Skocz do zawartości

[Single Speed] zbudowany na Narrow-wide

rooted.manatee

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Czy wpadł ktoś na pomysł, żeby tworzyć zębatki narrow-wide na bęben kasety z myślą o jednobiegowym napędzie?

Mam w swojej Konie haki pionowe, a nie chcę używać napinacza dlatego zastanawiam się nad tym rozwiązaniem.

Czy gdyby założyć na kasetę i bęben zębatkę narrow-wide i do tego dobrać odpowiednią ilość ogniw to czy nie załatwiłoby sprawę spadania łańcucha?

Nie załatwiłoby, zębatka narrow-wide ma utrzymywać na miejscu napięty łańcuch, nie majtający jak krowie wymię. 

W singlu za pozostawania łańcucha na swoim miejscu odpowiada poza naciągiem jego linia - jak jest poprawna to łańcuch zamiast spaść przeskoczy na zębatce. 

Tak więc albo użyj napinacza albo zmień ramę :) 

Nadaje się do napiętego łańcucha, czy to na poziome czy skośne czy pionowe z napinaczem. Choć ja jeszcze nie spotkałem się z tym żeby odpowiednio napięty na zwykłej zębatce łańcuch spadł, spada dopiero jak jest luźny. Możliwe że napinacz w formie "wózka" napina słabiej i wtedy taka zębatka pomaga ale tego niestety nie wiem, nie sprawdzałem jeszcze. Zębatki NW są niby po to żeby łańcuch nie spadał na boki, a czy z napinaczem czy bez, jeśli linia łańcucha jest poprawna to raczej się to nie zdarza. Więc w sumie biorąc to pod uwagę nawet ta ostatnia teoria mi się kupy nie trzyma. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...