Skocz do zawartości

[okulary] Okulary przeciwsłoneczne do 200 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić okulary przeciwsłoneczne na rower z ciemnymi szkłami. Skłaniam się ku okularom marki Arctica, ale nie wiem czy to dobry wybór i w związku z tym chciałbym zaczerpnąć porady forumowych ekspertów.

Budżet to ~ 200 zł.

To jest forum rowerowe, a nie forum ekspertów do okularów :)

Ja używam okularów ALPINA, kilka modeli już miałem w ręku i na oczach i jest git.

Mam z wymiennymi szybami, mam też z automatycznym przyciemnianien. Jestem zadowolony więc póki co nic nie zmianiam.

Wcześniej śmigałem w Northwave i też w sumie było git.

A jeszcze wcześniej jakieś budżetowe Brenda ( istnieje jeszcze firma?)  i jakoś dawały radę.

Nie lubiłem za to Decathlonowych, brzydkie były.

Ostatnio nabylem okulary rodem z deca dokładnie te DEca https://www.decathlon.pl/okulary-do-biegania-bislett-photochromic--id_8198873.html

Sa to fotochromy, Jezdzilem w nich juz w plenym słoncu i w pochmurny dzien, porównywalem ich "sciemnianie" do Uvex Vario (3x dorzszych) i ..są całkiem niezłe w śłońcu, jak i w dzien, nie wiem jak przy szarówce, lub w dzien mocno pochmurny, ale jak dla mnie rade, szczgolnie ze idealnie pasuja na moja twarz :PP, sa fajnei zrobione, etui w komplecie...

. Uwzgledniajac ze mozna je nabyc na Alle za 80pln + kw ;-) to jest to chyba fajna opcja

Używam Arctica od pięciu lat. Model już nie jest produkowany. Koszt ok. 100 zł.

Plusy:

-wymienne szybki (ciemna i żółta)

-gumka wymiennie z zausznikami, dzięki temu okulary nie zsuwają się z oczu

-dodatkowa wkładka z gąbką, używam zimą, nie zawiewa w oczy

Minusy:

-system wymiany trochę się zużył, wytarł się plastik

-brak szkieł całkiem przezroczystych

-gąbka odkleja się od wkładki.

-odpadły "noski"

-dość ciężkie i zsuwają się przy używaniu z zausznikami.

-odbarwia się ramka i łuszczy się farba.

Większość wad wynika ze zużycia (jeżdżę w nich codziennie).

Następne też będą Arctica z wewn. wkładką, ew. Kalenji z Decathlonu (oglądałem, przymierzałem i są OK, a cena ok. 130 zł).

Do jazdy rekreacyjnej wybierz coś zwyczajnie wygodnego. Okulary są trochę jak kask różne różnie leżą na różnych osobach więc lepiej wybrać się do sklepu rowerowego. Zwróc uwagę na polaryzację, chociaż w Twoim budżecie to będzie standard. Do tego dobre byłyby wymienne noski i ewentualnie elastyczne zauszniki, wszystko co podniesie komfort. Wymienne szkła ewentualnie jakby się okazało że w ciemnych Ci za ciemno. Ja śmigam w Endura Chukar bo mają trzy rodzaje szkieł, przezroczyste, lekko ciemne i ciemne. Noski mogły by być w nich wygodniejsze. Arctica to dobry producent jeśli jest jakiś model który Ci leży to go kup.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...