PiterPocztek Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Witam. A więc tak zakupiłem nowy rower https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-540-275-id_8350454.html i mam pare pytan. Mianowicie mój problem polega na tym, że mając z przodu 3 z tyłu od 5 w górę podczas pedałowania tylko i wylacznie naciskając na lewe pedało pojawiają się odgłosy tykania. Jest to 1 tyknięcie na obrót, myslałem, że łańcuch o coś obciera ale wszystko jest okej. Myślicie, że jest to kwestia dobrego wyregulowania? Na dzień dzisiejszy nie mam możliwości podjechania do sklepu a nie wiem o co może chodzic. Mam jeszcze drobne pytania a nie chce zakładać nowego tematu. Rozchodzi się o rękawiczki, mam uszkodzona wewnętrzną częśc dłoni, oraz palca mniej wiecej dopołowy. Czy możecie zaproponować rękawiczki długie z w miarę dobrą wkładką w środku ? Pytanie rozchodzi się również o spodenki z wkładką. Przeczytałem sporo artykułów i wiem tyle, że najlepsza by była wkładka żelowa. Pytanie moje jest takie czy możecie polecić jakies spodenki(niekoniecznie z wkładką żelowa) do około 50/60zł? Będę spędzał na rowerze okło 2/3 może w porwyach do 4 godzin co by się dobrze spisywały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Sprawdź czy ramię korby oraz pedał (nie bójmy się używać tego słowa ) są dobrze dokręcone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterPocztek Napisano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Wszystko dokręcone jak trzeba. Aczkolwiek zauwazyłem, że przez około 180 stopni łańcuch obciera o wewnętrzną częśc prowadnika. Teraz tak, wina krzywej korby? Czy jest to kwestia regulacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Zobacz czy to linka od przedniego hamulca nie stuka o ramię korby przy każdym obrocie. Czy tak dzieje się tylko na trzecim biegu z przodu? Wrzuć rower na stojak (lub użyj znajomego), zobacz czy dźwięk jest słyszalny bez obciążenia, kręć pedałem aż uzyskasz odpowiedź. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Czy jest to kwestia regulacji ? Gdyby to była wina regulacji,to zapewne ocierałoby przez cały obrót korby.Zdejm łańcuch i zakręć korbą to będzie lepiej widać czy jest krzywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterPocztek Napisano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 A więc tak moi drodzy, bylem w sklepie no i serwisant wzial rower cos porobil i tak: przezutki chodzą na pewno płynniej ale, czestsze i glosniejsze jest to tykanie/obcieranie. Zwrocilem uwage jak sie ma sytuacja na to serwisant, że tak musi byc. Pytanie do was, co teraz z tym fantem zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Widzę że Twój mechanik jakoś nie ma zbytnich ciągot do trafnej i słusznej diagnozy. Tykanie/obcieranie musi być? Zmień mechanika albo zanoś mu rower "w tygodniu" a nie w okolicach łyk'endu A więc, czy masz pedały płaskie czy wpinane? Czy tykanie pojawia się zawsze w tym samym miejscu? Tylko podczas pedałowania? A czy podczas pedałowania ręką (a więc bez obciążenia) też? Wspomniałeś, że dźwięk jest słyszalny tylko podczas ciśnięcia w lewego geja - czy sprawdziłeś czy jest dokręcony? Spotkałem się z tykaniem, zawsze w tym samym miejscu co obrót korbką które spowodowane było niedokręconym suportem. Inne tykanie to linka przedniej przerzutki. Pasek od nosków. Sznurówka uderzająca o ramię korby. Itepe itede etcetera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Aczkolwiek zauwazyłem, że przez około 180 stopni łańcuch obciera o wewnętrzną częśc prowadnika. Nadal występuje ten problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterPocztek Napisano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 A więc poziom frustracji przerósł wszelakie oczekiwania. Udział przedmiotów trzecich wykluczam w 101% nic nie obciera ani nic z tych rzeczy. Diagnoza po baaaaaaardzo szczególowych oględzinach dla laika takiego jak ja, to krzywe zębatki. Pytanie co z tym zrobić ? Na własną ręke czy iść jeszcze raz do tego sklepu i im powiedziec co i jak? Bo iść do jakiegos polecanego serwisu i za to płacić choć mam rower od tygodnia średnio mi się uśmiecha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Jeśli krzywe są zębatki,a jest to prawdopodobne,bo sam trafiłem kiedyś na taka korbę,to idż do sklepu i pokaż to serwisantowi.Przecież nie wciśnie ci kitu prosto w oczy że są proste Sprzedali ci niesprawny rower i muszą to naprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterPocztek Napisano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Okej, tylko tak dlaczego pisze o innym serwisie ? Bo ostatnio zasugerowałem, że według mnie korba jest no krzywa na co pan po wyregulowaniu powiedział "wszystko jest jak trzeba". Okej podjade powiem co i jak. na razie dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterPocztek Napisano 10 