Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hamulec zamontowany, skrócenie poszło łatwiej niż myślałem i nawet się nie zapowietrzył, mimo wszystko jak przyjdzie zestaw do odpowietrzania to odpowietrzę dla pewności. Działanie klamki jest wspaniałe i wydaje mi się, że drugi hamulce się zepsuł.

Zostało mi 116cm przewodu z zakończeniem do klamki to zostawić? przyda się kiedyś?

Napisano

Zostało mi 116cm przewodu z zakończeniem do klamki to zostawić? przyda się kiedyś?

Pewnie że zostawić , dokupisz tylko banjo i masz gotowy zapasowy przewód na przód w razie uszkodzenia obecnego.

Napisano

Odpowietrzałem hamulec 4 razy i za każdym wydaje mi się, że mogło by być lepiej. Klamka łapie, hamulec hamuje ale Avid DB1 szybciej łapie i klamka nie jest taka gumowata. Powierza w układzie nie ma na 100%, odpowietrzałem zgodnie z zaleceniami Magury i filmami na YT i nie wiem czy one tak działają czy jeszcze raz odpowietrzyć?

Przepycham olej strzykawką wkręconą w zacisk i wychodzi w strzykawce w klamce, następnie zaciągam olej z powrotem i znów trochę przepycham po czym zakręcam śrubkę w klamce a następnie w zacisku. Co jest nie tak? Chyba, że tak ma być.

Napisano

Ja odpowietrzając magure, przeciskałem płyn od zacisku w kier klamki,  obracałem klamka w powietrzu pod różnym katem trzymając ja w ręce.
Pod pewnym katem wychodzi powietrze które ci nie wyjdzie jak jest zamocowana na kierze.
Sprawdzone i działa.

• Mod Team
Napisano

Magury mają specyficzną pracę, nie mają tak "sztywnej" klamki o krótkim skoku jak Avidy/Sramy. Jeśli ie masz powietrza , to nie ma sensu walczyć. Trzeba pojeździć, dotrzeć klocki i wtedy sprawdzać.

• 3 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Zestaw pierwszy to set "oryginalny" Magury, zestaw drugi, to set poskładany przez sklep. W praktyce różnią się tylko klamką - zwykła w zestawie MT+MT4, i klamka HC w MT Trail sport.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam w temacie..... 

Mam Magura MT4. Pytanie dotyczy regulacji siły hamowania i odległości klamki od kiery. Siłę reguluje się śrubą na kłamce a odległości małą śrubą przy tłoczku? 

Napisano

Tylni hebel miał miękką klamkę porównując z przednim hamulcem. Przeprowadziłem regulację śrubą na kłamce i urodziło pytanie jak zmienić odległość klamki. Nie mam jeszcze oleju i odpowietrznika a więc nie mogę nic sprawdzić 

Napisano
38 minut temu, Marcin86Poznan napisał:

Na klamce masz śrubkę na torx i nią regulujesz odległość. Co do ustawienia skoku klamki czyli niby tej siły hamowania, to nie działa:mellow:

Widzę że klocki mam krzywo podjechane i zapewne to powoduje miękką klamkę. Nowe klocki Type 7.4 kosztują 90zł. Jakaś propozycja tańszych 

• Mod Team
Napisano
W dniu 23.12.2017 o 23:05, Cagiva4 napisał:

Mam Magura MT4. Pytanie dotyczy regulacji siły hamowania i odległości klamki od kiery. Siłę reguluje się śrubą na kłamce a odległości małą śrubą przy tłoczku? 

MT 4 ma jedynie regulację odległości klamki i nie posiada żadnej regulacji siły hamowania- zresztą żaden hamulce Magury takowej nie posiada. 

Masz zapowietrzony hamulec i prawdopodobnie źle ustawiony zacisk .

BTW- temat dotyczy modelu MT5, jeśli masz problemy z MT4 załóż temat w stosownym dziale.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

pytanie do znawców, użytkowników i innych ;)

Na B-D pojawił się set Magury Mt5 za 154 ojro, więc cena dobra, a nawet bardzo dobra. Opłaca / jest sens zakładać to do roweru XC?

• Mod Team
Napisano

Za 154 ojro zawsze jest sens.

Za tą samą kwotę masz model Trail Sport ,który może być lepszym rozwiązaniem do XC. W cenie masz klamkę HC-1 ,która jest lepsza niż fabryczna w MT5.

Napisano

Wiem, że zestaw trail sport za tę samą cenę. Zastanawiałem się ogólnie czy sens tej promocji i to brać , ale DH nie jeżdżę, więc to tak trochę by było silnik Ferrari do malucha :) .Sumarycznie nie ma sensu tego pchać do xc. 

• Mod Team
Napisano

Jeśli potrzebujesz super modulacji przy dużej sile hamowania to tak. Niektórzy napiszą ,że to przerost formy nad treścią, ale w przypadku hamulców lepiej mieć więcej niż mniej.

Napisano

no właśnie nie potrzebuję bo nie jezdzę nic ostrego. Zwykłe xc po lesie, jura no i może beskidy jak mi się uda. Nowe hample i tak chciałem kupić a że obecnie mt5 i trail kosztują tyle samo to myślę i myślę :D

Napisano
W dniu 14.02.2018 o 20:35, niuti napisał:

Na B-D pojawił się set Magury Mt5 za 154 ojro, więc cena dobra, a nawet bardzo dobra. Opłaca / jest sens zakładać to do roweru XC?

Mnie interesuje model MT Trial Sport HC-1. Świetna cena, a u nas prawie nieosiągalne. Może jakieś wspólne zamówienie ?

Napisano

cena ta sama  w zasadzie. Też o nich myślałem, ale z racji obniżki ceny na mt5 myślę i myślę. Czemu nie możemy zamówić , może jeszcze coś kupię , temat do dogadania na priv myślę.