Skocz do zawartości

[stery] Strzelanie podczas jazdy, nic nie pomaga

karol24041998

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, już od bardzo długiego czasu słyszę strzelanie w sterach. Dzieje się tak kiedy jadę po nierównym terenie, kiedy amortyzator pracuje i część siły uderzeńa idzie na stery, lub kiedy hamuję przednim hamulcem. Nie jest to wina połączenia mostek-kierownica. Wiele razy rozbierałem stery i smarowałem każdą część. Mam stery półzintegrowane (miski też wybijałem i smarowałem). Rower był oddany do seerwisu, oni rozebrali tam te stery i nasmarowali, ale to nie pomogło. Nie mam pojęcia co robić. Moje stery to ACCENT HSI-SPRO. PS. łożyska też wymieniałem na nowe i nic. Z góry dziękuję za każdą pomoc :D

Napisano

A jesteś pewny że nie strzelają Ci rury goleniowe na łączeniu z koroną?

Mam te same stery i mimo lekkiej "badziewności" nie strzelają.

PS: Górne łożysko u Ciebie wchodzi lekko czy trzeba je wciskać?

Napisano

Sprawdź jeszcze amortyzator, dokładnie taki same objawy daje obluzowana rura amortyzatora (przerabiałem to, tez byłem pewien że to stery...). Lepiej to sprawdź, bo zęby nie grzyby, kilka razy w roku nie rosną ;)

Napisano

Zdejmę zaraz amorek i posprawdzam go.  Górne łożysko wchodzi bardzo ciężko, trzeba mocno wciskać (te łożyska w tych sterach są okropne :P )

Myślicie, że jak zdejmę amor i ponaciskam w różnych miejscach to powinien strzelać jeśli to jego wina?   Cały czas myślałem, że strzelanie jest wynikiem jakiegoś piachu/ braku smaru w połączeniach w rowerze

Napisano

Górne łożysko wchodzi bardzo ciężko, trzeba mocno wciskać (te łożyska w tych sterach są okropne )

Zgadzam się, są beznadziejne. Ja swoje musiałem wbijać delikatnie przez deseczkę. Dodatkowo zauważyłeś jak duży luz ma te łożysko? Te stery to pierwszy element który wywalę po sezonie mimo że prawdopodobnie będą nadal sprawne.

Myślicie, że jak zdejmę amor i ponaciskam w różnych miejscach to powinien strzelać jeśli to jego wina?

Oprzyj go o coś miękkiego żeby nie porysować i spróbuj wykonywać takie ruchy gdzie wiesz że nacisk idzie na łączenia. Możesz też próbować lekko "skręcać" tak jakbyś trzymał przednie koło między nogami i ruszał kierownicą. Ja bym postawił na ziemi, oparł o ścianę pod kątem 45 stopni i naciskał na koronę.

Piach nie musi być żeby trzeszczało. U mnie strzelało jarzmo sztycy na łączeniach elementów mimo że wszystko było idealnie wyczyszczone. Pomogło napakowanie smaru na każde miejsce gdzie metal dotyka metalu.

Napisano

Pokombinuję z tym amortyzatorem.

Jak kupiłem te stery jako nowe, to wydawało mi się, że łożyska były używane, chodziły jakby były zapiaszczone po wyjęciu z pudełka :D, luz mają spory, slabo uszczelniane są

Napisano

Czyli widzę że jedziemy na tym samym wózku.

Ewentualnie mogą strzelać miski w ramie, ale to chyba już incydentalne przypadki.

Napisano

Mam te same stery i także strzelają podczas jazdy po wybojach i przy hamowaniu, aczkolwiek ja nie miałem problemu z montażem czy kiepsko obracającymi łożyskami.

Sam zastanawiam się co może tam strzelać. Może tarcie między łożyskami a miską sterową?

Napisano

Sprawdziłem sam widelec i to nie on jest przyczyną. Muszą to być stery, ale dziwne, że nawet w serwisie rowerowym nie poradzili sobie z tym. Miski już wiele razy wyciagalem i smarowałem więc to chyba nie miski w ramie, w sumie to każda część sterów była wyczyszczona i nasmarowana. Nie wiem co robić.

Napisano

A jesteś na 100% pewny że to stery? Strzelać może sztyca/ jarzmo siodełka i nieść się tak że masz wrażenie że strzelają stery. Przerobiłem to u siebie.