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Witam. A więc tak 2 razy serwisanci mnie zbyli w sklepie mowiąc, że regulacja pomogła. Po 3 razem zmienili mi wózek przerzutki oraz linke. I wiecie co? Dalej jest chu..wo !!! Ja nie wiem, co oni robią. Mianowicie przy mnie kręcili na stojaku było okej wszystko. Dziś zrobiłem 2km i dalej coś nie gra, dalej coś obciera tym razem duużo mocniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Wcześniej ocierała cyklicznie nawet bez obciążenia,czy też tylko w czasie jazdy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterPocztek Napisano 10 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 nawet bez obciążenia poprostu w około 80/90 stopni obrotu obcierała. Teraz obciera tylko przy mooocnym obciążeniu, czy to może być coś nie dokręcone ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Po zdjęciu łańcucha i zakręceniu korbą widać że blaty są krzywe,czy wyglądają na proste?Jeśli są krzywe to może być wina korby lub suportu.Ale tak czy tak,to w nowym rowerze nie powinno tak być i serwis powinien usunąć tą wadę.Jeśli natomiast są proste,to po prostu winną jest mało sztywna korba,która tak sie wygina w czasie jazdy.A czy przypadkiem nie jeździsz na zbyt dużych przekosach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterPocztek Napisano 10 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Nie, zbyt duze przeskoki odpadaja bo wiem, że podczas nich może być problem i ich unikam teraz jest problem np na 3x7/8/9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterPocztek Napisano 19 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Ahoj a więc troche się wyjaśniło rower ogólnie sprawuje się już okej ale dalej jest drobny mankament a więc : Czy to normalne, że korba pod dużym obciążeniem się wygina? Mianowicie, wózek przerzutki ustawiony okej ale jak mocno nadepnę na prawy "pedał" łańcuch obciera o wózek natomiast bez obciążenia wszystko jest okej. Serwisant mówił, że mogą występować "mikro przechylenia" tylko, że na mikro to nie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Może to nie jest normalne,ale tak bywa przy gorszych korbach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christophorus Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Rama przy suporcie nie jest dość sztywna, zapewne tojest tego konsekwencja. Rytmiczne pstrykanie może byc spowodowane przez sztycę, wyjmij, wyczyść, daj trochę smaru, częśto drobiny powodują dziwne pstrykanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Korba w tym modelu to tragedia, zmień na coś innego nawet używanego. Używane deore na zintegrowanej osi możesz kupić za ok. 150-200 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Lubię decathlon ze względu na buty, ale serwis rowerowy jest na niskim poziomie. Jak się mocno wygina to suport jest tandetny. Suport wykręć (pewnie kwadrat), smarem grafitowym lekko przesmaruj gwint ramy i skręć. Jak masz suport z nakrętkami plastikowymi, to nic nie zdziałasz , trzeba wymienić na kwadrat lepszej jakości. Winne może być jeszcze ramię korby. Zdejmij ściągaczem, zobacz czy korba w miejscu mocowania suportu nie jest odkształcona, skręć ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterPocztek Napisano 24 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Ahoj załogo! A więc tak rower był 8 dni w serwisie i co...i nic. przezutki działają płynnie i jest okej problem się pojawią przy mocnym naciśnięciu pedałów. Coś o coś ewidentnie obciera natomiast przy normalnej jeździe jest ok. Serwisanci mówią, że nic nie poradzą na rodzaj materiału z jakiego jest zrobiona korba ale problem widzą i słyszą. Pytanie jest takie: co mogę zrobić w tej sytuacji? na razie nie będę nic na własną rękę wymieniał bo rower ma miesiąc i przejechanie może z 2 kilometry. Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Możesz jeździć z wiekszą kadencją na lżejszych przełożeniach.Może wtedy nie bedzie ocierało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Rower nie spełnia oczekiwań użytkownika. Wymiana na wolny od wad. Wada techniczna nie jest naprawiona, więc wracasz do serwisu ponownie. Zanim jednak tam pójdziesz idziesz do miejskiego/powiatowego rzecznika praw konsumenta, jest bezpłatny . https://uokik.gov.pl/rzecznicy.php Ps. W serwisie zwyczajnie mają to w 4 literach, stąd takie załatwienie sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterPocztek Napisano 25 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Powiem tak no... Jak złapie duża górkę niskie przełożenie, będę się starał na stojąco jechać z mocnym naciskiem na pedała o problem będzie. Jutro wybiorę się w trasę, o dziwo znajomy kupił identyczny rower tylko używkę zobaczę jak u niego śmiga. Jeśli będzie okej u niego to zostaje ten rzecznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.