Skocz do zawartości

[Kamera] Ricoh WG-M2 - nagrywa 25 minut lub 4 GB i koniec

pdzran

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem kamerę Ricoh WG-M2 , dzisiaj pierwszy dzień i niespodzianka.

Kamera nagrywa max. 25 GB lub 4 GB i ... sądziłem, że później otwiera kolejny plik i nagrywa dalej ale ona kończy nagrywanie.

Czy ma ktoś taką kamerę, może potwierdzić, ze "ten typ tak ma" lub ja coś źle ustawiłem ?

Napisano

Strona 28 instrukcji - czas nieprzerwanego nagrywania lub wielkość nagrania podczas jednego rejestrowania wynosi maksymalnie 25 minut lub 4 GB.

Czytanie instrukcji jest niepopularne, ale bardzo pożyteczne ;) 

Napisano

z opisu w x-kom.pl adnotacja przy kamerze:

* Maksymalny czas nagrywania wynosi 25 minut lub gdy wielkość pliku osiągnie 4GB.

No to fajny badziew. Pewnie odpowiada za to firmware ale to raczej nie jest na tyle popularny sprzęt żeby ktoś napisał obejście.

Napisano

Oczywiście, że czytałem manual ale rozumiałem to tak, że będę miał pliki po 25 minut lub 4 GB do połączenia po zgraniu a to "nieprzerwanie" zrozumiałem tak, że będę miał dziurę 1, 2 max 5 sekund.

Nawet jakieś badziewne kamerki chińskie do samochodu z optyka ze szklanki maja opcje nagrywania dopóki maja wolne miejsce czy też kasują najstarsze pliki i jada dalej.

Kamera fajna , bez opcji ciągłego nagrywania na maraton, na kask, porażka.

Napisano

W przypadku aparatów foto takie ograniczenie jest sztucznie narzucane ze względu na stawki cła, które dla kamer są dużo wyższe niż dla aparatów. A kamera zdefiowana tak, że moze rejestrować obraż przez ponad 30 min. Może tutaj skorzystali z tej samej furtki i mamy w ten sposób świetną cenę za poważną lukę w funkcjonalności.

Napisano

Ograniczenie 4GB najprawdopodobniej wynika z zastosowania formatu zapisu na karcie FAT32.

Druga sprawa mniej oczywista ... jest / było ( niepotrzebne skreślić że :

Sprzęty które nagrywają filmy o maksymalnej długości do 29 min i 59 s mogą być wprowadzone na rynek jako aparat fotograficzny ... na kamery wprowadzane na rynek ( ponad 29 min i 59 s) UE nałożyła dodatkowy podatek. :)

Wszystkie ograniczenia zaszyte są w sofcie ...

Pozdrawiam

EDIT 

@@Dokumosa,  ubiegłeś mnie o kilka s :D

Napisano

Jest światełko w tunelu :

Strona 15 : Nagrywanie długich filmów : Umożliwia ciągłe nagrywanie filmów z tworzeniem plików filmu dla każdego ustawionego czasu nagrywania, aż do ręcznego zatrzymania , można ustawić 5, 10 lub 25 minut.

Dzwoniłem do serwisu, nie potrafili mi wyjaśnić  jak to działa, sprawdzę dzisiaj w drodze powrotnej do domu.

Napisano

Wszystkie kamery robią kolejny plik jak obecny ośiągnie 4GB tym samym omijają ograniczenie FAT32. Wątpię też aby rozpoznawalna firma taka ja ricoh o tym nie wiedziała. To musi być celowo narzucone ograniczenie.

Napisano

wg instrukcji musisz włączyć to nagrywanie filmów długich - po zapełnieniu jednego pliku (albo te 4 GB albo 25 minut) zakończy plik i automatycznie zacznie nagrywać kolejny plik - i tak aż do ręcznego przerwania nagrywania. 

Napisano

Tak , tylko jak dzwoniłem do serwisu to nie wiedzieli , czemu kończy po 25 minutach lub 4 GB , nie wiedzieli jak działa funkcja nagrywanie długich filmów.

Moim zdaniem to rozwiąże problem , bo po co opcja nagrywanie długich filmów z opcja 5 , 10 i 25 minut jak standardowe ustawienie nagrywa 25 minut.

Wydaje mi się , że to właśnie to , z wybraniem podziału czy ma dzielić na 5, 10 czy 25 minutowe fragmenty.

Po wybraniu tej opcji pokazał się ikonka sugerująca ten właśnie tryb - zawinięta w kółko strzałka, której grot wskazuje jej koniec.

Napisano

Ok , potwierdzę , że "nagrywanie długich filmów" to jest funkcja, która kręci filmy aż do manualnego zatrzymania. Dzieli je w zależności od trybu na 5 , 10 lub 25 minutowe fragmenty. Nie wiem czy kręci do zapełnienia karty czy nadpisuje starsze filmy ale to już dla mnie mniej istotne. Przy 1080 i 60 klatkach i trybie Fine 10-minutowy fragment zajmuje 2.02 GB co przy karcie 64 GB daje ok. 320 minut a więc ponad 5h. Zawiedziony jestem natomiast baterią , po pierwszym ładowaniu wytrzymała ok. 1.5h , może po kolejnych się wydłuży , zapasowa Duracell kosztuje ok. 40 pln , więc tragedii nie ma.

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...