rooted.manatee Napisano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Cześć. Czy wpadł ktoś na pomysł, żeby tworzyć zębatki narrow-wide na bęben kasety z myślą o jednobiegowym napędzie? Mam w swojej Konie haki pionowe, a nie chcę używać napinacza dlatego zastanawiam się nad tym rozwiązaniem. Czy gdyby założyć na kasetę i bęben zębatkę narrow-wide i do tego dobrać odpowiednią ilość ogniw to czy nie załatwiłoby sprawę spadania łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byh81 Napisano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Pewnie by dało radę, jednak przez zbyt mało napięty łańcuch sądzę że zębatki szybko by szlak trafił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Nie załatwiłoby, zębatka narrow-wide ma utrzymywać na miejscu napięty łańcuch, nie majtający jak krowie wymię. W singlu za pozostawania łańcucha na swoim miejscu odpowiada poza naciągiem jego linia - jak jest poprawna to łańcuch zamiast spaść przeskoczy na zębatce. Tak więc albo użyj napinacza albo zmień ramę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rooted.manatee Napisano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Hmm. Przejrzałem trochę w necie. A co myślicie o tym? Nadaje się to tylko na poziome haki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Nadaje się do napiętego łańcucha, czy to na poziome czy skośne czy pionowe z napinaczem. Choć ja jeszcze nie spotkałem się z tym żeby odpowiednio napięty na zwykłej zębatce łańcuch spadł, spada dopiero jak jest luźny. Możliwe że napinacz w formie "wózka" napina słabiej i wtedy taka zębatka pomaga ale tego niestety nie wiem, nie sprawdzałem jeszcze. Zębatki NW są niby po to żeby łańcuch nie spadał na boki, a czy z napinaczem czy bez, jeśli linia łańcucha jest poprawna to raczej się to nie zdarza. Więc w sumie biorąc to pod uwagę nawet ta ostatnia teoria mi się kupy nie trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.