mrosporek Napisano 29 Maja 2017 Napisano 29 Maja 2017 Witam. Mam ostatnio problem z pedałami shimano m520. Po jakis 2/3 tysiącach pedały zaczęły skrzypieć, czyszczenie bloków, pedałów nie pomagało, w końcu doszedłem do tego że psiknięcie brunoxem tak co 100km problem rozwiązuje. Ostatnio kupiłem buty shimano m089 i nowe bloki. Teraz skrzypią strasznie, pojawia się też pisk wycieranego metalu, widać że bloki się zaczynają wycierać w miejscach zaznaczonych na obrazku. Jak to rozwiązać ? Czytałem że ten model pedałów tak ma czasem, więc nie wiem czy jest sens nowe kupować ? Może zmienić model ? Co polecicie, jeżdżę kolo 4/5tys/rocznie, szutry/teren czasem trochę asfaltu.
cervandes Napisano 29 Maja 2017 Napisano 29 Maja 2017 W ramach eksperymentu posmaruj nie bloki a te kawałki gumy, które opierają się o pedał. Mam 520/m089, skrzypienie doprowadza mnie do szału a winne okazało się oparcie buta o pedał a nie samo zamocowanie bloku w nim.
Budensyn Napisano 31 Maja 2017 Napisano 31 Maja 2017 To 520 się psują? Zawsze myślałem, że są niezniszczalne A tak na poważnie, ja bym to zrobił tak. Aby wyeliminować problem buta i ustawienia bloku, doprowadziłbym do piszczenia po czym zmieniłbym buty na normalne i zobaczyłbym czy nadal piszczy. Jeżeli NIE - problem z butami \ ustawieniem bloków \ podparciem buta o pedał. Jeżeli TAK - problem z łożyskami pedału.
Kanister Napisano 31 Maja 2017 Napisano 31 Maja 2017 Mam 540 + Shimano M089 i też po jakimś czasie zaczęły skrzypieć. Tylko ja z tym nic nie robiłem i po dłuugim czasie przestało. Zrób to co proponuje cervandes i powinieneś mieć problem z głowy.
mrosporek Napisano 1 Czerwca 2017 Autor Napisano 1 Czerwca 2017 Zrobiłem to co pisał cervandes, zmiany żadnej nie zauważyłem. Na majówce 9 dni jeździłem w starych butach i ani razu nic nie zapiszczało. Jeden dźwięk który przypomina tarcie metalu o metal jest związany z wycierającym się blokiem (w miejscu jak na zdjęciu - jest ono słabej jakości ale tam gdzie zaznaczyłem wyraźnie widać że się ściera). Drugi dźwięk to takie skrzypienie(sprężyn w pedałach?) które w dawnych butach eliminowałem psiknięciem brunoxem, tyle że tam robiłem to co 100km tu musiałbym co 15. Przeglądając stare tematy ten problem to nic nowego w tych pedałach, jednak po zmianie butów nie umiem sobie z nim poradzić.
Arxas Napisano 1 Czerwca 2017 Napisano 1 Czerwca 2017 W moich 540 z poprzednimi butami też miałem taki problem. Kończyło się na tym, że po prostu co jakiś czas kapnąłem odrobinę smaru na gumę wokoło bloku i był spokój.
tobo Napisano 1 Czerwca 2017 Napisano 1 Czerwca 2017 Kup olej silikonowy w sprayu (Np Nigrin w Obi) spryskaj trochę podeszwę w okolicy bloku. Silikonowy nie łapie brudu.
mrosporek Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Napisano 23 Sierpnia 2017 Zapomniałem o tym żeby odpisać wcześniej, rozwiązanie ze smarem silikonowym w sprayu działa idealnie. Psiknę co ~200km na podeszwę w okolicy bloku i blok, cisza. Az zapomniałem że miałem taki problem z tymi butami... Jeżeli jesteś z okolicy Gliwic to się należy duże piwo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.