Skocz do zawartości

[rama] Cube Reaction - za "krótka"rama?

totomaszaashb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem używany rower cube reaction o rozmiarze 22". Ja sam mam 192cm wzrostu i rower na wysokość jest w porządku, lecz wydaje mi się nieco za krótki :/ siodło przesunàłem maksymalnie do tyłu mimo to wydaje mi się że wciąż się garbię. Chciałbym przyjąć na nim pozycję bardziej leżącą mimo to wyglądam na nim jak banan :) czy można przedłużyć jakoś dam mostek od kierownicy lub znaleźć jakieś inne rozwiązanie? Regulacja siodełka góra, dół nie pomaga a jak już przyjmę pozycję dla mnie odpowiednią to tyłek mam delikatnie jakby na tylnej krawędzi siodła. Wymiana ramy odpada :)

Napisano

RITCHEY COMP 31.6mm/ 350mm

Napisz ile włazi obecna do ramy i ile ma długości od końca rury do prętu siodła, bo może być tak, że przy 350 mm rama nie będzie w 100% bezpieczna.

Napisano

Nie będzie lepiej gdy kupię dłuższy mostek np.120mm albo 130mm bo obecny ma 100mm. Czy to nie załatwi sprawy???

Np.taki

Zobacz ofertę: Mostek Ritchey WCS Carbon Matrix 80 - 120 mm 120g

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6790214197

120mm i kąt jest 6 stopni a mój obecnie ma 9 także jeszcze te 6 stopni dodatkowo zrobi swoje. Widzę ze czas oczekiwania na taki mostek to od 8 do 30 dni. Czy jest możliwe ze taki mostek to podróbka?

Napisano

Nową ramę. Reszta to półśrodki, cofając siodełko wypchniesz do przodu korbę co może mieć wpływ na kolana, z kolei 130mm mostek w rowerze MTB sprawi że upośledzisz skręcanie. Nie wiem co wolisz. I cokolwiek wybierzesz, nie kupuj żadnego karbonu z Allegro jeżeli ci zęby miłe.

Napisano

Przede wszystkim proponuję żebyś ustawił właściwą/poprawną pozycję na rowerze, a nie przesuwał się ze środkiem ciężkości do przodu i tyłu ile wlezie, bo tym sposobem możesz narazić się na przewlekłą, ciężką do wyleczenia kontuzję przeciążeniową. Najlepszy byłby bikefitting, ale to kosztowna usługa, nie zawsze niezbędna, i ostatnio często oferowana w sklepach rowerowych przez "specjalistów" po weekendowym kursie. Prosty, ale skuteczny w przypadku MTB sposób to:

Usiądź na rowerze pod ścianą tak żeby się o nią lekko opierać, zajmij wygodną dla Ciebie pozycję, z jaką zwykle jeździsz, oprzyj pięty (w butach rowerowych) na pedałach i zacznij kręcić do tyłu. Podnoś sztycę po 1cm do góry do momentu, w którym będziesz miał nieustanną styczność butów z pedałami bez kiwania się na boki, jeżeli jesteś na pograniczu styczności to możesz opuścić sztycę o 0,5cm. Ustaliłeś wysokość siodła, teraz pozycja przód/tył. Wepnij się w pedały i ustaw nogi tak żeby ramiona korby były w poziomie. Od rzepki kolana ustawionego z przodu wypuść z czyjąś pomocą pion (nitka lub sznurek czymś obciążony), pion powinien przechodzić przez oś pedału. Jeżeli tak nie jest, to nie przesuwasz się Ty na siodle, tylko siodło w jarzemku sztycy do przodu/tyłu tak żeby pion przechodził przez oś pedału. Piszesz, że rower wydaje się Tobie za krótki, więc prawdopodobnie przy nawet sporym przesunięciu siodła do tyłu pion może być ciągle przed osią pedału, wtedy dopiero ewentualnie kup nową sztycę z offsetem, takim który pozwoli ustawić Twoje biodra na właściwym położeniu. Przesuwając siodło w jarzemku sztycy oczywiście nie wolno ustawiać go w skrajnych pozycji, tylko tyle jak to jest zaznaczone na prętach siodła. Teraz dopiero przechodzisz do pochylenia tułowia, ustawienie barków, to bardziej indywidualna sprawa, ważne żeby było Tobie wygodnie, przy za krótkiej pozycji możesz założyć dłuższy mostek, ale nie więcej niż 1-1,5cm bo przy dłuższym bardzo upośledzisz sterowność. Łatwiej jest w drugą stronę, bo krótszy o 2-4cm mostek można skompensować odpowiednio szerszą kierownicą. Powyższy prosty sposób dotyczy osób o w miarę proporcjonalnym ciele, osoby o skrajnie długich lub krótkich nogach/rękach/tułowiu zachęcam jednak do bikefittingu.