Z dziwnych miejsc które strzelają: u mnie strzela końcówka pancerza w przelotce, ciężko to zrozumieć i wytłumaczyć ale jednak  :w00t:

Napisano

Miski smarowałem kilka razy, i zawsze przy zdjemowaniu smar był czysty. Wymieniłem nawet gwiazdkę a przed chwilą nasmarowałem przednią ośkę qr15 na wszelki wypadek i nic. Gdybym miał pewność, że kupno nowych sterów pomoże to kupiłbym bez zastanowienia. Jutro planuję oddać go do innego serwisu, niech chociaż znajdą przyczynę bez naprawy.

Napisano

A sprawdzałeś bieżnię na amortyzatorze? Może pod nią zebrał się brud.

Zrób jeszcze jeden test: rower tylnym kołem opierasz o ścianę ( bieżnikiem dotykasz ściany dla jasności), podnosisz przednie koło, zaciskasz tylny hamulec tak żeby rower się nie ruszał, obracasz kierownicę i próbujesz ruszać góra/ dół tak jak mechanik poniżej na filmiku od 1:38

Jeżeli coś strzela w sterach to być może się ujawni.

Napisano

Skoro już tyle razy było wymieniane to możliwe że to jednak nie stery. Jaki masz amor? Strzelanie się ujawnia jak na przykład naciśniesz rower? Albo jak rower stoi i naciśniesz mocno na korbę? Poodkręcaj z ramy przerzutki, koszyki i całą resztą i wtedy sprawdź jeszcze raz. Ewentualnie może być coś nie tak z osią. Sprawdzałeś gniazdo osi i całą oś? Zobacz czy nie ma jakichś uszkodzeń, syfu i tym podobnych rzeczy. 
A jak zrobisz to to spróbuj wykluczyć ramę - złap ramę przy główce i przy górnej rurze przy sztycy, spróbuj ją powyginać i słuchaj czy wtedy będzie strzelać. Potem wyciągnij amora i zrób to jeszcze raz.

Napisano

Tak jak kolega wyżej, posprawdzaj wszystko.

Wydaje mi się ( chociaż mogę się mylić) że świeżo, dobrze nasmarowane stery chociaż przez pewien okres czasu nie powinny strzelać. Jeżeli wszystko jest czyste, to raczej nie ma tam elementów które mogłyby wydawać takie dźwięki. 

Napisano

Ja wymieniłem u siebie pół roweru, żeby dojść do tego że to jednak strzela rama. Mimo że najgorsza opcja, wcale nie jest taka nieprawdopodobna. 

Napisano

To się dziję zawsze jak naciskam na amortyzator, albo jak skaczę przednim kołem, jadę po krawężniku. Amortyzator to FOS 32 FLoat 2016. NIe może to być napęd, ani sztyca bo to się dzieję nawet jak naciskam na amortyzator stojąć obok roweru.

Napisano

A może kierownica? Próbowałeś przycisnąć amortyzator łapiąc za mostek?

Możesz nagrać filmik?

Napisano

Jak złapię za mostek to też. Zablokowałem przednie koło nogami i kierownicą kręciłem w prawo i w lewo i też strzelało. Dzisiaj filmiku nie dam rady nagrać, a jutro rano chcę do serwisu oddać. Jak mi tam powiedzą co było przyczyną to dam Wam znać :D 

Napisano

Zablokowałem przednie koło nogami i kierownicą kręciłem w prawo i w lewo i też strzelało.

No to jeżeli mam dobre wyobrażenie co robiłeś, to ja bym w tym momencie wykluczył stery a obwinił amor. Przecież w tym momencie na stery nie działa żadna siła. Ja bym obstawiał że strzela amortyzator na łączeniu goleni z koroną. 

Napisano

@Activia coś tam kombinował, ale co i jak to już nie pamiętam.

Weź kogoś do pomocy i dokładnie posłuchaj czy to na pewno z tego miejsca.

Napisano

Masz rację. Da się coś z tym zrobić, oprócz wymiany goleni z koroną?

Mój problem wyglądał tak (z góry przepraszam za jakość :D )

Spróbuj zdemontować amortyzator i popracować goleniami.

Mój amor to Rock Shox SID RL, ale odobno FOX'y miały (mają?) podobną dolegliwość.

U mnie pomógł Loctite 290.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...