód + tył ##

Wiadomo, że pełne będą lepiej chronić, tylko jak to jest z ich montażem - chodzi mi o to czy jak będę jeździł po pagórkach/trudniejszy teren to czy one to wytrzymają? Teoretycznie posiadają mechanizm samoczynnego odpinania przy upadku, ale czy to nie będzie tak, że one się odepną, a ja polecę na nie i tyle z nich zostanie...

Proszę o jakieś opinie z użytkowania, bo jestem za ATB 60, głównie dlatego, że lepiej chronią, ale właśnie boje się ich wytrzymałości. Posiadałem, błotniki typu Hammer 2 kiedyś i nie miałem im nic do zarzucenia. 

Dziękuje za pomoc

** Nie chciałbym zakładać kolejnego tematu, ale chciałbym spytać się o pedały Candy - chciałbym kupić takie, ale nie wiem jak będą się sprawować, dlatego wolałbym wybrać wersję z łożyskami kulkowymi. I czy ich wytrzymałość jest o wiele mniejsza niż mechanicznych? Chciałbym je wypróbować, pojeździć dwa lata i ew. wtedy wymienić na lepsze łożyska - i czy wytrzymają tyle kulkowe?

Napisano

Kwestia co będziesz robił w tym terenie. Jeżeli ostrzejsza jazda to chyba lepiej Hammery. Ochrona gorsza ale nie ma ryzyka wkręcenia patyka (jak widać nie była to jakaś ekstremalna ścieżka, a przyzwoita dróżka):

https://lh3.googleusercontent.com/P0umHuF1iRT-2nYk2TWUtTSrDtG8-rWvfU25KQFfIymp9HUvRR6VuRBUDsw0GK-50oYl5s6hnA0S2Q=w1280-h1024-no

Przy spokojniejszej jeździe powinny wytrzymać. Moje spokojnie dawały radę nawet przy mniej spokojnej jeździe ;)

Napisano

Pełne spełniają swoją rolę ale w teren się nie nadają. Hummery chronią tak sobie raczej mniej niż więcej, do tego słabo wyglądają. Oba typy sprawdzone na własnej skórze. 

Od listopada do lutego jeżdżę w pełnych, ale przed większymi wypadami w teren zrzucam błotnik. Nie bez powodu górale nie mają błotników.

Napisano

Jest to jakaś myśl, czyli jakbym jechał na jakieś dłuższe wypady, niekoniecznie po lesie to pełne, a jak chcę polatać po lesie to ściągnąć i się nie martwić :)

Dzięki Wam za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...