Skocz do zawartości

[dętka] za duża dętka?

OutOfMemory

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, od czasu do czasu pojawia się u mnie taki dziwny problem. Otóż mam dętkę w rozmiarze (wypisanym na niej) 26x1,70-2,15
Chcę założyć do opony 26x2,0. Pompuję leciutko wkładam do opony i nagle okazuje się, że się nie mieści. Że dętka w oponie zawija się, składa na zakładkę. Tak jakby jej obwód (czyli także średnica) były za duże.

Problem dotyczy także nowych dętek. W sklepie koleś powiedział "co cię interesuje jak się układa dętka w oponie".
Ale jakoś wydaje mi się, że takie załamania, zakładki będą miały wpływ na trwałość dętki i może nie od razu, ale na 100% za skutkują złapaniem kapcia.

Mieliście podobne doświadczenia? O co może chodzić i jak sobie z tym poradzić?

Napisano

ale na 100% za skutkują złapaniem kapcia

Bardzo ciekawe stwierdzenie. Może po prostu za mocno pompujesz przed włożeniem do opony i się rozciąga. Ułoży się po napompowaniu, a jak chcesz to ułatwić to wysmaruj dętkę talkiem.

Napisano

Nigdy takiego problemu nie miałem. Zwykle nabijam tyle powietrza, żeby dętka mniej więcej utrzymywała kształt koła, ale z kolei na tyle mało, żeby dało się swobodnie włożyć wentyl w obręcz i nie było problemu z założeniem w tym miejscu opony.

Napisano

Mi również się lekko zagina przy wkladaniu. Pompuje tyle , żeby tylko złapała kształt. Ułoży się po założeniu i napompowaniu do właściwego ciśnienia.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...