Skocz do zawartości

[opony] Wymiana Trax Trail 26"

Adek24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Ostatnio sporo czytałem o oponach, ale nie mogę dojść do ostatecznego rozwiązania. Więc chciałbym się Was doradzić co wymienić zamiast Trax Trail 26x2.1 , wyglądają one jak :

https://ebike.hu/kepek/waV/schwalbe-trail-trax-gs508-26x21-26-inch-tire.jpg

Przednia jest nawet w dobrym stanie, natomiast tylna wygląda gorzej niż (chociaż nie odczuwam nadmiernego braku przyczepności) : 

https://static.testbike.hu/images/rvattpic/Schwalbe-Trail-Trax-1997-kulso-gumi-LA.jpg

1)Trochę częściej jeżdżę po ścieżkach rowerowych(Kross A4 2010), ale jak mogę to nie omijam pobocznych tras w lesie. W deszczu też zdarza mi się jeździć i po piasku (rzadko, ale myślę że opona min. 2,0). Chciałbym coś o podobnych parametrach (może minimalnie lepiej do twardej nawierzchni). Plus czasami wybieram się na dłuższą trasę (60-100km może więcej).

Cena? Myślę, że do 60zł za oponę to byłaby dobra cena, ale mogę dopłacić więcej, jeśli będzie warto (np. do 80zł).

Czytałem o uniwersalnych oponach np. Smart Sam/Race King/Land Cruiser? tylko nie wiem jak one będą się zachowywać w lesie - czy będą lepsze/gorsze/takie same od tych Trax Trail'ów? I jak będzie z nimi na dłuższej trasie?

2)Chyba, że założyć inną na przód/tył? Bo jak pisałem wyżej, pomimo iż tylna jest zjechana to w miare dobrze mi się jeździ.

Dzięki za pomoc :)

Napisano

Race King 2.2 to kawał naprawdę dobrej i szybkiej opony. Jeżeli nie przeszkadza Ci waga ( około 650 gram drutowa) to nawet na bardzo niskim ciśnieniu ( jeździłem na 1,35 Bar) toczy się świetnie.

Napisano

Czy podobnie to ciężko powiedzieć, zawsze to jakaś niewiadoma.

Dopóki nie szalejesz po ciasnych technicznych odcinkach to naprawdę nie potrzeba Bóg jakiej wie opony. 

Ja u siebie właśnie założyłem Rubena Zefyros i przy ostrzejszej jeździe na ciasnych trasach zaczynam odczuwać lekki brak przyczepności, ale da się przyzwyczaić. Tyle że w tej oponie bieżnik jest 2 razy niższy niż w 3 letnich Race Kingach.

Omijaj tańsze modele firmy Kenda, podobno są zrobione z beznadziejnej gumy która na mokrym powoduje że opona się po prostu ślizga.

Napisano

Po takich odcinkach to nie jeżdżę - głównie to wydeptane ścieżki w lesie, jakieś pagórki, a jak już jestem(rzadko...) w cięższym terenie to nie szaleje z prędkością.

Te Rubena są troszkę za drogie.

Myślałem o semi-slick'ach, ale jednak boje się, że w lesie/na deszczu może mnie spotkać niemiła niespodzianka.

Skłaniałem się ku Race King/Smart Sam, ale nie wiem czy i one nie są na cięższe tereny, z drugiej strony czy między nimi, a jakimiś bardziej na asfalt będzie duża różnica - właśnie na asfalcie? W wyścigach nie startuje, chodzi bardziej o to, żeby kupić przy obecnej wymianie opony, jakie dadzą mi największe możliwości/komfort w stosunku do ceny.

Nie mogę edytować.. Jeszcze dodatkowo, czy niezależnie od opony wybór dętki ma jakieś znaczenie np. Dętka MTB 26 / Dętka Standard 26 cali ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...