sensei_pl Napisano 31 Maja 2017 Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Chciałbym kupić okulary przeciwsłoneczne na rower z ciemnymi szkłami. Skłaniam się ku okularom marki Arctica, ale nie wiem czy to dobry wybór i w związku z tym chciałbym zaczerpnąć porady forumowych ekspertów. Budżet to ~ 200 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syntetycznypiotr Napisano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Żeby ekspert mógł Ci coś poradzić to musisz podać więcej szczegółów. MTB czy szosa? czy może turystyka? W tym budżecie idzie już coś spokojnie wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sensei_pl Napisano 1 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Okulary do jazdy rekreacyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sensei_pl Napisano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Nie ma tu ani jednego eksperta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 To jest forum rowerowe, a nie forum ekspertów do okularów Ja używam okularów ALPINA, kilka modeli już miałem w ręku i na oczach i jest git. Mam z wymiennymi szybami, mam też z automatycznym przyciemnianien. Jestem zadowolony więc póki co nic nie zmianiam. Wcześniej śmigałem w Northwave i też w sumie było git. A jeszcze wcześniej jakieś budżetowe Brenda ( istnieje jeszcze firma?) i jakoś dawały radę. Nie lubiłem za to Decathlonowych, brzydkie były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ludo Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Właśnie, każdy ma swoje preferencje. Ja mam Arctica z wymiennymi szkłami, ale kiedy parę lat temu zgubiłem czarne szybki - jeżdżę cały czas na pomarańczowych, nawet w słońcu i jest git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Ja używam Uvex Blaze III z wymiennymi szybkami. Jest ok, jeden minus to trzeba się z nimi delikatnie obchodzić, bo łatwo się rysują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Ostatnio nabylem okulary rodem z deca dokładnie te DEca https://www.decathlon.pl/okulary-do-biegania-bislett-photochromic--id_8198873.html Sa to fotochromy, Jezdzilem w nich juz w plenym słoncu i w pochmurny dzien, porównywalem ich "sciemnianie" do Uvex Vario (3x dorzszych) i ..są całkiem niezłe w śłońcu, jak i w dzien, nie wiem jak przy szarówce, lub w dzien mocno pochmurny, ale jak dla mnie rade, szczgolnie ze idealnie pasuja na moja twarz :PP, sa fajnei zrobione, etui w komplecie... . Uwzgledniajac ze mozna je nabyc na Alle za 80pln + kw ;-) to jest to chyba fajna opcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Używam Arctica od pięciu lat. Model już nie jest produkowany. Koszt ok. 100 zł. Plusy: -wymienne szybki (ciemna i żółta) -gumka wymiennie z zausznikami, dzięki temu okulary nie zsuwają się z oczu -dodatkowa wkładka z gąbką, używam zimą, nie zawiewa w oczy Minusy: -system wymiany trochę się zużył, wytarł się plastik -brak szkieł całkiem przezroczystych -gąbka odkleja się od wkładki. -odpadły "noski" -dość ciężkie i zsuwają się przy używaniu z zausznikami. -odbarwia się ramka i łuszczy się farba. Większość wad wynika ze zużycia (jeżdżę w nich codziennie). Następne też będą Arctica z wewn. wkładką, ew. Kalenji z Decathlonu (oglądałem, przymierzałem i są OK, a cena ok. 130 zł). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syntetycznypiotr Napisano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Do jazdy rekreacyjnej wybierz coś zwyczajnie wygodnego. Okulary są trochę jak kask różne różnie leżą na różnych osobach więc lepiej wybrać się do sklepu rowerowego. Zwróc uwagę na polaryzację, chociaż w Twoim budżecie to będzie standard. Do tego dobre byłyby wymienne noski i ewentualnie elastyczne zauszniki, wszystko co podniesie komfort. Wymienne szkła ewentualnie jakby się okazało że w ciemnych Ci za ciemno. Ja śmigam w Endura Chukar bo mają trzy rodzaje szkieł, przezroczyste, lekko ciemne i ciemne. Noski mogły by być w nich wygodniejsze. Arctica to dobry producent jeśli jest jakiś model który Ci leży to go kup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.