Skocz do zawartości

[MPK Poznań] Przewóz roweru

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem taki film:

Jak to u Was jest z tym przewozem rowerów? Faktycznie tak się czepiają? Bo regulamin rzeczywiście mówi o oznakowanych wagonach. Przecież to paranoja. Wasze stowarzyszenia rowerowe nie próbują niczego z tym zrobić? 

• Mod Team

W przypadku awarii, załamania pogody niby masz prawo skorzystać z komunikacji.

Ale jeżeli wyznaczone miejsce zajmuje wózek dziecięcy, inwalida na wózku to nie wsiądziesz. Niby oczywiste.

Dochodzą do tego fanaberie kierujących autobusami/tramwajami którzy mogą odmówić przejazdu z przyczyn sobie tylko znanych. Było kilka przypadków kiedy nadzór ruchu interweniował bo kierowca nie chciał dalej jechać z rowerem.

Co znaczy "niby". Albo wolno albo nie. Poza tym, jeśli nie wolno przewozić roweru to należałoby tenże jasno zdefiniować. Co jest rowerem a co nim nie jest znaczy. Bez koła to rower? Chyba nie bo nie pojedziesz na tym. Więc bagaż. A bagaż wolno.

Przepisy odnośnie przewożenia rowerów komunikacją miejską ustalają przedsiębiorstwa przewozowe. W Szczecinie, od co najmniej roku, wózki dziecięce i rowery można przewozić bez dodatkowej opłaty. Z tym że w przypadku tłoku obowiązuje kolejność, najpierw piesi pasażerowie i z wózkami dziecięcymi a dopiero następnie pasażerowie z rowerami.

U nasz czyli na śląsku głównym przewoźnikiem jest KZK GOP, w którego regulaminie czytamy:

"Pasażer za zgodą kierującego pojazdem może przewozić w pojazdach rower lub bagaż inny niż określony w § 5 ust. 1, jeżeli istnieje możliwość takiego umieszczenia w pojeździe, aby nie zagrażał bezpieczeństwu, nie utrudniał przejścia, nie narażał na zanieczyszczenie lub uszkodzenie odzieży (ciała) innych pasażerów i nie zasłaniał widoczności kierującemu pojazdem. Zgoda kierującego pojazdem na przewóz roweru nie jest wymagana w soboty, niedziele i święta, we wszystkie dni w miesiącach lipiec, sierpień oraz w pozostałych miesiącach roku w dni robocze od godziny 18.00 do 5.00 dnia następnego. Odpowiedzialność za szkody związane z przewozem roweru ponosi pasażer przewożący rower. ".

Nawet nie wiedziałem.

• Mod Team

Co znaczy "niby". Albo wolno albo nie.

Zapraszamy do Poznania jako Rzecznik Praw Rowerzystów.

"Pasażer za zgodą kierującego pojazdem może przewozić

No więc może czy nie, że niedosłownie zacytuję Twoją wypowiedź.

Foch kierowcy i co zrobisz? Nie ma zgody, nie ma jazdy.

W proteście możesz położyć się pod koła autobusu.

No więc może za zgodą kierującego, który to kierujący nie może tejże zgody nie wydać bez wyraźnego powodu (tłok, ubłocony rower czy tym podobne "zagrażające"). To nie jest tak, że kierujący może focha strzelić i nie "bo nie". Druga sprawa, przewóz roweru komunikacją miejską należy traktować jako coś ekstraordynaryjnego i nie pakować się z rowerem do bany bo np. mam odcięcie. Trochę rozsądku, wzajemnego zrozumienia, podparte regulaminem i jest git.

Więc to jie jest tak, że w przypadku awarii czy załamania pogody kierowca musi pozwolić, może to zrobić w miarę np. miejsca w pojeździe lub odmówić z braku tego miejsca. I to jest zgodne z regulaminem i z fochamy nie ma nic wspólnego. Chyba.

Zadałem sobie odrobinę trudu i przeczytałem co na ten temat mówi regulamin poznańskiego mpk. Mowa jest jedynie o oznakowanych wagonach (czyli nie w każdym można). Dlatego pytałem, bo ten przepis to moim zdaniem durny jest. Wagon prawie pusty, miejsce jest a roweru i tak nie wolno. U nas w Krakowie ten problem rozwiązano zmieniając zapisy w regulaminie i teraz jeżeli nie przeszkadza to innym pasażerom (w sensie nie ma tłoku) to kierowca nie ma nic do gadania.

• 1 miesiąc temu...

bardzo świeży przykład przewozu roweru autobusem w MPK Poznań. Przebite koło, brak zapasu, 12 km do domu i raczej obrzeża miasta. Przejazd autobusem odbył się bez zadnego problemu. Na stronach MPK Poznań jest nawet film instruktażowy jak przewozić rower w pojazdach komunikacji miejskiej.

http://www.mpk.poznan.pl/aktualnosci/3035-10-rzeczy-ktore-warto-wiedziec-o-przewozie-roweru-autobusem-lub-tramwajem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...