Napisano

Waza nawet nie wiesz jak mi pomogłeś :) od tego powinienem zacząć a nie od szukania problemu w ramie :) okazało się, że siodło miałem o 5 cm za nisko. Teraz jeździ się zupełnie inaczej rzekłbym, że jakoś tak.... dziwnie :) długość mojej nogi od wewnątrz to 93cm zatem siodło dałem na 83 od środka korby do górnej części siodełka. Przy pedałowaniu noga w najniższym punkcie jest prawie że wyprostowana i tak chyba ma być racja? rzepka pada praaawie na środek pedała, Ciężko mi teraz wsiąść i zejść z siodła ale skoro tak ma być to musi tak zostać. Mam 193cm wzrostu więc nie dziwne, że czułem dyskomfort przy jeździe. Boje się teraz tylko, że jak będę zjeżdżał z jakiejś górki i lekko nacisnę na przedni hamulec to przelecę przez kierownicę. Martwi mnie jeszcze długość sztycy.Ma ona długość 35cm a z ramy wysunąłem ją aż 22,5cm liczone do pręta ( mocowania ) siodełka. Czy nie będzie bezpieczniej dla ramy jak kupię sztycę 40cm? ważę też swoje bo równe 100kg i obawiam się, że przy tak wyciągniętej sztycy i mojej wadze mogę uszkodzić ramę. Jak sądzisz? Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam

Dziwnie teraz jakoś wygląda ten mój rower :D

Odnośnie sztycy. 22,5 cm jest wyciągnięta z ramy więc w ramie zostaje 12,5cm tylko + moja waga 100kg to chyba niezbyt bezpieczne dla ramy co? Poszukam sztycy 400mm o ile tyle wejdzie do tej ramy 

post-204140-0-39114100-1496225736_thumb.jpg

Napisano

To uczucie dziwności jest normalne przy tak dużej różnicy w wysokości siodła. W dolnej pozycji noga nie powinna być całkiem wyprostowana, musi być nieco ugięta żeby nie naciągnąć więzadeł prostych i krzyżowych kolana. Dlatego w powyższym opisie wspomniałem że kręcimy do tyłu piętą, bo przy normalnym ustawieniu stopy na pedale pięta pójdzie nieco do góry. Proponował bym jednak na początek obniżyć siodło o ok. 1cm żeby układ mięśniowo ścięgnowy się przyzwyczaił do nowej pozycji.

Przy Twoich parametrach kupno sztycy 400mm jest jak najbardziej wskazane, bo przy takim wysunięciu działa jak łom i za krótka może uszkodzić ramę.

Bardziej dokładne ustawienie roweru i pozycji na nim można zrobić korzystając z kalkulatora, np. jak ten:

https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp

Najlepiej pomierzyć się z pomocą drugiej osoby, kilka razy i wyciągnąć średnią. Na dole strony są filmiki instruktażowe i pliki pdf z terminologią.

Napisano

Komponenty PRO mają dobre opinie.

Tak, offset czy inaczej odsadzenie, to właśnie ten wymiar który pokazujesz. Przez podniesienie siodła o 5cm odjechałeś biodrami ok. 1,5cm od kierownicy, teraz dodasz 0,5cm offsetu i masz te  2cm o których pisałeś na początku  :thumbsup:

Napisano

Teraz jest wszystko wręcz idealnie! Przyzwyczaiłem się już do wysokiego siodła :) jeździ się jakby.....dużo lepiej :) mam wrażenie, że szybciej pokonuje lekkie wzniesienia.Raz jeszcze dzięki chłopaki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...