Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Twoje posty dają mi dużo do myślenia dlatego na razie jeszcze poczytam i przemyśle sprawe na trzeźwo, nie będe kupował bajka emocjami bo widze moge na tym źle wyjść.

Napisano (edytowane)

W sumie lubię tego gościa choć nie zawsze się zgadzam ....

Ja kupując jeździłem po placu dwie godziny na Krossie 1x i na Kellysie 2x i wybrałem Kellys Gate 50 2x.

Ale wolałbym mieć 3x

Edytowane przez wkg
  • Mod Team
Napisano

W dniu 31.05.2017 o 08:05, wkg napisał:
W sumie jedyną rzeczą która mnie zraziła do tego roweru to napęd - bałem się pchania pod górę ...

No to masz opcję wsadzić sobie na korbie zębatkę 30t owalną, lub nawet 28t owalną. Z drugiej strony możesz kasetę wymienić na 11-46. Jest kilka opcji bez konieczności dokładania korby dwublatowej i pakowania się w wyższe koszty.

W dniu 31.05.2017 o 10:24, wkg napisał:
Choć w sumie to nie wiadomo jeszcze dokładnie jak z wytrzymałością tych napędów 11x, spotkałem się z opinią, że 10x jest bardziej trwałe ...

Tak, przy każdym oczku więcej na kasecie były głosy, że napędy są mniej trwałe. Na pewno są droższe w eksploatacji. Cena kasety 11s w porównaniu do jeszcze nie tak dawno używanej przeze mnie 8s jest hmm 6x wyższa :D 50 zł za CS-HG50 w porównaniu do 300 zł za Sram NX... Cóż życie. Takie hobby.

Napisano

W dniu 2.06.2017 o 09:52, Pixon napisał:
No to masz opcję wsadzić sobie na korbie zębatkę 30t owalną, lub nawet 28t owalną. Z drugiej strony możesz kasetę wymienić na 11-46

Ja to wiem ... ale dlaczego nie poleciłeś 10-50 ? Jak się bawić to się bawić : ))))

A zmniejszanie korby prowadzi imho donikąd ... w górach są też długie zjazdy. No i nie zawsze jeździ się po górach.

Zresztą ja amator jestem ; )

• Mod Team
Napisano

W dniu 2.06.2017 o 10:03, wkg napisał:
ale dlaczego nie poleciłeś 10-50 ?

Z kilku powodów.

1. To jest kaseta na inny standard bębenka Sram XD <= nie jest to żadna emotikonka W związku z tym bez wymiany tylnej piasty, lub prościej całego koła jej nie założysz.

2. Druga kwestia nie obsłuży jej przerzutka, która jest w standardzie w tym rowerze.

3. Ta kaseta jest horrendalnie droga i pakowanie jej do roweru za 5000 zł, sorry trzeba mieć nierówno pod sufitem.

4. AAAaaa i przecież to jest 12 biegowa kaseta, czyli dodatkowo dochodzi koszt manetki, również mega drogiej.

Napisano

W dniu 2.06.2017 o 09:52, Pixon napisał:
Cóż życie. Takie hobby.

Ja to wiem, nie widzisz uśmieszków ? : ) 

Swoją drogą cena to rzecz względna ... sa droższe sporty - np motorowe, żeglarstwo itd ..

W Mavicu - o ile się nie mylę - bębenek XD po prostu się zakłada zamiast Shimano

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.