Lezia Napisano 2 Czerwca 2017 Napisano 2 Czerwca 2017 Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat swoich doświadczeń z smarem/olejem F1 na suche warunki firmy Kross (do smarowania łańcucha) Coś takiego: https://www.pmbike.pl/pl/p/Smar-do-lancucha-KROSS-F1-suche-warunki/4368
adamtulak Napisano 2 Czerwca 2017 Napisano 2 Czerwca 2017 Z olejem Kross F1 nie miałem styczności, ale używałem EXPAND PTFE Dry. Kosztuje około 20-25zł za 100ml. Około 20% jego składu to PTFE. Jedno smarowanie starcza na co najmniej 100km, oczywiście w suchych warunkach. Zapewnia idealną czystość całego napędu, jeśli się łańcuch wytrze po smarowaniu i przejechaniu kilku kilometrów.
Lezia Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Napisano 6 Czerwca 2017 Skoro nikt w tym temacie się nie wypowiada to ja opiszę swoje pierwsze wrażenie z olejem do łańcucha F1. Zaznaczam, że F1 porównuję do czerwonego FL. Napęd przed aplikacją wyczyściłem bez szejkowania ( bo mi się zwyczajnie nie chciało odpinać łańcucha). Aplikacja preparatu taka sama jak w FL, po kropelce na ogniwo. Po 24 godzinach wytarłem nadmiar i przejechałem ok 50km. Napęd cichy, w miarę czysty. Jak do tej pory nie widzę żeby był gorszy/lepszy od wcześniej używanego FL. Dziś zrobię kolejne 50 km po lesie i zobaczymy jak z trwałością tego smarowidła.
Lezia Napisano 16 Czerwca 2017 Autor Napisano 16 Czerwca 2017 Po przejechaniu kolejnych kilometrów niestety nie jest tak różowo. Łańcuch zrobił się głośny (czego nie znoszę). Trwałość powłoki nie jest duża - oceniam, że trzeba smarować co ok 60-80km. Ciekawe, że na łańcuchu Campagnolo Veloce wytrzymał dłużej bo ok. 80km - a na Shimano XT ok. 60km
cervandes Napisano 16 Czerwca 2017 Napisano 16 Czerwca 2017 Tym się nie smaruje i jedzie, tylko się czyści napęd, aplikuje i zostawia do wyschnięcia, potem znów aplikacja i znów odczekać parę godzin. Tak dwie albo najlepiej 3 aplikacje i przejedziesz 300km. Nosnik musi odparować po aplikacji a baza to lepkie cuś co zostaje pod rolką i wycisza, smaruje i uszczelnia ogniwa żeby się brud do wnętrza nie pchał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.