Skocz do zawartości

[Stery] Zapieczone, ani drgną

stevann

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

chopie..

Od góry

- odkręcasz nakrętkę, kontrującą,

-wyciągasz podkładkę

- odkręcasz bieżnię

- wyciągasz wideł i łożyska

- bierzesz długi śrubokręt i wkładasz do główki ramu

- i wybijasz przeciwległą miskę.

Napisano

Nakrętka kontrolująca jest tak zapieczona że... ale urwał. Jest ona okrągła bez żadnego miejsca na klucz sam francuz objeżdża. Jakaś rada na domowy sposób i skuteczny by się przydała ;)

Napisano

na pewno jak zrobisz więcej zdjęć z inne perspektywy to  powinno pomóc w otrzymaniu większej ilości odpowiedzi. Z tych co zapodałeś trudno wywnioskować co tam możesz mieć...

Napisano

Jest ona okrągła bez żadnego miejsca na klucz

A te 3 wcięcia to niby co jest?

Jeżeli nie masz odpowiedniego klucza to młotek i przecinak, jak kolega wyżej radził.

Opcjonalnie klucz hakowy, są takie "nowoczesne" nastawne albo sprawdź czy z bitula coś nie podpasuje. 

Napisano

Z tym miejscem na klucz to chodziło o nasadkę lub płaski, ale nie wspomniałem :)(nie wiem jak to w starych trupach)

Przecinak młotek na początku zastosowałem i nic, później było imadło, francuz, a teraz wątpię, że hak pomoże, ale zobaczę. Jeśli nie da rady kluczem hakowym to zostanie mi jeszcze palnik i ostatecznie szlifierka.Może gwint zaorany gdy obracam widłami o 360 stopni to nakrętka i miska nierówno falują.

Napisano

Może, że miękkie uderzenia, nie blokowałem niczym wideł. Spróbuję wsadzić widły w imadło lekko ściskając i wtedy dopiero przybić. I jutro dam znać

Napisano

Próbowałeś zatopić całkowicie miejsce zapieczenia na dłuższą chwilę?Jak kupiłem używany rower i miał wszystkie śruby zapieczone to z śrubami od mostka męczyłem (psikałem ) 4-5 dni, dopiero wtedy puściło.

Napisano

Gwint był lekko objechany, ale udało się pobijakiem trochę pobiłem ;), podajcie jakieś widelce i mostki do starych rowerów ja sobie to później pomierzę i sprawdzę czy będą pasować dosyć lekkie lub może wiecie jakie są standardowe wymiary. Bardziej chcę go unowocześnić ostre koło ala szosówka.

Coś takiego z mostku :

https://zapodaj.net/a54b86a936078.jpg.html

Można zamknąć temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...