skydancer Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Wymieniam Tektro na Tiagrę. Z tylnym poszło bez problemów, natomiast z przednim jest taka sytuacja: wykręciłem całą przednią szczękę z widelca, natomiast w widelcu została tulejka (ang. pivot nut, zaznaczone na obrazku), w którą wkręca się szczękę hamulca. Nie ma bata, żeby ją wykręcić dedykowanym kluczem szczęściokątnym. Jakie pomysły na wyjęcie tego? Pierwsza rzecz, jaka przychodzi mi do głowy to zalanie jakimś smarem/płynem luzującym (WD-40, sok z cytryny, cola, etc.) odczekanie, potem wkręcenie od frontu długiej śruby M6 i próba wybicia młotkiem. W ostateczności użycie wykrętaka do śrub. Jakieś inne patenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcingrychtol Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Jeśli chodzi o środki chemiczne, kwas fosforowy z coca-coli jest też w czyścikach do elewacji, ale stężony 75%, albo np. w odrdzewiaczach do stali. Czyścik do elewacji działa dobrze, testowałem, tylko musiałbyś sprawdzić działanie gdzieś na kawałku ramy, bo to jest kwas co prawda spożywczy, ale jednak stężony. Zawsze zapieczone śruby traktowało się też palnikiem, ale nie wiem co to za widelec, bo karbonowy tego nie zniesie raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RBTS Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Dokładnie tak jak napisałeś - "...potem wkręcenie od frontu długiej śruby M6 i próba wybicia młotkiem.?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skydancer Napisano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Udało się. Zdemontowałem widelec i zalałem otwór sokiem z cytryny na około godzinę. Potem od przodu widelca wkręciłem długą śrubę M6 i po kilku uderzeniach solidnym młotkiem tulejka zaczęła się wysuwać. Edytowane 3 Czerwca 2017 przez skydancer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi