Skocz do zawartości

[zjazd z Ślęży] jaki zjazd/szlak?

polerski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W zeszłym roku wjeżdżaliśmy właśnie od strony Sobótki czarnym a potem żółtym szlakiem. Z góry zjeżdżaliśmy żółtym i powiem szczerze wtedy ten zjazd wydawał mi się całkiem trudny (dużo luźnych kamieni mniejszych lub większych) ale wydaje mi się, że z odpowiednim nastawieniem przy odpowiedniej możesz spróbować. Ja znalazłem się na Slęży zupełnie przypadkiem i kompletnie niewiedziałem jaki potencjał ma ta górka.

Tak czy inaczej jak widzisz na mapie czerwony nie będzie łatwiejszy bo idzie razem z żółtym, czarny raczej będzie trudniejszy więc najłatwiejszy będzie NIEBIESKI. 

Bardzo fajna miejscówka i chętnie się tam kiedyś jeszcze pojawie zweryfikować swoje umiejętności. 

post-192036-0-45563500-1496265812_thumb.png

Napisano

Niebieski (!) jest mega trudny! Niebieski ze szczytu Ślęży idący za kościołem jest nie-do-zjechania (ciasne schody w wielkiej ilości) [mówię to poważnie], natomiast niebieski w stronę Sobótki Górnej jest trudny, jak jest ślisko to bardzo trudny - ale zjeżdżalny z uwagą.

Napisano

Właśnie nie wiemy czym jeździ, jeśli przyzwoity enduro 160/160 to zjedzie każdą ścieżkę że Ślęży. Na trailforks jest dużo ścieżek na Ślęży i Raduni,niech odwiedzi też stronę Knurświnów opisują co nieco

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Tak czy inaczej jak widzisz na mapie czerwony nie będzie łatwiejszy bo idzie razem z żółtym, czarny raczej będzie trudniejszy więc najłatwiejszy będzie NIEBIESKI. 

Zestopniowałeś trudność szlaków jak oznaczenia na trasach narciarskich ...

Szlaki piesze w górach to tylko kolory i nic więcej , w żaden sposób nie odzwierciedlają ich  trudności.

Pozdrawiam 

Napisano

Jeśli rower to typowy XC to na niebieski bym się nie pchał. Chyba najprzyjemniej wjeżdżać od Tąpadeł i zjechać żółtym w stronę Wierzycy. Generalnie wszystko do zjechania, choć ja jeszcze nie mam pomysłu na jeden uskok przy zjeździe z Wierzycy ;-) Spójrz do mnie na bikestatsa, jest tam parę zdjęć, jak to wygląda oraz link do mapki.

http://dave.bikestats.pl/1571866,Male-i-srednie-AGD.html

Napisano

Jeśli chodzi o zestopniowanie trudności w skali narciarskiej to masz rację  :) - do tej pory więcej jeździłem na nartach niż na rowerze.

Po górach jeżdżę mało lub bardzo mało - za to sporo jeżdżę po Jurze. I tutaj zauważyłem pewną korelację między kolorami lub odniosłem takie wrażenie, że korelacja istnieje dlatego tym się zasugerowałem.

Teraz już wszystko jasne - dzięki i będę omijał niebieski ze Ślęży w takim razie :)

Napisano

żółtym ze Ślęży na Przełęcz Tąpadła to matki z dziećmi na wózkach robią (z boku jest ciekawszy wyjeżdżony przez rowerzystów)
niebieski na Tąpadła odpada zupełnie 
żółty i czerwony w strone Sobótki do zjechania 
jest jeszcze masa innych dróg które sprowadzą cię w dół. 

Napisano

Ale ja nie pisałem żeby zjeżdżać żółtym do Tąpadeł, ale nim podjeżdżać! Najlepiej na czas ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...