dran2 Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 W druciarstwie bez efektu, to spróbuje tu Próbował ktoś kiedyś usunąć kalkomanię z obręczy DT Swiss? Jakieś rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Davken Napisano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Używałeś jakiś rozpuszczalnik nitro, aceton, zmywacz do lakieru do paznokci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 "Na gorąco" suszarką próbowałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Znane mi rozpuszczalniki i suszarka nie pomagają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Swego czasu trochę bawiłem się kalkomaniami i kalkomania kalkomanii nie równa. Te najprostsze, takie jak w plastikowych modelach albo przenoszony wydruk z laserówki usuną się łatwo pocierane czymś lekko ściernym (gąbka ścierna, wełna stalowa). Mozna je zmiękczyć używają preparatów zmiekczajacych stosowanych przy nakladaniu w modelarstwie: http://cdn.dioramadrama.com/uploads/2015/05/decal-products-review-960x540.jpg Ale z tego delikatności na kolach raczej nikt tego nie stosuje. Druga grupa to kalkomanie drukowane specjalną farbą (podobne do tych które nakłada się na kubki ceramiczne). Po nałożeniu utrwala sie je w temperaturze ponad 100 stC Potem ponoć nawet w zmywarce je można myć (nie próbowałem, rower mi się do zmywarki nie mieści-a szkoda). Te można usunąć tylko ostro ścierając, lakier na pewno ucierpi, choc pewnie można go potem podpolerować. I trzecia grupa- po nałozeniu są pomalowane lakierem bezbarwnym. Tu jak łatwo się domyślić usuniecie będzie mocno destruktywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Ostatecznie poradziłem sobie z pomocą Nitro, tak jak w pierwszej poradzie, z tym że pocieranie mokrą szmatką nic ne daje bo diabelstwo się nie rozpuszcza. Żmudny proces, nitro na wacik, przykleić do literki na kilka minut i po takim "namoczeniu" ładnie się rozpada i schodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Powitoł W druciarstwie bez efektu, to spróbuje tu Próbował ktoś kiedyś usunąć kalkomanię z obręczy DT Swiss? Jakieś rady? Jakie masz obręcze? Na e512 i 533d miałem/mam po prostu naklejki z dosyć mocnym klejem - obdarłem łyżką przy zakładaniu opon, miejscowo zmyłem klej zmywaczem do paznokci żeby syf nie łapał. Podejrzewam, że przy odrobinie perswazji jakimś twardszym tworzywem żeby farby obręczy nie zedrzeć naklejka zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Jakie masz obręcze? Fabryczna z kół Spline XR1501. Maja wypiekaną kalkomanię a nie naklejki. Pomogło długie nasączanie w nitro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.