Skocz do zawartości

[rower] Stary Author z epoki "górali" na trekkingowy

grand87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W zwiazku z tym iż spasłem się jak prosię, zączołem jezdzić na rowerze.

Niestety w zwiazku z licznymi wydatkami i niepewnością co do wytrwałości w postanowieniu, nie planuje zakupu nowego roweru. Używam starego jak świat Authora. Chciałbym jednak coś w nim pozmieniać, by był bardziej użyteczny na drogi asfaltowe. Wiem że można zmienić opony, przełożenia itp, ale nie wiem od czego zacząć.

Co polecacie w rozsądnej cenie ( nie oczekujęfajerwerków) ?

Będe wdzięczny za rady.

IMG201706_aqeswqa.jpg

Napisano

Jeśli nie jesteś pewien czy wytrwasz,to zmień tylko opony,linki,pancerze.Co do przełożeń,to jeśli na największym blacie i najmniejszej koronce wolnobiegu nie jesteś w stanie utrzymać dłuższy czas kadencji ok.90,to nie ma sensu zakładać większego blatu/korby.

Napisano

A na tym siodełku jesteś w stanie usiedzieć ?  :)

Bez brawury z kadencją 90 - jak da radę 75-80 to i tak nieźle ( nie demonizujmy kadencji przy turystycznych prędkościach), jak sądzę ...  choć kto go tam wie ...

Napisano

Dzięki za odpowiedź,

Siodełko fakt, wżyna się dość mocno, więc też będe musiał zmienić.

Najpierw idą  opony.

Czy Range Cruiser jaskółki jest w miarę ?

Obecnie mam 1,95 szerokość, czy mam dać taką samą czy 1,7 ? a może jeszcze inną szerokość? 

relyt - pierwszy post na forum. Żeby nikt się nie czepiał, starałem się dobrze zatytułować , w odpowiednim dziale itp., ale tego nie przewidziałem :)

Napisano

Jeżdżąc po asfalcie możesz zejść z oponą poniżej 1,7 ale raczej nie odczujesz z tego powodu wielkich korzyści.Trochę ciężkie te oponki,ale za to z wkładka antyprzebiciową..

Napisano

To może jakaś inna alternatywa w podobnej cenie , tj 100zł za komplet ?

Będe wdzięczny za podpowiedź.

Napisano

Wybór padł na Khana. 

Jednak temat do zamknięcia.

Ukryłem kilka zł przed żoną i kupuję nowy rower.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...