krossb3 Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Witam. Podczas czyszczenia napędu zauważyłem spory luz na kasecie. A do tego koła zębate 8 i 9 delikatnie odchodzą od reszty. Kaseta podczas pracy bardzo mocno faluje. Poniżej link do filmiku pokazujący dokładnie w czym rzecz: https://drive.google.com/file/d/0BwnT9P_uV_sGWVFvTGtMSW9HZ0k/view?usp=drivesdk Ktoś z was przerobiał takie cudo? W czym jest problem? Z góry dziękuję za wasze uwagi i sugestie!
Tatanka Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Najprawdopodobniej nakrętka kasety się poluzowała.
Ychu Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Sprawdź czy nakrętka trzymająca kasetę nie jest luźna Jeśli po dokreceniu dalej będzie luz to może oznaczać , że czas zajrzeć do bebenka. Jaki rower , jaka piasta , jaki przebieg ? Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
krossb3 Napisano 30 Maja 2017 Autor Napisano 30 Maja 2017 KASETA Shimano Alivio CS-HG300-9 11-34T. Próbowałem ją dokręcic i nie ma luzów wszystko trzyma się mocno... Sprawa dot. Roweru Kross B3 przebieg ok 1500 km. PIASTA Joy Tech D142DSE
Witboj Napisano 31 Maja 2017 Napisano 31 Maja 2017 Jeżeli piasta jest dokręcona to przychodzą mi do głowy pomysły: 1) Nie dokręcony bębenek - ale to by raczej nie wyjaśniało, że luźno chodzą zębatki 8i9 2) Nakrętka jest dokręcona ale pod kątem - ktoś przekosił na drobnozwojowym gwincie i dowalił na "hama" 3) W komplecie z piastą dostarczyli podkładkę pod kasetę 10 rzędową ... no to założyli. A kaseta jest 9 rzędowa i nie potrzeba dystansu. Tak czy inaczej musisz zdemontować kasetę z koła, inaczej nie dojdzie się co i jak.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.