Skocz do zawartości

[Kask dla dziecka] proszę o pomoc w wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc w wyborze kasku dla dziecka bo sama już szczerze mówiąc zglupiałam...

Najważniejsze aby kask był jak najbardziej solidny, ładnie się prezentował (coś w stylu kasków bardziej dla doroslych).

Mam na oku:

Kask dziecięcy P'Nut czarny LAZER

ABUS YOUN-I VELVET BLACK

Który będzie solidniejszy ? Propozycje innych dobrych kasków mile widziane.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Na na pewno materiał z jakiego jest wykonany, jaką technologią, ilość spełniających norm, dopasowanie... Na tym nie bardzo się niestety znam dlatego też pytam.

Dodam że liczy się także waga i dobra wentylacja przy czym bezpieczeństwo jest na pierwszym miejscu.

Jeśli istnieje coś lepszego w co warto zainwestować to chętnie się dowiem :)

W przypadku dziecka to musi być przede wszystkim wygodny i dopasowany.

W przypadku dorosłego również. :D

Zdecydowanie polecam przymierzyć. Wybierzcie się do sklepu i sprawdźcie który najlepiej leży. Wybierzcie jakiś firmowy (oni wiedzą co robią). Mój syn przymierzył sporo kasków zanim spasował mu akurat ten wybrany. No i w przypadku dziecka jest jeszcze jedna ważna (o ile nie najważniejsza) sprawa - kask musi się podobać. Nawet najlepszy kask nie pomoże jak dziecko nie będzie chciało w nim jeździć i będzie w domu zbierał kurz.  

Najlepszy będzie ten dopasowany do głowy. Nie wiem dlaczego, ale większość kasków siedzi tylko na samym czubku głowy i majta się na wszystkie strony przy każdym ruchu. Czy taki kask coś ochroni przy upadku..?

Każdy kask dostępny w sklepie, który dopasujesz do głowy dziecka będzie odpowiedni. 

A ten dalej swoje  :no:

Kwestia wyboru leży po stronie dziecka, w którym kasku się lepiej czuje i który mu się bardziej podoba.

Zdecydowanie polecam przymierzyć. Wybierzcie się do sklepu i sprawdźcie który najlepiej leży.

Każdy kask dostępny w sklepie, który dopasujesz do głowy dziecka będzie odpowiedni.

To trzeba się wybrać poza okolice albo zamów wszystkie i w domu przymierzcie.

większość kasków siedzi tylko na samym czubku głowy i majta się na wszystkie strony przy każdym ruchu.

Zgadzam się z tym całkowicie i na to musisz zwrócić uwagę. To jest priorytet w doborze. Ja dla swojego urwisa kupiłem w Decathlonie jeden z kasków na rolki właśnie dlatego, że tylko on "siedział normalnie"...

większość kasków siedzi tylko na samym czubku głowy i majta się na wszystkie strony przy każdym ruchu.

No właśnie mieliśmy ten sam problem. Przymierzać, przymierzać, przymierzać aż znajdziecie. 

Czy z tych trzech co wrzuciłem linka obojętnie który wybiore jeżeli będzie dobrze leżał?

Tak. Jeżeli będzie dobrze dopasowany to spełni swoje zadanie.

Czy z tych trzech co wrzuciłem linka obojętnie który wybiore jeżeli będzie dobrze leżał?

Tak. Z tym, że nie jest powiedziane, że którykolwiek będzie pasował. Na czerep mojej córki, nie pasował żaden, dlatego do ponad roku jeździ w Uvex KID 3 butterfly. Być może teraz na lato gdy zacznie intensywniej pedałować będę szukał czegoś bardziej przewiewnego. Ostatnio w oko w Intersporcie wpadł mi Uvex Finale Jr, jest znacznie lżejszy od butterflya i bardziej przewiewny, a też chroni praktycznie całą głową. 

Do mnie jakoś kaski decathlonu nie przemawiają i nie mam im nic do zarzucenia jeśli chodzi o bezpieczeństwo, bo znając tą firmę to wszystko jest certyfikowne i zbadane, ale o wygodę i wentylację. Moja córka jeździ w kasku alpina, który kupiłem używany za 20 zł. Ma świetną regulację, jeździ w nim już drugi rok, jest wygodny, nie spada, a kosztował tyle co kilo truskawek. Kaski dziecięce siłą rzeczy wymienia się często, może poszukaj markowego z używek w okolicy?

Dziękuję za zainteresowanie i wszystkie odpowiedzi.

Nie jestem osobą która pyta dziecko o zgodę na wszystko albo widocznie mam mniej wybredne. Będzie pasował to kupimy i już. Chcecie to teraz krzyczcie...

Wiem jak się wybiera kask i sama też jeździłam w kaskach więc wiem o co chodzi. Widzę różnice między takim za 200 a 1000zł czy więcej i dlatego pytam czy coś lepszego dostane od takiego Lazera bądź Uvexa którego zresztą bardzo lubię?

Jeśli chodzi o wygodę i dopasowanie to chyba oczywista oczywistość prawda ? Jednak dobrze wiedzieć czego najlepiej szukać.

Jedyne co mnie interesuje to czy istnieje coś fajniejszego jakościowo bo nie uśmiecha mi się znowu jeździć cały dzień po sklepach. Nie mam potrzeby oszczędzania na głowie dziecka. Kask to kask a nie czapeczka.

Może ktoś ma porównanie tego Abusa do Lazera ? Tylko Lazera mierzylismy a ze względu na światełko i wagę zastanawiam się nad tym drugim.

Poochoty mnie już cena sama odstrasza i sklep. Dziecko raczej jeździ po parku bądź chodniku jednak zawsze coś może się złego przytrafić niestety :( chociażby wioząc dziecko w foteliku. Dlatego dziwią mnie ceny typu 50zl za kask.

Moje młode czasami zjedza z górki w parku a tam ławki, drzewa, latarnie i chyba nie muszę pisać jak to się może w najgorszym wypadku skończyć kiedy nie założy kasku...

Jeszcze mam jedno pytanko bardziej do użytkowników... Czy przemawia za Wami ta regulacja w kaskach Lazer czy lepsza będzie jednak klasyczna na pokrętło ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...