blackiwan Napisano 10 Marca 2018 Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Pierwsze koła zaplecione mam na obręczach WTB kom i25, piastach dartmoor revolt, szprychach sapim d-light, tarcza XT 160mm, drugi zestaw to accent EXE, accent win, sapim d-light, tarcza accent airplane 160mm. Tak jak pisałem wyżej hamulec zakładałem również do innego roweru na specyfikacji fabrycznej był to zwykły Author Solution na kołach 27,5 i jak widać niżej też nie ma miejsca. 23 godziny temu, blackiwan napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alzar Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 (edytowane) Ja również zakupiłem komplet MT 5 z rosebike. Wczoraj dopiero doszły więc jeszcze czekają na zamontowanie co do powyższego problemu to może zmiana tarczy z 160 na 180 by pomogła ? adapter powinien trochę odsunąć zacisk od środka koła, a tym samym banjo od miejsca krzyżowania się szprych. Jeżeli zdjęcie pokazuje stan rzeczywisty to powinno rozwiązać problem Edytowane 14 Marca 2018 przez alzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Jak coś to proszę przesłać fotki na adres email. Prześlę do kolegi od części, na pewno pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 10 godzin temu, alzar napisał: może zmiana tarczy z 160 na 180 by pomogła ? adapter powinien trochę odsunąć zacisk od środka koła, a tym samym banjo od miejsca krzyżowania się szprych. Też o tym pomyślałem, niestety nic to nie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cagiva4 Napisano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Pytanie o oznaczenia na tarczy. Magura nad jednym z otworów pod śruby znakuje kółko z kropką. Co to za oznaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 14 Kwietnia 2018 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Nie spotkałem się żadną wskazówką dotyczącą tej kropki. Inna sprawa ,że zauważyłem ją dopiero po twoim pytaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cagiva4 Napisano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Dużo można znaleźć nie poprawnych poradników do montażu tarczy na 6 śrub,myślę o kolejności dokręcania. Sam zagłębiłem się w w/w oznaczenie i niestety temat stoi w miejscu. Oznaczenie może oznaczać pierwszą śrubę przy dokręcaniu,tak by nie mylić kolejności. Również miejsce montażu naprzeciw wentla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Magura określa kolejność i moment dokręcania ,ale nie odnosi się do tej kropki. Jaki sens miałby montaż tarczy kropką w stronę wentyla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tojfel Napisano 18 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Czy jest mi ktoś w stanie odpowiedzieć czy znacząca jest różnica między MT4 a MT5, a dokładnie chodzi mi o siłę hamowania między zaciskiem 2 a 4 tłoczkowym? Czy jest ona zdecydowanie większa, czy tylko chodzi o inną modulację, szybsze odprowadzanie ciepła itp? Intersuje mnie to ponieważ jestem szczęśliwym posiadaczem hamulców Avid Juicy 5 od ok 15lat i porównując ich działanie, siłę hamowania do XT BR-M785, to przepraszam jeżeli kogoś tym urażę, ale te Shimano'wskie hamulce nadają się jedynie do tarcia chrzanu... Wymienione 785 testowałem u znajomego, cudował z klockami, odpowietrzaniem etc...hamulców brak, albo bardzo mało, przynajmniej porównując je do moich Juicy 5. Jak się kumpel przejechał na moim rowerze i zahamował to aż się wystraszył, stwierdził że kotwica! Na początku myślałem o zakupie 785, mi osobiście się podobają, kolorystycznie, fajna klamka, ale opinia kumpla i jeszcze kilka innych w necie trochę mnie zniechęciła...Przyzwyczajony do działającego hamulca, przynajmniej wg mnie takim jest Juicy 5, nie chciałbym zamienić ich na coś co nie działa. Z góry dziękuję za rady i wyjaśnienia, dodam jeszcze że jeżdżę XC głównie po płaskim, co jakiś czas wypad w niewielkie pagórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Odnośnie różnić radzę zajrzeć do numerów BIKE'a który dość pochlebnie wypowiada się o Magurach, a w ostatnim numerze podaje model Trail Sport jako łączący moc MT 5 z łagodnym dozowaniem MT 4 (i jest to krótkie podsumowanie różnic) Mamy szeroki wybór Magury u siebie: https://www.rosebikes.pl/czesci-rowerowe/hamulce?brand[]=Magura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 20 Czerwca 2019 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2019 W dniu 18.06.2019 o 22:37, Tojfel napisał: Czy jest mi ktoś w stanie odpowiedzieć czy znacząca jest różnica między MT4 a MT5, a dokładnie chodzi mi o siłę hamowania między zaciskiem 2 a 4 tłoczkowym? Czy jest ona zdecydowanie większa, czy tylko chodzi o inną modulację, szybsze odprowadzanie ciepła itp? Siła to nie wszystko..... Odpowiadając- MT4 są słabsze od MT5. Nie jest to przepaść, ale jest to odczuwalne. Niemniej jednak ,jeśli nie jeździsz bardzo często w górach, nie ważysz 85 kg i więcej to Magura Tail Sport w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niuti Napisano 20 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2019 Jakiego rodzaju klocki są w mt5? Metaliki ? 9p siedzą seryjnie. 2 wypady w góry i przypaliłem lekko tarcze stąd chyba coś tu nie tak :(. Tarcze 2x 180. Rok temu miałem XT 180/160 i nie było problemu na metalikach. Ktoś poleci jakiś zamiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 21 Czerwca 2019 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 Magura zawsze montuje organiczne. 19 godzin temu, niuti napisał: 2 wypady w góry i przypaliłem lekko tarcze stąd chyba coś tu nie tak :(. Ciekawe.....ileś tam wypadów w różne góry i dalej mam klocki ,które założyłem na początku ( czyli 3 sezony tem ). Z tym ,zę założyłem klocki z MT7 ,czyli 8.1 P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niuti Napisano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 No właśnie rożnie czytałem, że te pojedyncze są lepsze niż podwójne. Ciekawe to ciekawe czy ciekawe bo ironia przez Ciebie pisze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 22 Czerwca 2019 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 16 godzin temu, niuti napisał: No właśnie rożnie czytałem, że te pojedyncze są lepsze niż podwójne. Są. Stwierdzone w praktyce. 16 godzin temu, niuti napisał: Ciekawe to ciekawe czy ciekawe bo ironia przez Ciebie pisze ? I to i to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niuti Napisano 22 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 Zatem zakupi się pojedyncze, dodatkowo mam nadzieję, że czas pozwoli to przeleję i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi