Skocz do zawartości

[spodenki] Jaka jest zaleta spodni kolarskich na szelkach?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - przymierzam się właśnie do zakupu spodenek kolarskich, w cenie na którą patrzę można znaleźć sporo takich z szelkami oraz bez. Które polecicie bardziej?

Oraz dodatkowo - czy można kupić dobre spodenki do 100zł? A może do 150zł? Ktoś coś poleci? :)

Moje pierwsze to były najtańsze z Deca (30-40zł), które wygniotły się po 5 wyjściach na rower.. :icon_confused:

W spodnaich na szelkach nie masz efektu ich "spadania"  z tyłka, co moze pojawic sie w spodenkach bez szelek słabo dopasowanych, nie masz tez "gumy" w pasie, wiec niby powinno byc wygodniej.

Natomiast spodnie na szelkach powinny byc  bardzo dobrze dopasowane, za krótkie szelki ... beda prowadzić do włażenia gaci w tyłek, co przy marnej wkładce bedzie  szczególnie dokuczliwe ;-)

Osobiscie jak mam jechac gdzies dalej ~100km zakladam na szelkach. Miedzy 50-100 zakladam co pierwsze wpadnie w reke. do 50km zakladam krótkie getry biegowe bez wkladki :P

A spodnie na Zime długie to tylko szelki ;-)

EDYTA:

A wlasnie jest tez jedna wada spodni na szelkach, Czasem trzezba kombinowac ( zależy od modelu ) żęby sie odsikać, nie mowiac juz o grubszych tematach ;-)

;-))

Ja może jeszcze mało wyrobiony, ale przy 40-50km potrzebuję wkładki. Chciałbym kupić spodenki z dobrą wkładką, która nada sie i na 50km i na dłuższe wypady także a jednocześnie posłużą trochę czasu :)

Zimowe mam bez szelek, na krótkie wypady były OK.

Czy mógłby ktoś polecić dobre spodenki na lato z wkładką, ale najlepiej nie przekraczające 150zł ? :)

Zobacz to

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=17206880&order=m&id=110179

Kallisto ma teraz wyprzedaż,fajne spodenki z dobrą włoską wkładką Dolomiti. Mieszczą się w twoim budżecie i myslę że za taka kasę nie znajdziesz nic lepszego.Mam i polecam na krótsze i dłuższe jazdy.

Dzięki ! Tak więc spróbuję szelek - do tej pory miałem jedynie Decathlonowe kolarki podstawowe za 30zł, ale wkładka bardzo szybko się zużyła, długie zimowe - służą całkiem OK, oraz szorty MTB z wkładką - na razie są w porządku, ale to nie jest ta wygoda co przy kolarskich.

Z lepszych, szelkowych w Deca widziałem dwie serie: 500 (119zł) oraz 700 (199zł). 500tkę chyba zaraz zamowię, ponieważ w sklepie internetowym jest na sporej promocji (za 59zł) ale .. po prostu chętnie spróbowałbym odzieży także poza Deca :)

Kupiłem także czarno-niebieskie na promocji - wkładka pomarańczowa, więc ta już całkiem spoko z tego co rozumiem. Leżą bardzo fajnie, teraz to już mam czarno-niebieski komplet BiTwinowy, niemniej chętnie sprawdziłbym także inne marki :)

Kallisto zwłaszcza z promocją także wydaje się super sprawa, zwłaszcza na dłuższe wyprawy.

siimon, które polecisz egzemplarze od BMC i Forza Sport ?

A jak z szelkowymi majtami od Rogelli? Uzywal ktos?

Jak do tej pory mialem od nich skarpety merino i czapke lazio;-) obie rzeczy bardzo ok. Ceny przystepne za te ich produkty. Mysle czy by nie zrobic z Rogelli marki pierwszego wyboru.

Kupiłem Decathlonowe spodnie na szelkach 500 (polyester) oraz Kallisto (lycra), niestety te drugie muszę wymienić bo nie ten rozmiar. O wkładce napiszę jak więcej pojeżdżę i na tych i na tych, natomiast jak chodzi o materiał zdecydowanie wolę lycrę.

Z Deca spodenki XL, natomiast góra L - taki zestaw był najlepiej dopasowany (szerokie uda). Kallisto XL okazały się ciut za małe - materiał jest trochę mniej rozciągliwy. Sprawiają wrażenie natomiast sporo lepszych / droższych - o wkładce napiszę w weekend gdy porównam. Wymiana zupełnie bezproblemowo, wysyłają od razu po mailu kolejne - nie czekają na oddanie pierwszych - obsługa super.

A czy zdarzyło się komuś używając spodni z szelkami na gole ciało poobcierać sobie sutki??

Może poobcierać to za dużo powiedziane. W pewnym momencie zacząłem czuć pieczenie nie do zniesienia i zatrzymałem się i założyłem szelki na koszulkę bo dłużej bym nie wytrzymał.

Zawsze zakładałem na koszulkę szelki i było super. Założyłem raz na gole ciało i przeżyłem dramat. Teraz idzie lato i zastanawiam się czy kupić z szelkami czy bez bo boje się powtórki z rozrywki.

Te których używałem to Berkner.

Chyba ze popełniam jakiś błąd i może mi ktoś podpowie jakiś sposób. Jak sobie z tym radzicie ??

Witam,

Ostatnio kupowałem po raz pierwszy spodnie na szelkach bo już nie mogłem dłużej się męczyć w szortach + osobny pampers.

Wybór padł na https://attiq.net/crivetz-power-series-spodenki-meskie.html

Pierwsze użycie - na początku jazdy miałem uczucie ślizgania się na siodełku ale to po 5 km minęło.

Bardzo wygodnie się jechało. Nic nie odstawało, obcierało. Prawie jak druga skóra.

Nie wiem jak ja mogłem tyle tysięcy kilometrów przejechać bez takich spodenek :)

Więc tak jak obiecałem - Kallisto Elite Diamond Blue z zieloną wkładką mogę jak najbardziej polecić - dziś zrobiłem 50km, materiał super (lycra), podobnie wkładka, całość - bardzo wygodna.

Oceniłbym je jako lepsze niż B'Twin na szelkach 500, choć i te (zwłaszcza na promocji) są po kilku użyciach bardzo w porządku.

arturooo3 nie masz wrażenia, że w Kallisto wkładka mogłaby być wszyta trochę bardziej do tyłu. Gdy pochylę się na rowerze z przodu jest je trochę dużo, nie przylega dobrze, tylko trochę się rusza co powoduje otarcia pachwin. Nie znam się na tym, bo po B'Twin 500 to moje drugie spodenki z wkładką.

@arturooo3 mówiłem że będziesz zadowolony z Kallisto  :thumbsup:

@szakunec mam 2 komplety z Kallisto jeden z zeszłego sezonu ,parę km w nim już przejechałem i drugi  zakupiony niedawno i nic takiego nie zauważyłem u siebie.Może źle dobrałeś rozmiar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...