spejson Napisano 29 Maja 2017 Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Usłyszałem wczoraj mimochodem jak jeden rowerzysta mówił do drugiego: - zrób fotkę to się ją potem wrzuci na kompie do ... (nieczytelne) i będzie na mapie wiadomo gdzie to było zrobione. Podpowie ktoś jak to dział i czego trzeba użyć? Kiedyś miałem apkę która jak się zrobiło zdjęcie to umieszczała je na odpowiednim punkcie rejestrowanej przez nią trasy, ale oni rozmawiali o czym co działa pod windą w kompie. Czy to kwestia jakich ustawień (geolokalizacja czy co?) w telefonie? Jak to potem przenieść do np. Google Maps ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 29 Maja 2017 Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Jeśli masz włączoną lokalizację w urządzeniu i w ustawieniach aparatu zaznaczoną opcję "Zapisuj lokalizację" lub coś w tym stylu, to na mapach lub w zdjęciach Google powinieneś widzieć, gdzie zostały zrobione. Dawno z tego nie korzystałem, ale czasami robiąc zdjęcie w nowym miejscu Google pyta mnie, czy chcę udostępnić zdjęcie z tego i tego miejsca innym użytkownikom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecin Napisano 29 Maja 2017 Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Wystarczy w opcjach aparatu włączyć lokalizacje GPS, w opcjach telefonu włączyć GPS (aby mieć dokładne miejsce zrobionego zdjęcia), a potem w galerii jak wejdziesz na dane zdjęcie to w opcjach jest "pokaż na mapie". Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Maja 2017 Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 W telefonie trzeba włączyć w ustawieniach aparatu etykiety lokalizacji - każde zdjęcie będzie miało w exifie geotaga (koordynaty geograficzne), dzięki którym będzie można zobaczyć gdzie zostało zrobione. Potem byle soft do przeglądania zdjęć będzie miał możliwość pokazania gdzie zostało zrobione (ja używam ACDSee 20, opcja place on map). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 29 Maja 2017 Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Jak napisał @@Dokumosa, nazywa się to geotagowanie i chyba obecnie nie ma telefonu który tego nie robi. Włącz opcję w ustawieniach aparatu i jeśli dawno nie używałeś gps'a to może się to wiązać z koniecznością odczekania aż złapie fix'a. Geotagi możesz dodawać również ręcznie. Kiedyś zdjęcia umieszczane na picassie mogłeś tak opisywać (tagować) - teraz nie wiem (dawno już się tym nie bawiłem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spejson Napisano 29 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Dzięki za odwiedzi. Po włączeniu lokalizacji w tel. oczywiście we właściwościach zdjęcia widać współrzędne wiec powinno hulać. Wszystko niby git ale "firmowa" przeglądarka zdjęć w WIN7PRO nie ma chyba opcji "pokaż na mapie". Spróbuję w innym programie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesPL Napisano 29 Maja 2017 Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Dzień dobry Jeśli masz konto w Google to masz wszystko, bez kombinowania. Zrób synchronizację ze "Zdjęciami Google", najlepiej po Wi-Fi. Aparat/ telefon po nawiązaniu połączenia przez Wi-Fi (już w domu) automatycznie je wyśle gdzie trzeba. Zdjęcia przeglądasz przez przeglądarkę internetową z dowolnego komputera (w Zdjęciach Google). Po otwarciu fotki pod ikonką "i" informacje masz pełną datę, lokalizację i podgląd na mapie. Pozdrawiam, Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 29 Maja 2017 Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Kiedyś zdjęcia umieszczane na picassie mogłeś tak opisywać (tagować) - teraz nie wiem (dawno już się tym nie bawiłem). Można też było ręcznie na mapę zrzucać. Teraz jest jedno wielkie g...oogle photos nie mające ułamka możliwości Picasy, ale na pewno da się z telefonu wrzucić jednym pchnięciem palca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spejson Napisano 30 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Ogarnięte. Dodatkowo okazało się, ze wystarczy (jak mam powłączane co trzeba), ze wyświetlaj ac zdjęcie w telefonie klikam "szczegóły" i pod zdjęciem pokazuje się mapa z zaznaczeniem miejsca zrobieni foty. Ach ty durny, durny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bramborr Napisano 30 Maja 2017 Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Ja korzystam z programu "Geosetter" pod Win. Wrzucasz folder ze zdjęciami i plikiem gpx to zaznacza Ci na mapie całą przejechaną trasę z odnośnikami gdzie dane zdjęcie było robione. Polecam się zapoznać, umila przeglądanie galerii zdjęć z podróży. Dyskusja mogła też dotyczyć programu "Lightroom", również ma taką opcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.